Kopytka z serem. Na słodko czy na słono? Obie wersje będą palce lizać. Zrobisz je w parę chwil

Kopytka z serem to bardzo uniwersalne danie, które można podawać na słono i na słodko. Do ich przyrządzenia potrzeba niewielu składników, a samo wykonanie to kilka bardzo prostych kroków, które nie zajmą wiele czasu.

Jak zrobić kopytka z serem? To bardzo łatwe zadanie. Wystarczy przecisnąć ziemniaki i ser przez praskę, połączyć z resztą składników i ugotować kluski. Takie danie można serwować na wiele sposobów. Kopytka w wersji wytrawnej będą świetnie komponowały się z surówkami, mięsem i ziołowymi sosami. Z kolei w słodkim wydaniu będą smakowały wyśmienicie z dodatkiem prażonej bułki tartej i miodu. Oto jak je przygotować.

Zobacz wideo Jak pozbyć się sierści pupila z kanapy? Wypróbuj jeden z paru sposobów

Kopytka z serem to bardzo uniwersalne danie. Można podawać je na słodko i na słono

Składniki:

  • kilogram ziemniaków,
  • dwie szklanki mąki pszennej,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • kostka twarogu półtłustego,
  • jajko,
  • szczypta soli,
  • masło i bułka tarta do podania kopytek.

To danie zrobisz w parę chwil. Wystarczy połączyć wszystkie składniki

Przygotowanie:

  1. Obierz ziemniaki, dokładnie umyj i ugotuj w osolonej wodzie. Kiedy zmiękną, odcedź je i przepuść przez praskę. Pozostaw do wystudzenia.
  2. Przepuść twaróg przez praskę do ziemniaków. Ziemniaki i ser umieść na stolnicy oprószonej mąką. Dodaj mąkę ziemniaczaną, jajko i szczyptę soli. Wyrabiaj składniki rękami na jednolite, gładkie i elastyczne ciasto.
  3. Z powstałej masy formuj podłużne fragmenty i wykrawaj kopytka.
  4. Zagotuj osoloną wodę w większym garnku. Wrzucaj kopytka partiami na gotującą się wodę i gotuj przez około dwie minuty od wypłynięcia. 
  5. W międzyczasie przygotuj masło do polania kopytek. Rozpuść je w rondlu, a bułkę tartą upraż na patelni.
  6. Kopytka podawaj bezpośrednio po przygotowaniu polane roztopionym masłem i uprażoną bułką tartą.

Smacznego!

 Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.