Przepis na cebularze, które smakują jak z piekarni na Lubelszczyźnie. Kluczem są warzywa i mak

Cebula to obłędnie smaczne warzywo, które gości w wielu oryginalnych i tradycyjnych daniach, a także wypiekach. Cebularze to nic innego jak specjał wywodzący się z kuchni żydowskiej, który szczególnie doceniony jest na Lubelszczyźnie. Sekretem smaku jest nie tylko drożdżowe ciasto, ale także dodatek maku.

Więcej smacznych wypieków znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Cebularze to wyśmienita przekąska, a także ciekawy dodatek do wytrawnych dań takich jak zupy, czy potrawki mięsne. Sekret smaku tkwi w prostocie i puszystym cieście, które jest hojnie obdarzone aromatycznymi dodatkami. W przepisie poniżej wyjaśniamy w kilku prostych krokach, jak przygotować ten swojski przysmak i z czym warto go zaserwować. 

Cebularze - swojski wypiek z dużą porcją aromatycznego farszu

Jak polska długa i szeroka tyle specjałów i regionalnych produktów. Na Podhalu królują oscypki, na Śląsku kluchy i modro kapusta, a na Lubelszczyźnie aromatyczne cebularze. Banalnie proste w przygotowaniu placki, bazują na cieście drożdżowym. Farsz z kolei to jedynie duża porcja warzyw i odrobina maku. Efekt jest obłędnie smaczny i pełen aromatów. 

Aby przygotować cebularze, które smakują jak te, tradycyjnie wypiekane na Lubelszczyźnie warto pamiętać o kilku ważnych wskazówkach. Pierwszą i jednocześnie najważniejszą jest wyrabianie ciasta drożdżowego, a także odpowiedni czas by ładnie wyrosło. Ponadto warto do cebuli dodać także mak, który wzbogaci całość i nada niebanalnego charakteru. 

Zobacz wideo Domowy cebularz

Przepis na cebularze rodem z piekarni na Lubelszczyźnie

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej,
  • 30 g drożdży,
  • 4 cebule,
  • szklanka mleka,
  • 3 łyżki oleju,
  • szczypta soli,
  • pieprz,
  • szczypta cukru,
  • 3 łyżki masła,
  • 3 łyżki maku,
  • zioła prowansalskie, 
  • jajko do posmarowania cebularzy.

Sposób przygotowania: 

  1. Przygotowujemy rozczyn - do połowy podgrzanego, ale nie gorącego mleka dodajemy pokruszone drożdże, cukier i sól. Przykrywamy i pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie rozczyn łączymy z pozostałym nabiałem, przesianą mąką i olejem. Ciasto energicznie zagniatamy i formujemy kulę. 
  2. Ciasto przykrywamy i odkładamy na około godzinę do wyrośnięcia. 
  3. W tym czasie przygotowujemy farsz cebulowy - warzywa obieramy i starannie kroimy w piórka. Podsmażamy na maśle, aż całość nabierze kolorów i aromatów. Farsz doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Na koniec wsypujemy mak i dokładnie mieszamy. 
  4. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, a następnie porcjujemy na małe bułeczki, które następnie rozpłaszczamy na dłoni i formujemy placek. 
  5. Każdy kawałek ciasta smarujemy rozmąconym jajkiem, a następnie nakładamy hojną porcję farszu. 
  6. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 20 minut. 
  7. Po tym czasie studzimy i gotowe!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.