Kapuśniak - domowa klasyka w aromatycznej odsłonie. Mięsna wkładka i domowa kiszona to gwarancja smaku

W domowym menu nie brakuje tradycyjnych dań polskiej kuchni, jednak kapuściane rarytasy królują na piedestale. Jednym ze smaczniejszych przepisów jest kapuśniak, czyli treściwa, rozgrzewająca i pokrzepiająca zupa idealna na każdą porę. Efekt gwarantuje mięsna wkładka i kapusta kiszona domowej roboty.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Dania z kapusty to w naszej kulturze kulinarnej nie lada przysmak. Na liście nie brakuje smacznych propozycji na obiad czy ciekawych przystawek. Wśród gołąbków, zapiekanek, kwaśnicy czy kolorowych surówek warto wyróżnić kapuśniak, czyli kultową zupę, która nie tylko obłędnie smakuje, ale i dodaje energii. 

Kapuśniak - kapuściana zupa z mięsnymi dodatkami

Kapuśniak to danie, którego chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Rozgrzewająca, treściwa i pełna witamin zupa przygotowywana z poszatkowanej kapusty kiszonej, bulionu mięsnego i kolorowych dodatków. Danie kusi nie tylko wyśmienitym smakiem, ale także aromatem i zbawiennym działaniem - wystarczy porcja, by poczuć przypływ sił, lepszy humor. Ponadto kapuśniak świetnie sprawdzi się w roli obiady podczas przesilenia wiosennego - to pomoże zapobiec sezonowym przeziębieniom i wspomoże regenerację. 

Żaden przepis nie może równać się z babciną klasyką - warto zatem sięgnąć po swojskie produkty takie jak domowa kapusta kiszona, dobrej jakości mięso np. dwa rodzaje żeberek. Na liście produktów nie może zabraknąć także marchewki, ziemniaków, kminku czy cebuli.

Zobacz wideo Kapusta po azjatycku

Przepis na swojski kapuśniak - smak jak u babci

Składniki: 

  • 500 g kapusty kiszonej,
  • 1,5 l wody.
  • 700 g chudych żeberek,
  • 400 g wędzonych żeberek,
  • 500 g ziemniaków,
  • marchewka,
  • cebula,
  • 2 listki laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • pół łyżeczki kminku,
  • sól,
  • pieprz. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od dokładnego umycia mięsa, a następnie przekładamy je do dużego garnka. Żeberka zalewamy wodą, dodajemy dwa listki laurowe oraz trzy ziarna ziela angielskiego. Tak przygotowaną bazę zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień i pozostawiamy na palniku przez około dwie godziny. 
  2. Pamiętamy o usunięciu szumowin. Mięso powinno być bardzo miękkie i samoistnie odchodzić od kości - to znak, że jest gotowe. 
  3. Po tym czasie do przecedzonego wywaru mięsnego dodajemy pokrojoną kapustę kiszoną razem z sokiem. Gotujemy do miękkości, czyli około pół godziny. 
  4. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę i gotujemy w osolonej wodzie. Z kolei marchewkę obieramy, ścieramy na tarce i podsmażamy na patelni razem z cebulą. Dodajemy do zupy razem z przyprawami - kminkiem, solą i pieprzem. 
  5. Tak przygotowaną zupę podajemy z wcześniej ugotowanymi ziemniakami. 
  6. Wskazówka - jeśli zupa jest zbyt rzadka, można zagęścić ją odrobiną mąki lub poprzez dodanie zasmażki.
Więcej o:
Copyright © Agora SA