Kopytka z serem to bardzo uniwersalne danie, które można podawać na słono i na słodko. Do ich przyrządzenia potrzeba niewielu składników, a samo wykonanie to kilka bardzo prostych kroków, które nie zajmą wiele czasu.
Fot. utroja0/Pixabay
REKLAMA
REKLAMA
Jak zrobić kopytka z serem? To bardzo łatwe zadanie. Wystarczy przecisnąć ziemniaki i ser przez praskę, połączyć z resztą składników i ugotować kluski. Takie danie można serwować na wiele sposobów. Kopytka w wersji wytrawnej będą świetnie komponowały się z surówkami, mięsem i ziołowymi sosami. Z kolei w słodkim wydaniu będą smakowały wyśmienicie z dodatkiem prażonej bułki tartej i miodu. Oto jak je przygotować.
REKLAMA
Zobacz wideo Jak pozbyć się sierści pupila z kanapy? Wypróbuj jeden z paru sposobów
Kopytka z serem to bardzo uniwersalne danie. Można podawać je na słodko i na słono
Składniki:
kilogram ziemniaków,
dwie szklanki mąki pszennej,
łyżka mąki ziemniaczanej,
kostka twarogu półtłustego,
jajko,
szczypta soli,
masło i bułka tarta do podania kopytek.
To danie zrobisz w parę chwil. Wystarczy połączyć wszystkie składniki
Przygotowanie:
Obierz ziemniaki, dokładnie umyj i ugotuj w osolonej wodzie. Kiedy zmiękną, odcedź je i przepuść przez praskę. Pozostaw do wystudzenia.
Przepuść twaróg przez praskę do ziemniaków. Ziemniaki i ser umieść na stolnicy oprószonej mąką. Dodaj mąkę ziemniaczaną, jajko i szczyptę soli. Wyrabiaj składniki rękami na jednolite, gładkie i elastyczne ciasto.
Z powstałej masy formuj podłużne fragmenty i wykrawaj kopytka.
Zagotuj osoloną wodę w większym garnku. Wrzucaj kopytka partiami na gotującą się wodę i gotuj przez około dwie minuty od wypłynięcia.
W międzyczasie przygotuj masło do polania kopytek. Rozpuść je w rondlu, a bułkę tartą upraż na patelni.
Kopytka podawaj bezpośrednio po przygotowaniu polane roztopionym masłem i uprażoną bułką tartą.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl