-
Haps
-
Jak przygotować
- Racuchy - przepis na fantastycznie słodki obiad. Wyjdą pulchne, chrupkie i o genialnym smaku
Racuchy - przepis na fantastycznie słodki obiad. Wyjdą pulchne, chrupkie i o genialnym smaku
Jeśli szukasz pomysłu na słodki obiad, podajemy przepis na przesmaczne danie, które smakuje świetnie zimą. Placki drożdżowe z jabłkami sprawdzą się w różnych okolicznościach. Wyjdą lekkie, chrupiące i puszyste.
Racuchy z jabłkami to danie, które idealnie sprawdzi się zimą. Ich przygotowanie nie jest trudne, ale może zająć sporo czasu. Placki smażone na drożdżach będą smakowały doskonale z cukrem pudrem i z dodatkiem dżemu lub konfitury czy kremu orzechowego.
Zobacz wideo
Jak pozbyć się sierści pupila z kanapy? Wypróbuj jeden z paru sposobów
Racuchy - przepis na wyjątkowy obiad na słodko
Składniki:
- dwie szklanki mąki pszennej,
- szklanka letniego mleka,
- 20 g świeżych drożdży,
- duże jajko,
- dwie łyżeczki cukru,
- łyżeczka cukru waniliowego,
- trzy jabłka,
- olej rzepakowy,
- cukier puder do posypania,
- konfitura do podania racuchów.
Gotowe racuchy można podawać posypane cukrem pudrem i z dodatkiem ulubionej konfitury
Przygotowanie:
- Zrób zaczyn. Pokruszone drożdże wymieszaj z połową szklanki letniego mleka, łyżką cukru i pięcioma łyżkami mąki. Wymieszaj dokładnie składniki i odstaw w ciepłe miejsce na kwadrans. Masa powinna podwoić objętość.
- Przesiej resztę mąki i wymieszaj ją z połową szklanki mleka, jajkiem, łyżeczką cukru waniliowego i przygotowanym wcześniej zaczynem. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut, aż stanie się gładkie i jednolite. Odstaw je na około godzinę w ciepłe miejsce. Powinno podwoić objętość.
- Umyte jabłka obierz i pokrój w plastry. Dodaj je do przygotowanego ciasta i pozostaw na kolejny kwadrans, aby ciasto mogło ponownie wyrosnąć.
- Porcje ciasta nakładaj partiami na rozgrzaną patelnię z tłuszczem. Racuchy powinny smażyć się na średnim albo małym ogniu do zrumienienia.
- Racuchy podawaj bezpośrednio po usmażeniu oprószone cukrem pudrem i z dodatkiem wybranej konfitury.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl