Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie główne Gazeta.pl
Domowe obiady zawsze smakują obłędnie, jednak zupy zasługują na szczególne wyróżnienie - nie tylko rozgrzewają czy smakują, ale także dodają energii gdy za oknem plucha i ponura aura. Kapuśniak z treściwą wkładką mięsną to klasyka, która zawsze smakuje obłędnie. Warto jednak zastosować babciną metodę, która pozwoli wydobyć ze wszystkich składników najlepsze aromaty.
Przepis na klasyczny kapuśniak. Zupa, która rozgrzewa do czerwoności
Kapuśniak na żeberkach - traycyjna, domowa receptura
W babcinym przepiśniku znajdziemy wiele cennych przepisów na ciasta, łakocie, ale i tradycyjne obiady. Kapuściane rarytasy to klasyka, która gości w wielu smacznych odsłonach - jedną z nich jest swojski kapuśniak na żeberkach. Rozgrzewająca zupa niemal zawsze smakuje obłędnie, doda energii i wesprze organizm w przejściowym okresie.
Kapuśniak z treściwą wkładką mięsną gwarantuje także niebywały smak. To jednak niejedyny szczegół, na który warto zwrócić uwagę. Równie istotna jest kiszona kapusta, która decyduje o finalnym efekcie.
Zobacz wideo
Kimchi z kapusty pekińskiej. Jak zrobić je w domu?
Przepis na kapuśniak z przepiśnika babci
Składniki:
- 250 g kiszonej kapusty,
- 50 g wędzonych żeberek,
- litr domowego rosołu,
- 2 duże ziemniaki,
- marchewka,
- cebula,
- liść laurowy,
- ząbek czosnku,
- 1/2 łyżeczki kminku,
- olej,
- sól,
- pieprz,
- cukier.
Sposób przygotowania:
- Wędzone żeberka kroimy na mniejsze kawałki. Warzywa obieramy, kroimy.
- Mięso, marchew i cebulę podsmażamy w garnku z grubym dnem na złoty kolor. Gdy składniki ładnie się zarumienią, dodajemy pokrojoną i odciśniętą z soku kapustę kiszoną. Całość zasmażamy około trzech minuty.
- Składniki zalewamy 100 ml rosołu i dusimy przez 20 minut - w ten sposób całość nabierze smaków i będzie znakomitą bazą.
- W osobnym naczyniu gotujemy pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki. Po odcedzeniu dodajemy je do kapusty i żeberek.
- Wywar doprawiamy czosnkiem, solą, liściem laurowym, kminkiem, świeżo zmielonym pieprzem i opcjonalnie odrobiną cukru. Wlewamy także resztę rosołu i gotujemy na małej mocy palnika przez kolejne 20 minut.
- Po tym czasie danie jest gotowe do podania - zupę rozlewamy do misek, dekorujemy zieleniną i podajemy.
Kapuśniak - przepis na treściwą, domową zupę. Sekretem jest wkładka mięsna