Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Domowy jadłospis to przede wszystkim klasyczne i tradycyjne przepisy, które niemal zawsze smakują obłędnie. Naleśniki sprawdzą się idealnie w porze obiadowej, jako szybki deser, a nawet lunch do pracy. Warto jednak nieco zmodyfikować podstawową recepturę i wykorzystać mąkę inną niż pszenna.
Przepis na naleśniki zna niemal każdy, jednak niewiele osób sięga po zamienniki tradycyjnych produktów. Jak się jednak okazuje, danie można dowolnie modyfikować, wówczas ciasto daje wiele ciekawych i smacznych odsłon.
Naleśniki zazwyczaj przygotowujemy z jajek, mleka, wody gazowanej i mąki pszennej. Produkt otrzymywany ze zbóż można jednak zamienić na inny, o wiele zdrowszy i równie smaczny. W tym celu warto sięgnąć po mąkę kokosową, kukurydzianą, migdałową czy wieloziarnistą. Efekt będzie równie smaczny, ale jednak wzbogacony o więcej minerałów - tak przygotowane ciasto świetnie komponuje się zarówno ze słodkimi dodatkami, jak i wytrawnymi.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Jeśli chodzi o podanie, panuje tu zupełna dowolność. Smak ciasta nie różnic się zbytnio od klasycznego przepisu, dlatego placuszki świetnie smakują na słodko i słono. Ciekawym pomysłem jest połączenie naleśników z prażonymi jabłkami lub gruszkami, kremowym serkiem śmietankowym, lub nutą orzechową czy miodem. W wersji wytrawnej świetnie sprawdzą się świeże warzywa, farsz pieczarkowo-serowy, kurczak w wielu odsłonach i kolorowe sosy.