Jeśli szukasz pomysłu na słodki obiad, podajemy przepis na przesmaczne danie, które smakuje świetnie zimą. Placki drożdżowe z jabłkami sprawdzą się w różnych okolicznościach. Wyjdą lekkie, chrupiące i puszyste.
Fot. RitaE/Pixabay
REKLAMA
REKLAMA
Racuchy z jabłkami to danie, które idealnie sprawdzi się zimą. Ich przygotowanie nie jest trudne, ale może zająć sporo czasu. Placki smażone na drożdżach będą smakowały doskonale z cukrem pudrem i z dodatkiem dżemu lub konfitury czy kremu orzechowego.
REKLAMA
Zobacz wideo Jak pozbyć się sierści pupila z kanapy? Wypróbuj jeden z paru sposobów
Racuchy - przepis na wyjątkowy obiad na słodko
Składniki:
dwie szklanki mąki pszennej,
szklanka letniego mleka,
20 g świeżych drożdży,
duże jajko,
dwie łyżeczki cukru,
łyżeczka cukru waniliowego,
trzy jabłka,
olej rzepakowy,
cukier puder do posypania,
konfitura do podania racuchów.
Gotowe racuchy można podawać posypane cukrem pudrem i z dodatkiem ulubionej konfitury
Przygotowanie:
Zrób zaczyn. Pokruszone drożdże wymieszaj z połową szklanki letniego mleka, łyżką cukru i pięcioma łyżkami mąki. Wymieszaj dokładnie składniki i odstaw w ciepłe miejsce na kwadrans. Masa powinna podwoić objętość.
Przesiej resztę mąki i wymieszaj ją z połową szklanki mleka, jajkiem, łyżeczką cukru waniliowego i przygotowanym wcześniej zaczynem. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut, aż stanie się gładkie i jednolite. Odstaw je na około godzinę w ciepłe miejsce. Powinno podwoić objętość.
Umyte jabłka obierz i pokrój w plastry. Dodaj je do przygotowanego ciasta i pozostaw na kolejny kwadrans, aby ciasto mogło ponownie wyrosnąć.
Porcje ciasta nakładaj partiami na rozgrzaną patelnię z tłuszczem. Racuchy powinny smażyć się na średnim albo małym ogniu do zrumienienia.
Racuchy podawaj bezpośrednio po usmażeniu oprószone cukrem pudrem i z dodatkiem wybranej konfitury.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl