• Link został skopiowany

Przepis na cebularze, które smakują jak z piekarni na Lubelszczyźnie. Kluczem są warzywa i mak

Cebula to obłędnie smaczne warzywo, które gości w wielu oryginalnych i tradycyjnych daniach, a także wypiekach. Cebularze to nic innego jak specjał wywodzący się z kuchni żydowskiej, który szczególnie doceniony jest na Lubelszczyźnie. Sekretem smaku jest nie tylko drożdżowe ciasto, ale także dodatek maku.
Cebularz to przekąska wywodząca się z kuchni żydowskiej.
zdjęcie ilustracyjne, aquatarkus/ iStock

Więcej smacznych wypieków znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Cebularze to wyśmienita przekąska, a także ciekawy dodatek do wytrawnych dań takich jak zupy, czy potrawki mięsne. Sekret smaku tkwi w prostocie i puszystym cieście, które jest hojnie obdarzone aromatycznymi dodatkami. W przepisie poniżej wyjaśniamy w kilku prostych krokach, jak przygotować ten swojski przysmak i z czym warto go zaserwować. 

Cebularze - swojski wypiek z dużą porcją aromatycznego farszu

Jak polska długa i szeroka tyle specjałów i regionalnych produktów. Na Podhalu królują oscypki, na Śląsku kluchy i modro kapusta, a na Lubelszczyźnie aromatyczne cebularze. Banalnie proste w przygotowaniu placki, bazują na cieście drożdżowym. Farsz z kolei to jedynie duża porcja warzyw i odrobina maku. Efekt jest obłędnie smaczny i pełen aromatów. 

Aby przygotować cebularze, które smakują jak te, tradycyjnie wypiekane na Lubelszczyźnie warto pamiętać o kilku ważnych wskazówkach. Pierwszą i jednocześnie najważniejszą jest wyrabianie ciasta drożdżowego, a także odpowiedni czas by ładnie wyrosło. Ponadto warto do cebuli dodać także mak, który wzbogaci całość i nada niebanalnego charakteru. 

Zobacz wideo Domowy cebularz

Przepis na cebularze rodem z piekarni na Lubelszczyźnie

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej,
  • 30 g drożdży,
  • 4 cebule,
  • szklanka mleka,
  • 3 łyżki oleju,
  • szczypta soli,
  • pieprz,
  • szczypta cukru,
  • 3 łyżki masła,
  • 3 łyżki maku,
  • zioła prowansalskie, 
  • jajko do posmarowania cebularzy.

Sposób przygotowania: 

  1. Przygotowujemy rozczyn - do połowy podgrzanego, ale nie gorącego mleka dodajemy pokruszone drożdże, cukier i sól. Przykrywamy i pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie rozczyn łączymy z pozostałym nabiałem, przesianą mąką i olejem. Ciasto energicznie zagniatamy i formujemy kulę. 
  2. Ciasto przykrywamy i odkładamy na około godzinę do wyrośnięcia. 
  3. W tym czasie przygotowujemy farsz cebulowy - warzywa obieramy i starannie kroimy w piórka. Podsmażamy na maśle, aż całość nabierze kolorów i aromatów. Farsz doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Na koniec wsypujemy mak i dokładnie mieszamy. 
  4. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, a następnie porcjujemy na małe bułeczki, które następnie rozpłaszczamy na dłoni i formujemy placek. 
  5. Każdy kawałek ciasta smarujemy rozmąconym jajkiem, a następnie nakładamy hojną porcję farszu. 
  6. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 20 minut. 
  7. Po tym czasie studzimy i gotowe!
Więcej o: