Sos serowy do makaronu. Ten prosty przepis podbija media społecznościowe. Obiad w stylu mac and cheese

Sos serowy do makaronu to hit internetu. Coraz częściej można zobaczyć, jak w mediach społecznościowych wiele osób zajada się kalorycznym i przepysznym daniem. Na Facebooku pojawił się przepis, który ma coraz więcej odsłon.
Zobacz wideo Makaron z sosem z konserwą mięsną

Sos serowy do makaronu to niezbędny element słynnego dania w stylu mac and cheese. Jego wersji jest bardzo dużo, jednak w ostatnim czasie pojawił się przepis, który podbija sieć. W jego składzie znajdziecie dobrze wysmażony boczek.

Przepis na sos serowy do makaronu. Potrawa w stylu mac and cheese

Od pewnego czasu w mediach społecznościowych krąży trend przyrządzania makaronu z serem. Zazwyczaj są to potrawy przyrządzane z żółtego sera i makaronu typu kolanka. Na Facebooku oraz Instagramie pojawił się przepis, w skład którego wchodzi także boczek, cebulka oraz czosnek. Jak przyrządzić kultowe danie, które podbija internet? Foodini dzieli się recepturą.

Składniki:

  • 80 g wędzonego boczku,
  • pół cebuli,
  • papryczka chilli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka mąki,
  • 180 ml tłustego mleka,
  • 80 ml śmietanki kremówki,
  • 50 g parmezanu,
  • 100 g sera ementaler,
  • 150 g sera cheddara,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki pieprzu.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

 

Przepis na sos serowy do makaronu. Sposób przygotowania

Foodini w krótkim filmie prezentuje, jak przygotować sos serowy do makaronu. W pierwszej kolejności należy posiekać drobno boczek i cebulkę. Boczek zasmażamy do momentu, aż powstaną chrupiące skwarki. Wyciągamy je z garnka i pozostawiamy wytopiony tłuszcz. Wówczas wrzucamy cebulkę i smażymy, aż się zeszkli, dodajemy papryczkę chilli, czosnek i mąkę. Zalewamy wszystko śmietanką mlekiem. 

Wszystkie sery ścieramy na drobnych oczkach kuchennej tarki. Dodajemy stopniowo do pozostałych składników. Całość podgrzewamy, nieustannie mieszając, aby nie dopuścić do przypalenia sosu. Wrzucamy skwarki z boczku, przyprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy śmietankę kremówkę. Mieszamy, do momentu połączenia składników. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.