Więcej smacznych wypieków znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Cebularze to wyśmienita przekąska, a także ciekawy dodatek do wytrawnych dań takich jak zupy, czy potrawki mięsne. Sekret smaku tkwi w prostocie i puszystym cieście, które jest hojnie obdarzone aromatycznymi dodatkami. W przepisie poniżej wyjaśniamy w kilku prostych krokach, jak przygotować ten swojski przysmak i z czym warto go zaserwować.
Cebularze - swojski wypiek z dużą porcją aromatycznego farszu
Jak polska długa i szeroka tyle specjałów i regionalnych produktów. Na Podhalu królują oscypki, na Śląsku kluchy i modro kapusta, a na Lubelszczyźnie aromatyczne cebularze. Banalnie proste w przygotowaniu placki, bazują na cieście drożdżowym. Farsz z kolei to jedynie duża porcja warzyw i odrobina maku. Efekt jest obłędnie smaczny i pełen aromatów.
Aby przygotować cebularze, które smakują jak te, tradycyjnie wypiekane na Lubelszczyźnie warto pamiętać o kilku ważnych wskazówkach. Pierwszą i jednocześnie najważniejszą jest wyrabianie ciasta drożdżowego, a także odpowiedni czas by ładnie wyrosło. Ponadto warto do cebuli dodać także mak, który wzbogaci całość i nada niebanalnego charakteru.
Zobacz wideo Domowy cebularz
Przepis na cebularze rodem z piekarni na Lubelszczyźnie
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej,
- 30 g drożdży,
- 4 cebule,
- szklanka mleka,
- 3 łyżki oleju,
- szczypta soli,
- pieprz,
- szczypta cukru,
- 3 łyżki masła,
- 3 łyżki maku,
- zioła prowansalskie,
- jajko do posmarowania cebularzy.
Sposób przygotowania:
- Przygotowujemy rozczyn - do połowy podgrzanego, ale nie gorącego mleka dodajemy pokruszone drożdże, cukier i sól. Przykrywamy i pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie rozczyn łączymy z pozostałym nabiałem, przesianą mąką i olejem. Ciasto energicznie zagniatamy i formujemy kulę.
- Ciasto przykrywamy i odkładamy na około godzinę do wyrośnięcia.
- W tym czasie przygotowujemy farsz cebulowy - warzywa obieramy i starannie kroimy w piórka. Podsmażamy na maśle, aż całość nabierze kolorów i aromatów. Farsz doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Na koniec wsypujemy mak i dokładnie mieszamy.
- Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, a następnie porcjujemy na małe bułeczki, które następnie rozpłaszczamy na dłoni i formujemy placek.
- Każdy kawałek ciasta smarujemy rozmąconym jajkiem, a następnie nakładamy hojną porcję farszu.
- Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 20 minut.
- Po tym czasie studzimy i gotowe!