Placki ziemniaczane to danie, które zna chyba każdy. Tarte ziemniaki, połączone z cebulką, a to wszystko wysmażone na złoto na gorącym oleju. Na samą myśl ślinka może pocieknąć. Jednak znamy sposób na to, aby były one jeszcze smaczniejsze i szybsze w przygotowaniu. Sprawdź jak to zrobić.
Fot. Locrifa / Pixabay.com
REKLAMA
REKLAMA
Jak to możliwe, że tak kultowe danie można zrobić całkiem inaczej? Przecież placki zrobione z ziemniaków muszą być dokładnie wysmażone, a kartofle starte na wiórki. Okazuje się, że istnieje prostszy i szybszy sposób na ich przygotowanie. Od dziś nie musisz stać i ręcznie trzeć ziemniaków, a smażenie też pójdzie w zapomnienie. Wszystko za sprawą tego przepisu, w którym wykorzystuje się już ugotowane warzywo, a placki osiągają swój złocisty kolor w piekarniku. Jest do znacznie zdrowsza alternatywa dla tego dania, a smakiem nie różni się aż tak bardzo od oryginału.
REKLAMA
Przepis na placki ziemniaczane z piekarnika
Składniki
1 kg ziemniaków,
250 g mąki pszennej,
1 mała cebula,
1 jajko,
1 łyżka masła,
2 łyżki śmietany 18%,
sól,
pieprz,
świeża natka pietruszki.
Zobacz wideo Placki po kapitańsku z łososiem
Sposób przygotowania
Ziemniaki obierz, przemyj i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Po tym czasie odcedź i ugnieć za pomocą tłuczka na jednolitą masę.
Cebulę obierz i drobno posiekaj. Następnie podsmaż na patelni z masłem. Warzywo ma się delikatnie zarumienić.
Do ziemniaków wbij jajko, dodaj śmietanę, sól, pieprz i podsmażoną cebulę. Następnie wrzuć posiekaną natkę pietruszki i wszystko zagnieć do połączenia składników.
Blachę przykryj papierem do pieczenia. Z powstałej masy ziemniaczanej formuj płaskie i dość cienkie placki. Ułóż je na metalowej tacce. Wierzch możesz posmarować roztrzepanym jajkiem.
Przygotowane placuszki wstaw do rozgrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez około 25-30 minut.
Podawaj jeszcze ciepło z kwaśną śmietaną lub sosem grzybowym.