Żurek to tradycyjna zupa, którą serwuje się podczas Wielkanocy. Klasyczny żur przygotowuje się z dodatkiem białej kiełbasy, na zakwasie. Dowiedz się, jak przyrządzić przepyszny żurek na święta. Podajemy prosty przepis krok po kroku.
3
istock / Dimidrolius
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Żurek wielkanocny - tradycyjny na zakwasie
Żurek wielkanocny to danie, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Żurek można podawać w głębokich talerzach lub w specjalnym okrągłym chlebie. Kluczowym składnikiem jest zakwas. Prawidłowo wykonany sprawia, że danie ma iście magiczny smak. Poniżej przepis na żurek w wersji klasycznej.
Dołóż kiełbasę. Zmniejsz intensywność ognia i gotuj przez kolejny kwadrans. Dodaj delikatnie uprażony czosnek i majeranek.
Później dodaj zakwas i gotuj jeszcze przez chwilę.
Odstaw żurek z ognia. Wyrównaj temperaturę, dodaj śmietanę. Wymieszaj.
Opcjonalnie dodaj sól oraz pieprz.
*Kiełbasę możesz wyciągnąć z zupy, pokroić w plasterki, a następnie ponownie umieścić w garnku.
Zobacz wideo Żurek - przepis na Wielkanoc i nie tylko
Zakwas na żurek - sprawdź czy wiesz, jak go wykonać
Zakwas na żurek można zakupić w sklepie spożywczym, ale prawdą jest, że nie ma to, jak zakwas domowej roboty. Wykonanie go nie jest takie trudne. Przekonajcie się sami, jakie to proste. Tutaj znajdziecie przepis:
Składniki:
około 8 łyżek mąki żytniej
litr wody
Wykonanie:
Przygotuj czysty, wyparzony słoik.
Wsyp do niego mąkę.
Następnie zalej wodą i dokładnie wymieszaj.
Przykryj słoik bawełnianą ściereczką i przewiąż delikatnie lub załóż gumkę recepturkę.
Tak przygotowany słoik umieść w ciepłym pomieszczeniu. Ważne, aby było ono przyciemnione.
Długość przechowywania słoika jest uwarunkowana od tego, jaką mamy temperaturę w danym pomieszczeniu, ale i na dworze. Przeciętnie trzeba poczekać około 4-5 dni, aby zakwas był udany. W międzyczasie należy mieszać zakwas kilka razy. Ważne, aby wykonywać tę czynność czystą łyżką.