Strzelczyk stanął przed kamerą i pokazał, jak zrobić prawdziwy żur. Zapisz ten przepis, bo przyda się na Wielkanoc

Wielkanoc obfituje w pyszne jedzenie, które czasem aż nie mieści się na stole. U jednych króluje barszcz biały, u innych żurek. Tomasz Strzelczyk postanowił podzielić się swoim przepisem na tradycyjną zupę, która będzie najlepszym daniem na świątecznym stole.

Do świętowania Wielkanocy pozostało jeszcze sporo czasu. Jednak warto już dziś zastanowić się, co przygotować na odświętny stół. Nikogo nie zdziwi fakt, że najczęstszymi wyborami będą tradycyjne dania, które podawane są każdego roku. W tym okresie królują jajka, dlatego wszystkie potrawy z nimi związane są mile widziane. Tomasz Strzelczyk zdradził swój kulinarny wybór. Jest nim tradycyjny żur, który musi mieć bogaty wachlarz składników.

Przepis na wielkanocny żur Tomasza Strzelczyka

Składniki

  • 2,5 l wody,
  • 200 g wędzonych żeberek,
  • 200 g świeżych żeberek,
  • garść suszonych pomidorów,
  • włoszczyzna,
  • 5 ziemniaków,
  • 2 pętka białej kiełbasy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 cebule,
  • pętko kiełbasy polskiej surowej,
  • pętko kiełbasy podwawelskiej wędzonej,
  • 150 g boczku,
  • 1,75 l zakwasu żytniego,
  • łyżka lubczyku,
  • łyżka majeranku,
  • sól,
  • pieprz,
  • liście laurowe,
  • ziele angielskie.
Zobacz wideo Prosty żurek w chlebie. Kwaśny jak lubisz

Sposób przygotowania

  1. Do garnka wlej wodę i ustaw ją na średnim ogniu. Następnie wrzuć do niej wędzone i świeże żeberka. Umieść suszone grzyby, liście laurowe, kilka kulek ziela angielskiego, a także pieprz. Całość gotuj przez godzinę.
  2. W połowie gotowania dodaj warzywa. Wrzuć zgniecione ząbki czosnku, przekrojoną na pół jedną cebulę, dwie marchewki, kawałek selera, por i pietruszkę. Gotuj przez kolejne 30 minut pod przykryciem.
  3. Po tym czasie wrzuć do wywaru pętka surowej kiełbasy i pokrojone w kostkę ziemniaki.
  4. Boczek oraz dwie pozostałe kiełbasy potnij w kostkę lub w plastry i podsmaż na gorącym tłuszczu.
  5. Drugą cebulę pokrój w kostkę i dodaj do smażonego i już rumianego mięsa. Ma się ona zeszklić. Następnie umieść całość w garnku z wywarem i gotuj przez około 20 minut.
  6. Po tym czasie wsyp lubczyk, majeranek i wlej żytni zakwas. Zamieszaj, dodaj sól, pieprz i pozostaw na kolejne 10 minut na wolnym ogniu.
  7. Gotowy żur podawaj z ugotowanymi jajkami.

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.