Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Łazanki z kapustą to klasyka rodem z polskiej wsi - banalnie proste danie jest jednocześnie wybitnie smaczne. Wszystko dzięki prostym składnikom i odpowiedniej, babcinej metodzie ich przygotowania. Warto jednak zadbać o najwyższej jakości składniki. Poniżej zdradzamy przepis rodem z przepiśnika babci.
Łazanki - kapuściana klasyka rodem z polskiej wsi
Łazanki z kapustą to przede wszystkim dobrze skompletowany skład - makaron musi mieć charakterystyczny, kwadratowy kształt, warto sięgnąć też po domowej roboty kapustę kiszoną, a przysłowiową wisienką na torcie jest wkładka mięsna, która nie tylko nada całości aromatu, ale i swojskiego smaku.
Przepis na łazanki ma wiele wariantów, jednak to właśnie tradycyjna receptura cieszy się największym zainteresowaniem. Warto jednak nieco poeksperymentować i do klasycznej wersji dodać grzyby lub przygotować wersję wegetariańską.
Zobacz wideo
Kapusta po azjatycku
Przepis na łazanki z kapustą i kiełbasą
Składniki:
- około 200 g łazanek,
- 400 g kapusty kiszonej,
- 200 g wędzonej kiełbasy swojskiej,
- 2 cebule,
- olej,
- 2 listki laurowe,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- szczypta kminku,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Swojską kapustę odciskamy z nadmiaru soku - jeśli chcemy, by nie była nadmiernie kwaśna, możemy ją dodatkowo przepłukać pod bieżącą wodą. Warzywo przekładamy do dużego garnka razem z zielem angielskim i listkami laurowymi. Całość zalewamy dwoma szklankami wody i gotujemy przez pół godziny - do miękkości. Usuwamy przyprawy, odciskamy z wody i pozostawiamy do ostudzenia.
- Gotujemy łazanki - czas podany jest na oryginalnym opakowaniu.
- Kolejnym krokiem jest drobne pokrojenie cebuli, którą następnie podsmażamy na patelni razem z pokrojoną kiełbasą.
- Ostudzoną kapustę szatkujemy i przekładamy na patelnię. Dodajemy także odcedzone łazanki - wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Na koniec tylko sól, pieprz, kminek i gotowe!
Łazanki - przepis na domowy obiad z kilku składników. Kluczowe są grzyby