Racuchy - przepis na fantastycznie słodki obiad. Wyjdą pulchne, chrupkie i o genialnym smaku

Jeśli szukasz pomysłu na słodki obiad, podajemy przepis na przesmaczne danie, które smakuje świetnie zimą. Placki drożdżowe z jabłkami sprawdzą się w różnych okolicznościach. Wyjdą lekkie, chrupiące i puszyste.

Racuchy z jabłkami to danie, które idealnie sprawdzi się zimą. Ich przygotowanie nie jest trudne, ale może zająć sporo czasu. Placki smażone na drożdżach będą smakowały doskonale z cukrem pudrem i z dodatkiem dżemu lub konfitury czy kremu orzechowego.  

Zobacz wideo Jak pozbyć się sierści pupila z kanapy? Wypróbuj jeden z paru sposobów

Racuchy - przepis na wyjątkowy obiad na słodko

Składniki:

  • dwie szklanki mąki pszennej,
  • szklanka letniego mleka,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • duże jajko,
  • dwie łyżeczki cukru,
  • łyżeczka cukru waniliowego,
  • trzy jabłka,
  • olej rzepakowy,
  • cukier puder do posypania,
  • konfitura do podania racuchów.

Gotowe racuchy można podawać posypane cukrem pudrem i z dodatkiem ulubionej konfitury

Przygotowanie:

  1. Zrób zaczyn. Pokruszone drożdże wymieszaj z połową szklanki letniego mleka, łyżką cukru i pięcioma łyżkami mąki. Wymieszaj dokładnie składniki i odstaw w ciepłe miejsce na kwadrans. Masa powinna podwoić objętość.
  2. Przesiej resztę mąki i wymieszaj ją z połową szklanki mleka, jajkiem, łyżeczką cukru waniliowego i przygotowanym wcześniej zaczynem. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut, aż stanie się gładkie i jednolite. Odstaw je na około godzinę w ciepłe miejsce. Powinno podwoić objętość.
  3. Umyte jabłka obierz i pokrój w plastry. Dodaj je do przygotowanego ciasta i pozostaw na kolejny kwadrans, aby ciasto mogło ponownie wyrosnąć.
  4. Porcje ciasta nakładaj partiami na rozgrzaną patelnię z tłuszczem. Racuchy powinny smażyć się na średnim albo małym ogniu do zrumienienia.
  5. Racuchy podawaj bezpośrednio po usmażeniu oprószone cukrem pudrem i z dodatkiem wybranej konfitury.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.