Ciasto trzy bit, czyli rozpusta w kilku warstwach. Trzy kremy sprawią, że można sprzedać za nie duszę

Ciasto trzy bit jest zawsze hitem, bez znaczenia, z jakiej okazji pojawi się na stole. Kiedy tylko goście zobaczą kremowe, warstwowe ciacho, wszystkie serniki i szarlotki idą w odstawkę. Przepis wbrew pozorom, trzy bit nie jest trudny, jednak zajmuje troszeczkę czasu. Jak zrobić najlepsze ciasto bez pieczenia? Ten przepis jest wart każdej sekundy spędzonej w kuchni.

Więcej przepisów na ciasta bez pieczenia znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Ciasto trzy bit składa się z herbatników, warstwy budyniowej, warstwy kajmakowej oraz bitej śmietany. Wygląda przepięknie na talerzyku, a smakuje tak, że rzadko kończy się na jednym kawałku. Przepis jest prosty - jak to bywa z ciastami bez pieczenia. Jednak jeśli chcesz zrobić najlepsze ciasto świata, czeka cię trochę mieszania i miksowania. Efekt jest jednak tego wart. Jeśli szukasz czegoś naprawdę ekstra, koniecznie wypróbuj ten przepis na ciasto trzy bit. 

Ciasto trzy bit - rozpusta w kilku warstwach

Składniki:

  • 1 puszka gotowej masy krówkowej (możesz także zrobić ją z mleka skondensowanego)
  • 2 budynie waniliowe
  • 0,5 l śmietanki kremówki
  • 750 ml mleka
  • 1 kostka masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru pudru
  • ok. 500 g herbatników
  • kawałek gorzkiej lub mlecznej czekolady do dekoracji

Sposób wykonania:

  1. Jeśli chcesz zrobić masę krówkową z mleka skondensowanego, na wolnym ogniu podgrzewaj puszkę przez 2-2,5 godziny. Jeśli używasz gotowej masy, nie musisz jej podgrzewać.
  2. Z całego mleka odlej 250 ml. Wsyp do niego budynie i wymieszaj. Pozostałe mleko wlej do garnuszka, dodaj cukier i podgrzewaj, aż zacznie się gotować.
  3. Następnie cienką strużką wlewaj mleko z budyniami i cały czas mieszając, ponownie zagotuj masę. Kiedy zacznie gęstnieć, zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia. Garnek warto przykryć folią aluminiową, by na powierzchni nie zrobiła się "budyniowa skorupa". 
  4. Kiedy budyń ostygnie, przygotuj z niego krem. Do miski włóż miękkie masło i za pomocą miksera na wysokich obrotach ubij je na puch. Następnie dodawaj budyń łyżka po łyżce, nie przerywając miksowania. Masa powinna być jednolita, bez grudek.
  5. Teraz przygotuj bitą śmietanę. Porządnie schłodzoną kremówkę wlej do miski i zacznij ją ubijać mikserem na wysokich obrotach. Dodaj łyżkę cukru pudru oraz łyżkę cukru waniliowego i opcjonalnie fix do śmietany, by zachować jej kształt (wówczas ubita śmietana nie podjedzie wodą po jakimś czasie). Kiedy śmietanka będzie sztywna, możesz zacząć składać ciasto. 
  6. Przygotuj formę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Papier możesz natłuścić masłem. Następnie wyłóż na spód herbatniki. Na herbatnikach rozsmaruj masę krówkową. Postaraj się, by była rozsmarowana równomiernie. Przykryj ją kolejną warstwą herbatników.
  7. Na drugiej warstwie herbatników równomiernie rozsmaruj krem budyniowy, wyrównaj wierzch i połóż ostatnią warstwę herbatników. Teraz wyłóż bitą śmietanę, ponownie wyrównaj i dodaj czekoladę startą na małych oczkach tarki. Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki na co najmniej 6 godzin, a najlepiej na całą noc, by wszystkie składniki odpowiednio się schłodziły. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.