Jak zrobić zakwas na żurek? Poza odpowiednią mąką pamiętaj o drewnianej łyżce i cierpliwości

Jak zrobić zakwas na żurek? Nie będziemy mówić, że to błyskawiczny przepis do przygotowania w kwadrans. Niestety tak nie jest. Co nie znaczy, że od razu trzeba się poddawać i rezygnować. Trudy robienia zakwasu wynagrodzi wam satysfakcja, gdy po dodaniu go do przygotowywanego żurku, oniemiejecie z zachwytu.

Więcej przepisów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.

Żurek nie może się obejść bez dobrego zakwasu. Można kupić gotowy zakwas w sklepie lub zrobić go w domu. Jak zrobić zakwas na żurek? Przede wszystkim trzeba uzbroić się w cierpliwość, ponieważ zakwas musi dojrzewać przez określony czas. Potrzebny będzie także odpowiedni rodzaj mąki - zakwas na żurek robi się bowiem z mąki żytniej. Im wyższy typ mąki, tym żurek będzie bardziej aromatyczny. Warto więc sięgnąć np. po typ 2000.

Zobacz wideo Ekspresowy zakwas na żurek Ani Starmach

Jeśli na Wielkanoc nie może obejść się bez żurku, a chcielibyście spróbować go zrobić na domowym zakwasie, to dobrze trafiliście. Poniżej znajdziecie przepis ze wszystkimi wskazówkami.

Jak zrobić zakwas na żurek? Mąka, łyżka i cierpliwość

Składniki:

  • 4 łyżki mąki żytniej,
  • 500 ml wody,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • łyżka ziaren czarnego pieprzu,
  • sól.

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy czysty, wyparzony i suchy słoik. Na dno wsypujemy mąkę. Dodajemy liście laurowe, pieprz i ziele angielskie. Z czosnkiem można postąpić dwojako: niektórzy wrzucają go w łupinkach, inni obierają. Dodajemy go również do słoika, a na koniec wsypujemy szczyptę soli.

Wlewamy wodę i zasłaniamy słoik gazą albo czystą ściereczką. Chowamy go w ciemne miejsce, ważne, żeby nie było tam zimno. Każdego dnia zakwas należy raz dziennie pomieszać. Ważne, by robić to drewnianą łyżką - lepiej nie sięgać po przybory z metalu.

Po pięciu dniach sprawdzamy poziom kwaśności zakwasu. Jeśli jest ok, można go użyć od razu, jeśli akurat potrzebujecie lub szczelnie zamknięty schować do lodówki. Może tam stać przez około dwa tygodnie. Jeżeli natomiast po pięciu dniach stwierdzicie, że zakwas potrzebuje jeszcze trochę czasu, by nabrać odpowiedniego smaku, możecie pozostawić go jeszcze na dwa dni.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.