Co zamiast jajka do mielonych? Te składniki sprawią, że mięso zachowa konsystencję

Kotlety mielone to klasyka gatunku i jedno z tradycyjnych dań polskiej kuchni. Do mięsa dodajemy także jajko, które ma na celu spoić wszystkie składniki. Czym je jednak zastąpić? Lista alternatyw jest długa - wiele z nich nie tylko spełnią swoją funkcję, ale i nadadzą obłędnego maku.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Mięso mielone często wykorzystywane jest do przygotowania domowych obiadów. To świetna baza do kotletów, lasagne, zapiekanek czy pulpetów. Często jednak, by otrzymać pożądany smak i strukturę konieczne jest połączenie z warzywami czy przyprawami. Wówczas niezawodnym spoiwem jest jajko. Podpowiadamy czym je zastąpić gdy zabraknie ich w lodówce. 

Co zamiast jajka do mielonych?

Funkcja jajka dodanego do mięsa mielonego jest prosta - produkt ma spoić wszystkie składniki i nadać im pożądaną formę. Jak jednak zastąpić klasyczny składnik? Jak się okazuje, w kuchennych szafkach znajdziemy wiele ciekawych i smacznych zamienników, które nie tylko nadadzą mięsu smaku, ale i gwarantują, że podczas obróbki termicznej zachowa ono swój kształt. 

Zamiast jajka do kotletów mięsnych możemy dodać całą gamę alternatywnych produktów. Jednym z nich są płatki owsiane namoczone w odrobinie wody. Ten banalny trik pozwoli nadać mięsu ładny kształt np. przy tworzeniu pulpetów, kotletów czy szaszłyków

Inną ciekawą propozycją jest mielone siemię lniane namoczone w wodzie. Tak powstały kisiel będzie wręcz przypominał konsystencją jajko - jest to jednak znacznie zdrowsza opcja, która przypadnie szczególnie osobom dbającym o zdrową i zbilansowaną dietę. Przemycone w ten sposób siemię, nie będzie wyczuwalne, jednak kojąco wpłynie na układ trawienny. 

Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]

Kotlety mięsne bez jajka - lista ciekawych alternatyw

Popularnym i lubianym zamiennikiem jest odrobina mąki ziemniaczanej - wystarczą dwie płaskie łyżki na kilogram mięsa i gotowe! Dzięki niej masa nie będzie się rozpadała i pozostanie zwarta podczas smażenia. Kolejna propozycja to klasyczna już bułka tarta - warto z niej skorzystać, jednak należy pamiętać o właściwych proporcjach. Zbyt duża ilość produktu, sprawi, że mięso będzie suche i nieapetyczne. Warto sięgnąć także po suchą bułkę np. kajzerkę, a następnie namoczyć ją w mleku. Ta babcina metoda gwarantuje nie tylko domowy i obłędny smak, ale i pięknie uformowane mięso.  

Więcej o: