Gulasz po portugalsku różni się od tego, który znamy. Nie uwierzysz co dodają zamiast mięsa

Różne odpowiedniki potraw, które znamy od lat można znaleźć w różnych zakątkach świata. W Portugalii znajdziemy gulasz, który nieco różni się od tego tradycyjnego i domowego. Czym? Mięsem, który jest ważnym elementem tego dania.

Portugalska cataplana to klasyczne danie, które nie tylko jest smaczne, szybkie w przygotowaniu, a także pożywne. Jej nazwa nawiązuje do tradycyjnego naczynia, w którym najczęściej przygotowywane są owoce morza oraz ryby. Jest to naczynie przypominające muszlę, a sposób działania może przypominać szybkowar.

Przygotowując to danie nie musisz mieć w swojej kolekcji tego naczynia, możesz użyć zwykłego garnka. Portugalski gulasz, który przedstawiamy różni się jednak od tego, który jest tak nam dobrze znany. My wykorzystujemy mięso wieprzowe, zazwyczaj łopatkę lub mostek. Natomiast portugalscy kucharze stawiają na rybę i owoce morza.

Przepis na portugalski gulasz rybny - cataplana

Składniki

  • 300 g fileta z dorsza,
  • 300 g fileta z dorsza,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 średnia cukinia,
  • 3 marchewki,
  • korzeń pietruszki,
  • 4 większe ziemniaki,
  • 2 papryki,
  • 2 puszki pomidorów krojonych,
  • 2 ząbki czosnku,
  • puszka ciecierzycy,
  • 150 ml bulionu,
  • kieliszek wytrawnego czerwonego wina,
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek,
  • 2 liście laurowe,
  • łyżeczka cukru,
  • oliwa,
  • świeży rozmaryn.
Zobacz wideo Zupa gulaszowa - pyszna i pożywna [PRZEPIS]

Sposób przygotowania

  1. Jeśli filety masz w formie zamrożonej, czas je rozmrozić. Czosnek, cebulę, cukinię, ziemniaki, pietruszkę i marchewki obierz i pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Paprykę umyj i pokrój w paseczki.
  2. Ciecierzycę otwórz i odcedź na sitku, opłucz i osusz.
  3. Cebulę i czosnek podsmaż na niewielkiej ilości oliwy przez około 2-3 minut. Następnie przełóż warzywa do garnka, dodaj wino, bulion i pomidory z puszki. Całość dopraw cukrem, solą, pieprzem. Dodaj liście laurowe oraz majeranek, doprowadź składniki do wrzenia.
  4. Następnie wrzuć ciecierzycę i resztę wcześniej pokrojonych składników. Gotuj do miękkości.
  5. W tym czasie filety przemyj, osusz i pokrój na większą kostkę, lekko posól. Umieść je w garnku z resztą produktów. Gotuj przez około 10-15 minut.
  6. Podawaj na ciepło ze świeżym pieczywem i rozmarynem.

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA