-
Haps
-
Jak przygotować
- Nie tylko pomidorowa - z wczorajszego rosołu zrobisz ogórkową życia. Trik z ogórkami doda niesamowitego smaku
Nie tylko pomidorowa - z wczorajszego rosołu zrobisz ogórkową życia. Trik z ogórkami doda niesamowitego smaku
Rosół to danie nieskończonego potencjału, ponieważ sam w sobie smakuje bosko, ale z łatwością można go przerobić na wiele innych dań. Najpopularniejszą przemianą rosołu, która zachodzi w poniedziałek w wielu domach, jest oczywiście pomidorowa. Jednak żeby nie popaść w rutynę, dziś mamy dla was przepis na ogórkową na rosole. Tak pysznej jeszcze nie jedliście, a to dzięki trikowi z ogórkami i masłem. Będzie palce lizać.
Więcej przepisów na pyszne zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zupa ogórkowa na rosole jest nie tylko smaczniejsza, ale również dużo bardziej esencjonalna i aromatyczna. Co nie mniej ważne - robi się ją dużo szybciej, ponieważ wywar wystarczy po prostu odgrzać. Jak zrobić najlepszą ogórkową na rosole? Oprócz ogórków przyda się także patelnia i masło - ten trik znasz pewnie z przepisu na pomidorową z pomidorów w puszcze - podsmażenie warzyw na maśle to klucz do najlepszego smaku.
Przepis na makaron - włoska receptura z pięciu składników to klasyka
Najlepsza zupa ogórkowa - przepis
Składniki:
- ok. 1,5 l wczorajszego rosołu
- 2 niewielkie marchewki
- kilka ziemniaków
- ok. 500 g kiszonych ogórków razem z sokiem
- solidna łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- pół pęczka koperku
- sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe
- śmietana 18 proc.
Sposób wykonania:
- Z rosołu wyjmij warzywa i mięso. Mięso możesz podzielić na kawałki i ponownie dołożyć do zupy. Następnie dodaj ziele angielskie i liście laurowe oraz obrane i pokrojone ziemniaki. Gotuj na wolnym ogniu.
- Ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, podobnie jak marchewkę. Na patelni rozgrzej porządną łyżkę masła. Dodaj starta marchewkę praz przeciśnięty czosnek. Podsmażaj, aż marchewka wyraźnie zmięknie.
- Podsmażoną na maśle marchewkę dodaj do zupy. Na tej samej patelni przesmaż starte ogórki. Smaż je przez ok. 5-7 minut, co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby dołóż odrobinę masła.
- Kiedy ziemniaki będą już miękkie, dodaj podsmażone ogórki i gotuj całość na umiarkowanym ogniu przez ok. 10 minut. Następnie dolej sok z kiszonych ogórków w takiej ilości, która będzie dla ciebie smaczna.
- Dopraw zupę do smaku solą oraz pieprzem. Następnie dodaj zahartowaną śmietankę. Zupę udekoruj posiekanym koperkiem.
Cenne właściwości liści laurowych. Wystarczy je podpalić i poczekać