Surówka z kiszonej kapusty to przepyszny i bardzo zdrowy dodatek niemal do każdego obiadu. Oczywiście zazwyczaj zajadamy się nią w towarzystwie ziemniaków i smażonej ryby, ale pasuje także do gulaszu lub schabowego. Jak zrobić surówkę z kiszonej kapusty? Tak prosto, jak tylko się da - ten przepis nie wymaga udziwnień, ale jeden składnik świetnie podkręci jej smak. Chodzi o świeżą bazylię.
Wielu z was pewnie złapało się za głowę "ale jak to, włoskie zielsko do polskiej kapusty?!". Mnie to połączenie także na początku wydawało się co najmniej dziwne, ale jak spróbowałam, ten smak z miejsca mnie oczarował. Już 2-3 listki świeżej bazylii dodadzą surówce lekkości i uwydatnią ukryte smaki. Do tego marchewka i kawałek pora - to sposób na najlepszą surówkę z kiszonej kapusty do obiadu.
Jak zrobić surówkę z kiszonej kapusty?
Składniki:
500 g kiszonej kapusty
1 większa marchewka
kawałek selera
biała część pora
sól, pieprz, szczypta kminku, opcjonalnie szczypta cukru lub łyżeczka miodu
kilka listków świeżej bazylii (jeśli nie masz pod ręką, możesz zastąpić to natką pietruszki)
kilka łyżek oliwy
Sposób wykonania:
Kapustę odciśnij z soku i jeśli uważasz, że jest zbyt kwaśna - opłucz ją pod zimną wodą. Następnie ponownie odciśnij i przesiekaj na desce. Włóż do miski.
Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce, podobnie jak kawałek selera. Pora drobno posiekaj wszystkie warzywa i przełóż do kapusty. Dodaj także listki bazylii posiekane w drobne paski (możesz pociąć je nożyczkami).
Dodaj odrobinę soli, szczyptę pieprzu, kminku (jeśli lubisz) oraz odrobinę cukru lub miodu do przełamania smaku.
Do surówki dodaj 2-3 łyżki oliwy i dokładnie wymieszaj całość. Tak przygotowana surówka będzie idealnym uzupełnieniem piątkowego obiadu.