Zupa pomidorowa - przepis na obiad na rosole. Podsmaż kilka składników, a poczujesz różnicę

Zupa pomidorowa to klasyka obiadowa, która często gości na naszych stołach. Aby urozmaicić klasykę, warto przygotować ją na domowym rosole i podduszonych warzywach. W składzie nie może zabraknąć cebuli, czosnku i aromatycznych przypraw. Przygotowana w ten sposób może konkurować z babciną recepturą!

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

W domowym jadłospisie nie może zabraknąć tradycyjnych i swojskich smaków. Zupy i aromatyczne buliony królują na podium, jednak pomidorowa to już niemalże klasyka. Przygotowanie to przysłowiowa bułka z masłem, warto jednak pamiętać o kilku istotnych elementach, która zaważą o efekcie!

Zupa pomidorowa - obiadowa klasyka z dużą porcją warzyw

Przepis na zupę pomidorową sprawdzi się, gdy w lodówce zalega niedzielny rosół. Wystarczy podsmażyć sporą ilość pomidorów razem z czosnkiem, cebulą i ziołami, a następnie dodać je do zupy. Warto także dodatkowo zblendować warzywa lub zastosować babciną metodę i przetrzeć pomidory przez metalowe sito. 

Zobacz wideo Pomidorowe curry z ciecierzycą [PRZEPIS]

Zupa pomidorowa na niedzielnym rosole

Składniki: 

  • litr rosołu drobiowego,
  • kilogram pomidorów malinowych,
  • cebula,
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka masła,
  • odrobina oliwy,
  • bazylia lub zioła prowansalskie,
  • sól,
  • pieprz,
  • bazylia,
  • cukier,
  • śmietana 18 proc.,
  • natka pietruszki.

Sposób przygotowania: 

  1. Rosół podgrzewamy na najmniejszej mocy palnika. 
  2. Pomidory nacinamy, parzymy wrzątkiem, hartujemy w zimnej wodzie i obieramy ze skórki. 
  3. Warzywa kroimy na mniejsze kawałki - cebulę w piórka, a czosnek w drobną kostkę. Siekamy także natkę pietruszki. 
  4. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy wszystkie warzywa i dusimy do miękkości. Pomidory powinny puścić sok i nabrać aromatów. Pod koniec duszenia dodajemy sporą łyżkę masła, zioła i odrobinę cukru.
  5. Tak przygotowane warzywa możemy dodać do podgrzanego rosołu. Są także dwa inne warianty - pierwszy to zblendowanie pomidorów z dodatkami lub przetarcie warzyw przez metalowe sito. Wszystko zależy od pożądanej konsystencji naszej zupy. 
  6. Pomidorową gotujemy przez około 20 minut, tak by wszystkie smaki się ładnie połączyły. Na koniec doprawiamy zupę, zabielamy odrobiną śmietany i natką pietruszki. 
  7. Tak przygotowaną zupę pomidorową podajemy z makaronem lub ryżem. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.