Więcej przepisów na domowe wędliny znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Schab z bandaża to bardzo prosty i przepyszny sposób na wędlinę, która świetnie sprawdzi się zarówno na kanapki, jak również na zimną płytę podczas spotkań w większym gronie oraz jako wytrawny dodatek do sałatek i pizzy zamiast np. prosciutto crudo. Ten przepis jest w mojej rodzinie od lat i od lat robię go na Wielkanoc. Suszony schab pięknie pachnie, obłędnie smakuje mieszanka przypraw, a odpowiednio przechowywany może leżeć w lodówce miesiącami. Niestety, żeby wyszedł, potrzeba czasu i znajomości trzech ważnych zasad. Oto one.
Kiedy już wybierzesz się na zakupy celem nabycia kawałku schabu, lepiej unikaj mięsa paczkowanego. Nie ma w nim nic złego, jeśli robisz pieczeń lub kotlety, jeśli jednak chcesz schab ususzyć, musi być on po pierwsze świeży, po drugie - z zaufanego i sprawdzonego źródła, najlepiej bezpośrednio od rzeźnika. Jeśli masz dojście do mięsa najlepszej jakości, połowę sukcesu masz za sobą.
Podczas przygotowywania schabu do suszenia, najpierw obficie naciera się go cukrem i zostawia na dwie doby w lodówce, później - solą i analogicznie. Ten proces ma za zadanie "wyciągnięcie" wodę z mięsa, by schab podczas suszenia nie zepsuł się. Już po kilku godzinach po natarciu cukrem zauważysz, że na dnie miski zbiera się woda - koniecznie ją wylej i rób to na bieżąco, by nie nie rozwinęły się drobnoustroje.
Jeśli chodzi o dojrzewanie schabu, miejsce nie jest istotne - możesz zawiesić mięso na uchwycie szafki kuchennej lub np. na karniszu. Jedyne, co jest ważne - mięso z żadnej strony nie powinno niczego dotykać, powinno swobodnie wisieć i mieć zapewniony równomierny przepływ powietrza. Dobrze, jeśli w pomieszczeniu panuje umiarkowana temperatura i wilgotność - oczywiście im suchsze powietrze, tym lepiej.
Składniki:
Wskazówka: W analogiczny sposób możesz zrobić także polędwiczki wieprzowe. Po dwóch tygodniach suszenia będą przypominać wieprzowe chipsy.