Jak zrobić surówkę z kiszonej kapusty? Prosty przepis i aromatyczny dodatek uświetni każdy obiad

Surówka z kiszonej kapusty to przepyszny i bardzo zdrowy dodatek niemal do każdego obiadu. Oczywiście zazwyczaj zajadamy się nią w towarzystwie ziemniaków i smażonej ryby, ale pasuje także do gulaszu lub schabowego. Jak zrobić surówkę z kiszonej kapusty? Tak prosto, jak tylko się da - ten przepis nie wymaga udziwnień, ale jeden składnik świetnie podkręci jej smak. Chodzi o świeżą bazylię.

Więcej przepisów na dania z kiszonej kapusty znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Wielu z was pewnie złapało się za głowę "ale jak to, włoskie zielsko do polskiej kapusty?!". Mnie to połączenie także na początku wydawało się co najmniej dziwne, ale jak spróbowałam, ten smak z miejsca mnie oczarował. Już 2-3 listki świeżej bazylii dodadzą surówce lekkości i uwydatnią ukryte smaki. Do tego marchewka i kawałek pora - to sposób na najlepszą surówkę z kiszonej kapusty do obiadu. 

Jak zrobić surówkę z kiszonej kapusty?

Składniki:

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 1 większa marchewka
  • kawałek selera
  • biała część pora
  • sól, pieprz, szczypta kminku, opcjonalnie szczypta cukru lub łyżeczka miodu
  • kilka listków świeżej bazylii (jeśli nie masz pod ręką, możesz zastąpić to natką pietruszki)
  • kilka łyżek oliwy

Sposób wykonania:

  1. Kapustę odciśnij z soku i jeśli uważasz, że jest zbyt kwaśna - opłucz ją pod zimną wodą. Następnie ponownie odciśnij i przesiekaj na desce. Włóż do miski.
  2. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce, podobnie jak kawałek selera. Pora drobno posiekaj  wszystkie warzywa i przełóż do kapusty. Dodaj także listki bazylii posiekane w drobne paski (możesz pociąć je nożyczkami).
  3. Dodaj odrobinę soli, szczyptę pieprzu, kminku (jeśli lubisz) oraz odrobinę cukru lub miodu do przełamania smaku. 
  4. Do surówki dodaj 2-3 łyżki oliwy i dokładnie wymieszaj całość. Tak przygotowana surówka będzie idealnym uzupełnieniem piątkowego obiadu.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.