Zapomnij o naleśnikach z klasyczną mąką pszenną. Mała zmiana da smaczny i ciekawy smak

Przepis na naleśniki to klasyka, która sprawdzi się zarówno na obiad, jak i przekąskę. Warto jednak wprowadzić małą zmianę w składzie - mowa tu o alternatywie dla mąki pszennej. Pełnoziarnisty produkt nada całości oryginalnego smaku i pozwoli wprowadzić do diety dodatkowe minerały.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Domowy jadłospis to przede wszystkim klasyczne i tradycyjne przepisy, które niemal zawsze smakują obłędnie. Naleśniki sprawdzą się idealnie w porze obiadowej, jako szybki deser, a nawet lunch do pracy. Warto jednak nieco zmodyfikować podstawową recepturę i wykorzystać mąkę inną niż pszenna. 

Naleśniki na pełnoziarnistej mące - mała zmiana i zdrowszy efekt

Przepis na naleśniki zna niemal każdy, jednak niewiele osób sięga po zamienniki tradycyjnych produktów. Jak się jednak okazuje, danie można dowolnie modyfikować, wówczas ciasto daje wiele ciekawych i smacznych odsłon. 

Naleśniki zazwyczaj przygotowujemy z jajek, mleka, wody gazowanej i mąki pszennej. Produkt otrzymywany ze zbóż można jednak zamienić na inny, o wiele zdrowszy i równie smaczny. W tym celu warto sięgnąć po mąkę kokosową, kukurydzianą, migdałową czy wieloziarnistą. Efekt będzie równie smaczny, ale jednak wzbogacony o więcej minerałów - tak przygotowane ciasto świetnie komponuje się zarówno ze słodkimi dodatkami, jak i wytrawnymi. 

Zobacz wideo Magda Gessler vs Robert Makłowicz. Kto robi smaczniejsze naleśniki? Sprawdzamy

Przepis na naleśniki na mące pełnoziarnistej 

Składniki: 

  • szklanka mąki pełnoziarnistej,
  • szklanka mleka (krowiego lub roślinnego),
  • jajko,
  • 2 łyżeczki cukru (jeśli robimy naleśniki na słodko),
  • szczypta soli,
  • odrobina wody gazowanej. 

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przesiewamy mąkę z odrobiną soli. Dodajemy mleko, wodę i wbijamy jajko. Na koniec dodajemy cukier (jeśli przygotowujemy słodkie danie) lub dowolne zioła bądź przyprawy (w wersji wytrawnej). 
  2. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy lub miksujemy. Powstała masa powinna być gładka, pozbawiona grudek i jednolita. 
  3. Tak przygotowane ciasto odkładamy na 20 minut leżakowania. 
  4. Następnie rozgrzewamy teflonową patelnię do naleśników i gdy będzie odpowiednio ciepła, wlewamy porcję ciasta i zwinnym ruchem rozprowadzamy je po powierzchni patelni. Smażymy kilka minut, a następnie odwracamy. 
  5. Naleśniki układamy jeden na drugim, a następnie podajemy z ulubionymi dodatkami. 

Z czym podać naleśniki z mąki pełnoziarnistej? 

Jeśli chodzi o podanie, panuje tu zupełna dowolność. Smak ciasta nie różnic się zbytnio od klasycznego przepisu, dlatego placuszki świetnie smakują na słodko i słono. Ciekawym pomysłem jest połączenie naleśników z prażonymi jabłkami lub gruszkami, kremowym serkiem śmietankowym, lub nutą orzechową czy miodem. W wersji wytrawnej świetnie sprawdzą się świeże warzywa, farsz pieczarkowo-serowy, kurczak w wielu odsłonach i kolorowe sosy

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.