Przepis na schab z bandaża - najlepszą domową wędlinę. Trzymaj się trzech wskazówek, a osiągniesz mistrzostwo

Schab z bandaża czy też schab z pończochy to sposób na pyszną domową wędlinę bez niepotrzebnych ulepszaczy i wędzarni. Dojrzewający schab uda się w każdym domu, ale jeśli chcesz zdążyć do Wielkanocy, najlepiej już bierz się do pracy. W osiągnięciu perfekcyjnego smaku pomogą ci trzy wskazówki, najważniejsza dotyczy wody.

Więcej przepisów na domowe wędliny znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Schab z bandaża to bardzo prosty i przepyszny sposób na wędlinę, która świetnie sprawdzi się zarówno na kanapki, jak również na zimną płytę podczas spotkań w większym gronie oraz jako wytrawny dodatek do sałatek i pizzy zamiast np. prosciutto crudo. Ten przepis jest w mojej rodzinie od lat i od lat robię go na Wielkanoc. Suszony schab pięknie pachnie, obłędnie smakuje mieszanka przypraw, a odpowiednio przechowywany może leżeć w lodówce miesiącami. Niestety, żeby wyszedł, potrzeba czasu i znajomości trzech ważnych zasad. Oto one.

Zasada pierwsza - mięso

Kiedy już wybierzesz się na zakupy celem nabycia kawałku schabu, lepiej unikaj mięsa paczkowanego. Nie ma w nim nic złego, jeśli robisz pieczeń lub kotlety, jeśli jednak chcesz schab ususzyć, musi być on po pierwsze świeży, po drugie - z zaufanego i sprawdzonego źródła, najlepiej bezpośrednio od rzeźnika. Jeśli masz dojście do mięsa najlepszej jakości, połowę sukcesu masz za sobą.

Zasada druga - woda

Podczas przygotowywania schabu do suszenia, najpierw obficie naciera się go cukrem i zostawia na dwie doby w lodówce, później - solą i analogicznie. Ten proces ma za zadanie "wyciągnięcie" wodę z mięsa, by schab podczas suszenia nie zepsuł się. Już po kilku godzinach po natarciu cukrem zauważysz, że na dnie miski zbiera się woda - koniecznie ją wylej i rób to na bieżąco, by nie nie rozwinęły się drobnoustroje.

Zasada trzecia - suszenie

Jeśli chodzi o dojrzewanie schabu, miejsce nie jest istotne - możesz zawiesić mięso na uchwycie szafki kuchennej lub np. na karniszu. Jedyne, co jest ważne - mięso z żadnej strony nie powinno niczego dotykać, powinno swobodnie wisieć i mieć zapewniony równomierny przepływ powietrza. Dobrze, jeśli w pomieszczeniu panuje umiarkowana temperatura i wilgotność - oczywiście im suchsze powietrze, tym lepiej.

Schab z bandaża - przepis na dojrzewającą wędlinę

Składniki:

  • kawałek schabu w całości (ok. 1-1,5 kg)
  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki soli
  • przyprawy: łyżka słodkiej papryki, płaska łyżeczka chili, płaska łyżka oregano, płaska łyżka czosnku granulowanego

Sposób wykonania:

  1. Schab dokładnie wypłucz w ziemnej wodzie i osusz ręcznikiem papierowym. Włóż do miski i wsyp dwie szklanki cukru. Następnie porządnie natrzyj mięso z każdej strony i dodatkowo oprósz cukrem wierzch. Przykrytą miskę włóż do lodówki na 48 godzin, co kilka godzin odlewając płyn i odwracając mięso na drugą stronę. 
  2. Po upływie dwóch dni dokładnie opłucz mięso z cukru i wytrzyj ręcznikiem. Przełóż do czystej miski i natrzyj solą, Odstaw do lodówki na 48 godzin i co jakiś czas odwracaj mięso. Wody będzie coraz mniej, a schab wyraźnie się skurczy i ściemnieje.
  3. Po dwóch dniach dokładnie oczyść mięso z soli i natrzyj mieszanką przypraw. Odstaw do lodówki, tym razem na 24 godziny. 
  4. Zamarynowane mięso ściśle zawiń w bandaż lub włóż do czystej pończochy i powieś w przewiewnym miejscu. Pozostaw na ok. 1,5-2 tygodnie. Po tym czasie schab powinien być już gotowy do spróbowania. Najlepszy jest pokrojony na bardzo cienkie plastry.
  5. Suszony schab przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. Zapakowany próżniowo wytrzyma nawet 8 miesięcy, nabierając głębszego smaku.

Wskazówka: W analogiczny sposób możesz zrobić także polędwiczki wieprzowe. Po dwóch tygodniach suszenia będą przypominać wieprzowe chipsy.

Więcej o:
Copyright © Agora SA