Pomysł na obiad bez mięsa. Kaszę gryczaną z tymi dodatkami przygotujesz bardzo szybko

Prosty pomysł na obiad bez mięsa - oto przepis na kaszę gryczaną z gotowanymi warzywami. To danie będzie smakowało rewelacyjnie i sprawdzi się w różnych okolicznościach. Tę oryginalną potrawę przygotujesz w kilku prostych krokach.

Szukasz pomysłu na lekkostrawne danie bez mięsa? Przedstawiamy przepis, z którym przygotujesz przepyszne danie na bazie kaszy gryczanej. Poniższa receptura jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu. Wystarczy umyć, obrać, pokroić warzywa i połączyć wszystkie składniki w gotującej się wodzie. Kluczem do dobrego smaku będą odpowiednio dobrane przyprawy takie jak np. pieprz cayenne, słodka papryka i czosnek w proszku.

Zobacz wideo Jak pozbyć się sierści pupila z kanapy? Wypróbuj jeden z paru sposobów

Pomysł na obiad bez mięsa. Kasza gryczana z gotowanymi warzywami

Składniki:

  • szklanka kaszy gryczanej,
  • trzy marchwie,
  • dwie białe cebule,
  • kawałek selera,
  • opakowanie mrożonego groszku,
  • mały słoik koncentratu pomidorowego,
  • pieprz cayenne,
  • słodka papryka w proszku,
  • czosnek w proszku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie - kawałek żółtego sera i natka pietruszki lub pęczek koperku do posypania.

Kasza gryczana z warzywami to lekkostrawne i bardzo smaczne danie

Przygotowanie:

  1. Cebulę obierz z łupin i posiekaj. Umyj, obierz i pokrój w kostkę marchew i seler. Przełóż do garnka pokrojone warzywa i zalej je wodą. Gotuj całość na małym ogniu przez około dwadzieścia minut. 
  2. Do gotujących się warzyw dodaj groszek. Następnie wsyp kaszę gryczaną i wszystko dokładnie wymieszaj.
  3. Gotuj warzywa z kaszą przez kolejne dziesięć minut. Dodaj koncentrat pomidorowy, pieprz cayenne, słodką paprykę, czosnek w proszku oraz dopraw wszystko solą i pieprzem do smaku.
  4. Kaszę z warzywami podawaj bezpośrednio po jej przygotowaniu. Danie można dodatkowo posypać startym żółtym serem i ozdobić posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.