Przepis na pulpety to jedna z prostszych propozycji na obiad. Te w wersji mięsnej często widziane są na stole. Ich postna forma jest równie smaczna, a dzięki głównemu składnikowi niektórzy uważają, że smakiem niczym się nie różnią od klasyków. Dla jeszcze innych są nawet lepsze. Co kryje się pod tą recepturą? Zdradzamy.
Fot. Shutterstock, Foodio
REKLAMA
REKLAMA
Słowo pulpety kojarzy się większości z mięsnymi kulkami, które oblane są domowym sosem i podawane z ziemniakami lub makaronem. Chociaż taka wizja nie jest błędna, można o tym daniu pomyśleć trochę inaczej i zamienić mięso na inny produkt. Dzięki temu powstanie postne danie, które idealnie wkomponuje się w menu niektórych domów. Czego więc użyć do tej potrawy?
REKLAMA
My proponujemy boczniaki, czyli grzyby, które zdaniem niektórych smakują lepiej od mięsa. Oprócz klopsów można z nich zrobić kotlety, które przypominają te zrobione ze schabu.
Przepis na pulpety z boczniaków
Składniki:
400 g boczniaków,
1 mała cebula,
3 ząbki czosnku,
2 średnie marchewki,
1 jajko,
bułka pszenna,
gorąca woda,
sól,
pieprz,
tłuszcz do smażenia,
bułka tarta.
Zobacz wideo Flaczki z boczniaków
Sposób przygotowania:
Boczniaki umyj pod bieżącą wodą, następnie umieść w garnku i zalej 1 l wody. Dodaj sól i gotuj przez około 15 minut. Po tym czasie grzyby odcedź i osusz.
Grzyby drobno posiekaj lub przemiel w maszynce do mięsa. Marchewki obierz, przemyj i również zmiel lub zetrzyj na tarce.
Cebulę i czosnek obierz i pokrój na mniejszą kosteczkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i lekko podsmaż na nim cebulę z czosnkiem.
Bułkę pszenną zalej mlekiem i odstaw na około 5 minut.
Boczniaki, marchew, odciśniętą z mleka bułkę, cebulę i czosnek umieść w większej misce. Wbij jajko i wsyp 3 łyżki bułki tartej oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wyrabiaj na gładką masę do połączenia składników.
Z powstałej masy formuj niewielkie klopsiki, które podsmaż na rozgrzanym tłuszczu.