Paluszki rybne są smakowitym kąskiem, a ich kupowanie jest bardzo popularne. Niestety te zakupione w sklepie pozostawiają wiele do życzenia, dlatego lepszym wyjściem jest zrobienie ich w domu. Może się wydawać, że to coś skomplikowanego, lecz wykonasz je w zaledwie kilku krokach.
Fot. Shutterstock, New Africa
REKLAMA
REKLAMA
Dodatków, które serwuje się do obiadów lub kolacji jest bez liku. Wyróżniamy wiele rodzajów kotletów, a do tego zrobione są one z różnych mięs, czy warzyw. Równie popularne są ryby, a paluszki rybne, czyli kawałki obtoczone w panierce są przysmakiem, po który sięgają nie tylko najmłodsi. Zazwyczaj ten przysmak kupujemy w sklepach i mało kto decyduje się na zrobienie go w domu. Jednak warto się nad tym zastanowić, ponieważ z pewnością okaże się, że własnoręcznie zrobione paluszki są dużo smaczniejsze.
REKLAMA
Aby je przygotować nie trzeba mieć obszernej listy składników i wielu wolnych godzin. Te z przepisu Jakuba Kuronia zrobisz nawet w trzech krokach. Kucharz wykorzystał w przepisie polędwicę z dorsza, jajka, przyprawy i oczywiście bułkę tartą, bez której nie powstałaby ta chrupiąca i złocista panierka.
Przepis na domowe paluszki rybne Jakuba Kuronia
Składniki
pół kilo polędwicy z dorsza,
szklanka mąki pszennej,
3 jajka,
1,5 szklanki bułki tartej,
olej do głębokiego smażenia,
sól,
pieprz.
Zobacz wideo Paluszki rybne w cieście piwnym z sosem curry
Sposób przygotowania
Polędwicę z dorsza osusz ręcznikiem papierowym. Następnie pokrój go na kawałki o wielkości 8x15 cm. Pamiętaj, aby nie kroić zbyt drobno, ponieważ może się rozpaść.
Kawałki ryby dopraw solą i pieprzem. Następnie każdą część obtocz w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej.
Do garnka wlej obfitą ilość oleju. Na rozgrzany tłuszcz wrzucaj panierowaną rybę i smaż ją przez około 3 minuty, do uzyskania złotego koloru. Na sam koniec układaj ją na talerzu, który jest wyłożony ręcznikiem papierowym. Podawaj z ulubionymi dodatkami.