Łazanki - kapuściana klasyka według babcinego przepisu. Tu króluje prostota i swojski skład

Kuchnia polska słynie z kapuścianych rarytasów. Wśród gołąbków, bigosu czy kolorowych surówek warto wyróżnić tradycyjne łazanki. Przygotowane według babcinego przepisu zawsze wychodzą smaczne i pełne aromatów. Sekret tkwi w prostocie i swojskich składnikach.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Łazanki z kapustą to klasyka rodem z polskiej wsi - banalnie proste danie jest jednocześnie wybitnie smaczne. Wszystko dzięki prostym składnikom i odpowiedniej, babcinej metodzie ich przygotowania. Warto jednak zadbać o najwyższej jakości składniki. Poniżej zdradzamy przepis rodem z przepiśnika babci. 

Łazanki - kapuściana klasyka rodem z polskiej wsi 

Łazanki z kapustą to przede wszystkim dobrze skompletowany skład - makaron musi mieć charakterystyczny, kwadratowy kształt, warto sięgnąć też po domowej roboty kapustę kiszoną, a przysłowiową wisienką na torcie jest wkładka mięsna, która nie tylko nada całości aromatu, ale i swojskiego smaku. 

Przepis na łazanki ma wiele wariantów, jednak to właśnie tradycyjna receptura cieszy się największym zainteresowaniem. Warto jednak nieco poeksperymentować i do klasycznej wersji dodać grzyby lub przygotować wersję wegetariańską. 

Zobacz wideo Kapusta po azjatycku

Przepis na łazanki z kapustą i kiełbasą

Składniki: 

  • około 200 g łazanek,
  • 400 g kapusty kiszonej,
  • 200 g wędzonej kiełbasy swojskiej,
  • 2 cebule,
  • olej,
  • 2 listki laurowe,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • szczypta kminku,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania: 

  1. Swojską kapustę odciskamy z nadmiaru soku - jeśli chcemy, by nie była nadmiernie kwaśna, możemy ją dodatkowo przepłukać pod bieżącą wodą. Warzywo przekładamy do dużego garnka razem z zielem angielskim i listkami laurowymi. Całość zalewamy dwoma szklankami wody i gotujemy przez pół godziny - do miękkości. Usuwamy przyprawy, odciskamy z wody i pozostawiamy do ostudzenia. 
  2. Gotujemy łazanki - czas podany jest na oryginalnym opakowaniu. 
  3. Kolejnym krokiem jest drobne pokrojenie cebuli, którą następnie podsmażamy na patelni razem z pokrojoną kiełbasą.
  4. Ostudzoną kapustę szatkujemy i przekładamy na patelnię. Dodajemy także odcedzone łazanki - wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Na koniec tylko sól, pieprz, kminek i gotowe!

ŁazankiŁazanki - przepis na domowy obiad z kilku składników. Kluczowe są grzyby

Więcej o: