Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
W domowym jadłospisie nie może zabraknąć tradycyjnych i swojskich smaków. Zupy i aromatyczne buliony królują na podium, jednak pomidorowa to już niemalże klasyka. Przygotowanie to przysłowiowa bułka z masłem, warto jednak pamiętać o kilku istotnych elementach, która zaważą o efekcie!
Zupa pomidorowa - obiadowa klasyka z dużą porcją warzyw
Przepis na zupę pomidorową sprawdzi się, gdy w lodówce zalega niedzielny rosół. Wystarczy podsmażyć sporą ilość pomidorów razem z czosnkiem, cebulą i ziołami, a następnie dodać je do zupy. Warto także dodatkowo zblendować warzywa lub zastosować babciną metodę i przetrzeć pomidory przez metalowe sito.
Zobacz wideo Pomidorowe curry z ciecierzycą [PRZEPIS]
Zupa pomidorowa na niedzielnym rosole
Składniki:
- litr rosołu drobiowego,
- kilogram pomidorów malinowych,
- cebula,
- 4 ząbki czosnku
- łyżka masła,
- odrobina oliwy,
- bazylia lub zioła prowansalskie,
- sól,
- pieprz,
- bazylia,
- cukier,
- śmietana 18 proc.,
- natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Rosół podgrzewamy na najmniejszej mocy palnika.
- Pomidory nacinamy, parzymy wrzątkiem, hartujemy w zimnej wodzie i obieramy ze skórki.
- Warzywa kroimy na mniejsze kawałki - cebulę w piórka, a czosnek w drobną kostkę. Siekamy także natkę pietruszki.
- Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy wszystkie warzywa i dusimy do miękkości. Pomidory powinny puścić sok i nabrać aromatów. Pod koniec duszenia dodajemy sporą łyżkę masła, zioła i odrobinę cukru.
- Tak przygotowane warzywa możemy dodać do podgrzanego rosołu. Są także dwa inne warianty - pierwszy to zblendowanie pomidorów z dodatkami lub przetarcie warzyw przez metalowe sito. Wszystko zależy od pożądanej konsystencji naszej zupy.
- Pomidorową gotujemy przez około 20 minut, tak by wszystkie smaki się ładnie połączyły. Na koniec doprawiamy zupę, zabielamy odrobiną śmietany i natką pietruszki.
- Tak przygotowaną zupę pomidorową podajemy z makaronem lub ryżem.