-
Haps
-
Jak przygotować
- Ciasto trzy bit, czyli rozpusta w kilku warstwach. Trzy kremy sprawią, że można sprzedać za nie duszę
Ciasto trzy bit, czyli rozpusta w kilku warstwach. Trzy kremy sprawią, że można sprzedać za nie duszę
Ciasto trzy bit jest zawsze hitem, bez znaczenia, z jakiej okazji pojawi się na stole. Kiedy tylko goście zobaczą kremowe, warstwowe ciacho, wszystkie serniki i szarlotki idą w odstawkę. Przepis wbrew pozorom, trzy bit nie jest trudny, jednak zajmuje troszeczkę czasu. Jak zrobić najlepsze ciasto bez pieczenia? Ten przepis jest wart każdej sekundy spędzonej w kuchni.
Więcej przepisów na ciasta bez pieczenia znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Ciasto trzy bit składa się z herbatników, warstwy budyniowej, warstwy kajmakowej oraz bitej śmietany. Wygląda przepięknie na talerzyku, a smakuje tak, że rzadko kończy się na jednym kawałku. Przepis jest prosty - jak to bywa z ciastami bez pieczenia. Jednak jeśli chcesz zrobić najlepsze ciasto świata, czeka cię trochę mieszania i miksowania. Efekt jest jednak tego wart. Jeśli szukasz czegoś naprawdę ekstra, koniecznie wypróbuj ten przepis na ciasto trzy bit.
Ciasto trzy bit - rozpusta w kilku warstwach
Składniki:
- 1 puszka gotowej masy krówkowej (możesz także zrobić ją z mleka skondensowanego)
- 2 budynie waniliowe
- 0,5 l śmietanki kremówki
- 750 ml mleka
- 1 kostka masła
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru pudru
- ok. 500 g herbatników
- kawałek gorzkiej lub mlecznej czekolady do dekoracji
Sposób wykonania:
- Jeśli chcesz zrobić masę krówkową z mleka skondensowanego, na wolnym ogniu podgrzewaj puszkę przez 2-2,5 godziny. Jeśli używasz gotowej masy, nie musisz jej podgrzewać.
- Z całego mleka odlej 250 ml. Wsyp do niego budynie i wymieszaj. Pozostałe mleko wlej do garnuszka, dodaj cukier i podgrzewaj, aż zacznie się gotować.
- Następnie cienką strużką wlewaj mleko z budyniami i cały czas mieszając, ponownie zagotuj masę. Kiedy zacznie gęstnieć, zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia. Garnek warto przykryć folią aluminiową, by na powierzchni nie zrobiła się "budyniowa skorupa".
- Kiedy budyń ostygnie, przygotuj z niego krem. Do miski włóż miękkie masło i za pomocą miksera na wysokich obrotach ubij je na puch. Następnie dodawaj budyń łyżka po łyżce, nie przerywając miksowania. Masa powinna być jednolita, bez grudek.
- Teraz przygotuj bitą śmietanę. Porządnie schłodzoną kremówkę wlej do miski i zacznij ją ubijać mikserem na wysokich obrotach. Dodaj łyżkę cukru pudru oraz łyżkę cukru waniliowego i opcjonalnie fix do śmietany, by zachować jej kształt (wówczas ubita śmietana nie podjedzie wodą po jakimś czasie). Kiedy śmietanka będzie sztywna, możesz zacząć składać ciasto.
- Przygotuj formę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Papier możesz natłuścić masłem. Następnie wyłóż na spód herbatniki. Na herbatnikach rozsmaruj masę krówkową. Postaraj się, by była rozsmarowana równomiernie. Przykryj ją kolejną warstwą herbatników.
- Na drugiej warstwie herbatników równomiernie rozsmaruj krem budyniowy, wyrównaj wierzch i połóż ostatnią warstwę herbatników. Teraz wyłóż bitą śmietanę, ponownie wyrównaj i dodaj czekoladę startą na małych oczkach tarki. Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki na co najmniej 6 godzin, a najlepiej na całą noc, by wszystkie składniki odpowiednio się schłodziły.