Naturalny nawóz do pomidorów to najlepsze rozwiązanie, kiedy decydujemy się rozpocząć własną hodowlę. Dzięki temu pozyskamy zdrowe i ekologiczne warzywa, bez żadnych chemicznych dodatków. Jak stworzyć idealną kompozycję, która dokarmi rośliny? Przepis z dawnych lat sprawdzi się idealnie.
Kiedy nasze babcie pielęgnowały posadzone czy wysiane pomidory, dbały o rośliny wyłącznie w naturalny sposób. Dzięki temu plony nie tylko były obfite i ekologiczne, ale także cechował je niepowtarzalny smak i zapach. Domowy nawóz był często wynikiem przypadkowo stworzonej kompozycji, która jak się później okazało, przynosiła niezwykłe rezultaty.
Przykładem jest nawóz do pomidorów, w skład którego wchodzą łupiny z cebuli, popiół z komina oraz posiekane drobno świeże pokrzywy. To zestawienie nie tylko wspomaga wzrost roślin, ale także wpływa na ilość oraz jakość plonów.
Popiół jako nawóz jest bardzo powszechnie stosowany w ogrodnictwie. Dzięki niemu poprawia się struktura gleby oraz dochodzi do namnażania flory bakteryjnej bogatej w azot. Dlatego dbając o trawniki lub warzywa lubiące glebę zasadową, warto wykorzystać czysty popiół z drewna do domowych nawozów.
Pokrzywa dostarcza roślinom azot, magnez, potas, krzem, wapń, czy żelazo oraz wiele witamin i przeciwutleniaczy. Dzięki temu pomidory są pyszne i jest ich więcej.
Łupiny z cebuli zawierają wiele antyoksydantów, żelazo, wapń i potas, co wpływa na wzrost rośliny i sprawia, że liście stają się bardziej bujne.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Jest wiele metod przyrządzania naturalnego nawozu do pomidorów. Można połączyć wszystkie składniki, zalać wodą i rozłożyć pod krzaczkami pomidorów. Jednak lepszym rozwiązaniem jest przyrządzenie płynnego roztworu i podlewanie roślin co pewien czas.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy popiół, łupiny z cebuli oraz pokrzywę. Najlepiej sprawdzą się młode sadzonki. Możemy je posiekać lub wrzucić w całości usuwając wcześniej korzenie. Mieszankę gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut. Następnie zestawiamy z ognia. Studzimy przez całą noc. Rano przelewamy sam wywar do butelek, a resztki wyrzucamy. Nawozimy pomidory dwa razy w tygodniu.