Gulasz wieprzowy. Przepis na mięciutkie mięso. Nie popełnij błędu. Dodaj wodę w odpowiednim momencie

Gulasz z łopatki wieprzowej można podać jako dodatek do placków ziemniaczanych, makaronu lub ziemniaków. Jednak, aby uzyskać mięciutkie i delikatne mięso, warto poznać tajniki gotowania kultowej potrawy. Ważny jest moment, w którym wlewamy wodę.
Zobacz wideo Zupa gulaszowa

Jak zrobić gulasz wieprzowy? Przepis na tradycyjne danie nie jest zbyt skomplikowany. Jednak potrawa nie zawsze wychodzi tak, jakbyśmy tego oczekiwali. Okazuje się, że za idealną strukturą mięsa i smakiem stoją kuchenne triki. 

Gulasz wieprzowy. Przepis na obiad z łopatki wieprzowej

Gulasz z łopatki wieprzowej to kultowe danie kuchni polskiej. Jego przyrządzenie nie zabiera dużo czasu. Warto jednak odpowiednio przyprawić mięso i dodać wodę we właściwym czasie. Aby wieprzowina nie była twarda, należy ją w pierwszej kolejności obsmażyć.

Dzięki temu pory w mięsie zamkną się i smak będzie intensywny. Kiedy wieprzowina już się zarumieni, zalewamy ją wrzątkiem. Temperatura wody jest kluczowa. Wiele osób popełnia błąd i wlewa zimną wodę, a co więcej bez uprzedniego smażenia. Wówczas wołowina lub wieprzowina staje się twarda. Gulasz z łopatki wieprzowej przyrządzimy w kilku prostych krokach. Poniżej znajdziecie najlepszy przepis.

Składniki:

  • 500 g łopatki wieprzowej,
  • czerwona papryka,
  • 2 cebule,
  • 3 łyżki oleju,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • pieprz,
  • 4 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Gulasz wieprzowy. Przepis krok po kroku

  1. Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy. 
  2. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy posiekaną łopatkę wieprzową. Smażymy, do momentu, aż mięso będzie złociste. 
  3. Następnie dodajemy pokrojoną drobno cebulę, smażymy, aż się zeszkli. Wyciskamy czosnek.
  4. Wieprzowinę zalewamy wrzątkiem. Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy przez 20 minut.
  5. Paprykę kroimy w słupki i dodajemy do gulaszu. Gotujemy przez kolejne 15 minut.
  6. Doprawiamy do smaku.

Gulasz z łopatki wieprzowej podajemy z ziemniakami, makaronem lub ryżem.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.