Proziaki - przysmak bieszczadzkich zakapiorów. Jak zrobić bułeczki z blaszeczki? Nieodzowny jest biały napój

Proziaki to najzwyklejsze i najprostsze bułeczki wypiekane na blasze. Dawniej były podstawą diety bieszczadzkiej i podkarpackiej biedoty i tzw. zakapiorów, a dziś są pyszną przekąską w regionalnych restauracjach. Proziaki są delikatne i pięknie wyrastają, mimo braku drożdży wśród listy składników. Jaki jest ich sekret? Prostota, soda i maślanka.

Więcej przepisów na regionalne smakołyki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Proziaki, czyli bułeczki sodowe to chyba najprostszy przepis na pieczywo bez czekania. Sposób wykonania jest banalny, co po raz kolejny utwierdza nas w przekonaniu, że smak tkwi w prostocie. Jak zrobić bieszczadzkie bułeczki z blachy? Potrzebna ci będzie lekka mąka, soda oraz maślanka i oczywiście blaszka lub sucha patelnia.

Proziaki - przepis na bieszczadzkie bułeczki bez czekania

Składniki:

  • 500 g lekkiej mąki pszennej (typ 450 będzie idealny)
  • 250 ml maślanki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • płaska łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Sposób wykonania:

  1. Do większej miski przesiej mąkę, dodaj sól oraz sodę i cukier. Wymieszaj.
  2. Dodaj jajko i maślankę i zacznij wyrabiać ciasto dłońmi. Kiedy składniki się już połączą, a ciasto będzie lekko lepiące, odłóż miskę na kilka minut.
  3. Wyrobione ciasto przełóż na stolnice podsypaną mąką i rozwałkuj na placek grubości ok. 1,5 cm. Za pomocą szklanki wycinak kółeczka. Następnie przykryj je czystą ściereczką i pozostaw, by soda troszeczkę podniosła ciasto.
  4. Proziaki smaż na suchej patelni na wolnym ogniu, aż urosną i lekko się zarumienią. Możesz także upiec je w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni. Piecz je przez ok. 20 minut, aż zezłocą się z wierzchu. 

Tak przygotowane proziaki świetnie smakują z masłem czosnkowym lub na słodko - z kremem czekoladowym i dżemem.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.