Jak zrobić gulasz wieprzowy? Przepis na tradycyjne danie nie jest zbyt skomplikowany. Jednak potrawa nie zawsze wychodzi tak, jakbyśmy tego oczekiwali. Okazuje się, że za idealną strukturą mięsa i smakiem stoją kuchenne triki.
Gulasz z łopatki wieprzowej to kultowe danie kuchni polskiej. Jego przyrządzenie nie zabiera dużo czasu. Warto jednak odpowiednio przyprawić mięso i dodać wodę we właściwym czasie. Aby wieprzowina nie była twarda, należy ją w pierwszej kolejności obsmażyć.
Dzięki temu pory w mięsie zamkną się i smak będzie intensywny. Kiedy wieprzowina już się zarumieni, zalewamy ją wrzątkiem. Temperatura wody jest kluczowa. Wiele osób popełnia błąd i wlewa zimną wodę, a co więcej bez uprzedniego smażenia. Wówczas wołowina lub wieprzowina staje się twarda. Gulasz z łopatki wieprzowej przyrządzimy w kilku prostych krokach. Poniżej znajdziecie najlepszy przepis.
Składniki:
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Gulasz z łopatki wieprzowej podajemy z ziemniakami, makaronem lub ryżem.