Śledzie nie tylko od święta. Wersja kaszubska to nie tylko ryba, a finezja wszystkich smaków

Kaszuby to region śledziem płynący, a kultowa ryba po kaszubsku to ich prawdziwy specjał. Przepis na ten przysmak przekazywany jest z pokolenia na pokolenie, dlatego możemy do dziś się nim cieszyć. Zrobiony dziś, może postać nawet przez 10 dni.

Przepis na śledzia po kaszubsku pamięta wiele pokoleń. Pomimo upływu czasu, jego receptura jest taka sama jak w momencie powstania. Jedynie składniki i ich jakość poczuły upływający czas.

Ten regionalny przysmak zrobiony jest z filetów śledziowych i aromatycznej cebuli, która podsmażana jest z wieloma przyprawami oraz octem winnym. Te wszystkie składniki zamknięte są w szczelnie zakręconym słoiku i w takiej formie mogą postać nawet ponad tydzień.

Przepis na śledzie po kaszubsku

Składniki

  • pół kilo filetów śledziowych,
  • 3 większe cebule,
  • garść rodzynek,
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • łyżeczka cukru,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • liście laurowe,
  • olej roślinny,
  • kieliszek octu winny,
  • sól,
  • pieprz.
Zobacz wideo Śledź pod szubą

Sposób przygotowania

  1. Filety śledziowe wypłucz w zimnej wodzie przez około 2-3 godziny. Co godzinę zmieniaj wodę na świeżą.
  2. Po tym czasie wyjmij śledzie z kąpieli wodnej i osusz. Następnie pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Cebule obierz i pokrój w drobną kostkę lub cieniutkie piórka. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim warzywo. Przede wszystkim cebula ma stać się bardziej miękka. Do cebuli wrzuć rodzynki, cukier, a także liście laurowe, cynamon i obie papryki. Całość zamieszaj i podsmaż przez kilka minut.
  4. Na koniec dodaj ocet winny, sól, pieprz oraz koncentrat pomidorowy. Ponownie zamieszaj.
  5. Do wyparzonych i osuszonych słoików na przemian przekładaj przygotowaną cebulę z przyprawami i śledzie. Po przestudzeniu zawartości dokładnie zakręć słoiki i odstaw je do lodówki.
  6. Rybę pozostaw w lodówce przez około dobę, do przegryzienia smaków. Tak przygotowane śledzie można trzymać w chłodnym miejscu przez około 10 dni.

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.