Nie tylko pomidorowa - z wczorajszego rosołu zrobisz ogórkową życia. Trik z ogórkami doda niesamowitego smaku

Rosół to danie nieskończonego potencjału, ponieważ sam w sobie smakuje bosko, ale z łatwością można go przerobić na wiele innych dań. Najpopularniejszą przemianą rosołu, która zachodzi w poniedziałek w wielu domach, jest oczywiście pomidorowa. Jednak żeby nie popaść w rutynę, dziś mamy dla was przepis na ogórkową na rosole. Tak pysznej jeszcze nie jedliście, a to dzięki trikowi z ogórkami i masłem. Będzie palce lizać.

Więcej przepisów na pyszne zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Zupa ogórkowa na rosole jest nie tylko smaczniejsza, ale również dużo bardziej esencjonalna i aromatyczna. Co nie mniej ważne - robi się ją dużo szybciej, ponieważ wywar wystarczy po prostu odgrzać. Jak zrobić najlepszą ogórkową na rosole? Oprócz ogórków przyda się także patelnia i masło - ten trik znasz pewnie z przepisu na pomidorową z pomidorów w puszcze - podsmażenie warzyw na maśle to klucz do najlepszego smaku. 

Najlepsza zupa ogórkowa - przepis

Składniki:

  • ok. 1,5 l wczorajszego rosołu
  • 2 niewielkie marchewki
  • kilka ziemniaków
  • ok. 500 g kiszonych ogórków razem z sokiem
  • solidna łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • pół pęczka koperku
  • sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe
  • śmietana 18 proc.

Sposób wykonania:

  1. Z rosołu wyjmij warzywa i mięso. Mięso możesz podzielić na kawałki i ponownie dołożyć do zupy. Następnie dodaj ziele angielskie i liście laurowe oraz obrane i pokrojone ziemniaki. Gotuj na wolnym ogniu.
  2. Ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, podobnie jak marchewkę. Na patelni rozgrzej porządną łyżkę masła. Dodaj starta marchewkę praz przeciśnięty czosnek. Podsmażaj, aż marchewka wyraźnie zmięknie. 
  3. Podsmażoną na maśle marchewkę dodaj do zupy. Na tej samej patelni przesmaż starte ogórki. Smaż je przez ok. 5-7 minut, co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby dołóż odrobinę masła.
  4. Kiedy ziemniaki będą już miękkie, dodaj podsmażone ogórki i gotuj całość na umiarkowanym ogniu przez ok. 10 minut. Następnie dolej sok z kiszonych ogórków w takiej ilości, która będzie dla ciebie smaczna. 
  5. Dopraw zupę do smaku solą oraz pieprzem. Następnie dodaj zahartowaną śmietankę. Zupę udekoruj posiekanym koperkiem. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.