Krupnik, czyli tradycyjne, polskie danie. Przygotuj warzywa w ten sposób, a wyjdzie wyśmienity

Podajemy przepis na krupnik, czyli tradycyjne, polskie danie, które doda energii zimą. Aby był pełen bogatego smaku, wystarczy przygotować go według naszej receptury. Kluczem do wyjątkowego charakteru zupy będą odpowiednio pokrojone warzywa.

Krupnik to jedna z najstarszych polskich zup. Jej przygotowanie jest dość łatwe, ale należy pamiętać o odpowiednim przygotowaniu warzyw, jakie do niej dodamy. Ziemniaki należy pokroić w drobną kostkę, a marchewkę zetrzeć na dużych oczkach tarki. Niektórzy ucierają do tego rodzaju zupy również ziemniaki i cebulę. Niezbędnym dodatkiem do krupniku będzie koperek i pietruszka - to one dodadzą zupie aromatu.

Zobacz wideo Jak pozbyć się sierści pupila z kanapy? Wypróbuj jeden z paru sposobów

Krupnik - tradycyjna zupa o bogatym smaku i aromacie

Składnik:

  • dwa litry wody,
  • dwa udka z kurczaka,
  • duża cebula,
  • pięć średnich ziemniaków,
  • dwie duże marchwie,
  • pół szklanki kaszy jęczmiennej,
  • trzy liście laurowe,
  • pięć ziaren ziela angielskiego,
  • kilka ziaren czarnego pieprzu,
  • sól i pieprz mielony do smaku.
  • pęczek koperku i natka pietruszki.

To staropolskie danie dostarczy dużo energii zimą

Przygotowanie:

  1. Oczyść udka z kurczaka i zalej zimną wodą w garnku. Zagotuj całość. 
  2. Obierz cebulę i dodaj ją do gotującego się mięsa. Dorzuć liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Gotuj wywar na najmniejszym ogniu przez około czterdzieści minut.
  3. W tym czasie przygotuj kartofle. Obierz je, dokładnie umyj i pokrój w niewielką kostkę. Następnie umyj, obierz i zetrzyj marchew na dużych oczkach tarki.
  4. Przepłucz kaszę zimną wodą i pozostaw do osuszenia.
  5. Do gotującego się wywaru wrzuć pokrojone ziemniaki, startą marchew oraz kaszę. Pozostaw na małym ogniu na kolejny kwadrans. Ziemniaki i kasza powinny zmięknąć.
  6. Na koniec dopraw zupę do smaku solą i pieprzem. Krupnik najlepiej jest podawać z dodatkiem posiekanej natki pietruszki, koperku i pajdy chleba.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.