• Link został skopiowany

Smakują lepiej niż mięsna wersja. To postne pulpety idealne na piątek. Główny składnik nie jest oczywisty

Przepis na pulpety to jedna z prostszych propozycji na obiad. Te w wersji mięsnej często widziane są na stole. Ich postna forma jest równie smaczna, a dzięki głównemu składnikowi niektórzy uważają, że smakiem niczym się nie różnią od klasyków. Dla jeszcze innych są nawet lepsze. Co kryje się pod tą recepturą? Zdradzamy.
Pulpety z boczniaków
Fot. Shutterstock, Foodio

Słowo pulpety kojarzy się większości z mięsnymi kulkami, które oblane są domowym sosem i podawane z ziemniakami lub makaronem. Chociaż taka wizja nie jest błędna, można o tym daniu pomyśleć trochę inaczej i zamienić mięso na inny produkt. Dzięki temu powstanie postne danie, które idealnie wkomponuje się w menu niektórych domów. Czego więc użyć do tej potrawy?

My proponujemy boczniaki, czyli grzyby, które zdaniem niektórych smakują lepiej od mięsa. Oprócz klopsów można z nich zrobić kotlety, które przypominają te zrobione ze schabu.

Przepis na pulpety z boczniaków

Składniki:

  • 400 g boczniaków,
  • 1 mała cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 średnie marchewki,
  • 1 jajko,
  • bułka pszenna,
  • gorąca woda,
  • sól,
  • pieprz,
  • tłuszcz do smażenia,
  • bułka tarta.
Zobacz wideo Flaczki z boczniaków

Sposób przygotowania:

  1. Boczniaki umyj pod bieżącą wodą, następnie umieść w garnku i zalej 1 l wody. Dodaj sól i gotuj przez około 15 minut. Po tym czasie grzyby odcedź i osusz.
  2. Grzyby drobno posiekaj lub przemiel w maszynce do mięsa. Marchewki obierz, przemyj i również zmiel lub zetrzyj na tarce.
  3. Cebulę i czosnek obierz i pokrój na mniejszą kosteczkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i lekko podsmaż na nim cebulę z czosnkiem.
  4. Bułkę pszenną zalej mlekiem i odstaw na około 5 minut.
  5. Boczniaki, marchew, odciśniętą z mleka bułkę, cebulę i czosnek umieść w większej misce. Wbij jajko i wsyp 3 łyżki bułki tartej oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wyrabiaj na gładką masę do połączenia składników.
  6. Z powstałej masy formuj niewielkie klopsiki, które podsmaż na rozgrzanym tłuszczu.
  7. Gotowe pulpety podawaj z ulubionymi dodatkami.

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: