Żurek wielkanocny - tradycyjny na zakwasie
Żurek wielkanocny to danie, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Żurek można podawać w głębokich talerzach lub w specjalnym okrągłym chlebie. Kluczowym składnikiem jest zakwas. Prawidłowo wykonany sprawia, że danie ma iście magiczny smak. Poniżej przepis na żurek w wersji klasycznej.
Sałatki na Święta Wielkanocne siostry Anastazji - top przepisy, które zrobią furorę
Żurek - przepis krok po kroku:
Składniki:
- około półtora bulionu mięsnego
- pół kilograma białej kiełbasy
- zakwas (tu znajdziesz przepis na zakwas)
- około 300-400 g wędzonych żeberek
- 2-3 łyżki majeranku
- kilka ząbków czosnku
- 5 łyżek śmietany
Pyszny żurek z przepisu babci. Fot. zi3000 / iStock
Sposób przyrządzenia:
- Zagotuj bulion. Dodaj porcję wędzonych żeberek.
- Całość zagotuj przez około kwadrans.
- Dołóż kiełbasę. Zmniejsz intensywność ognia i gotuj przez kolejny kwadrans. Dodaj delikatnie uprażony czosnek i majeranek.
- Później dodaj zakwas i gotuj jeszcze przez chwilę.
- Odstaw żurek z ognia. Wyrównaj temperaturę, dodaj śmietanę. Wymieszaj.
- Opcjonalnie dodaj sól oraz pieprz.
*Kiełbasę możesz wyciągnąć z zupy, pokroić w plasterki, a następnie ponownie umieścić w garnku.
Zobacz wideo
Żurek - przepis na Wielkanoc i nie tylko
Obiad na Wielkanoc - łosoś pieczony w plastrach boczku w sosie
Zakwas na żurek - sprawdź czy wiesz, jak go wykonać
Zakwas na żurek można zakupić w sklepie spożywczym, ale prawdą jest, że nie ma to, jak zakwas domowej roboty. Wykonanie go nie jest takie trudne. Przekonajcie się sami, jakie to proste. Tutaj znajdziecie przepis:
Składniki:
- około 8 łyżek mąki żytniej
- litr wody
Jak zrobić zakwas żytni? Wystarczą dwa składniki! Fot. iStock
Wykonanie:
- Przygotuj czysty, wyparzony słoik.
- Wsyp do niego mąkę.
- Następnie zalej wodą i dokładnie wymieszaj.
- Przykryj słoik bawełnianą ściereczką i przewiąż delikatnie lub załóż gumkę recepturkę.
- Tak przygotowany słoik umieść w ciepłym pomieszczeniu. Ważne, aby było ono przyciemnione.
- Długość przechowywania słoika jest uwarunkowana od tego, jaką mamy temperaturę w danym pomieszczeniu, ale i na dworze. Przeciętnie trzeba poczekać około 4-5 dni, aby zakwas był udany. W międzyczasie należy mieszać zakwas kilka razy. Ważne, aby wykonywać tę czynność czystą łyżką.
- Tak przygotowany zakwas przechowuj w lodówce.
Zobacz też: Boczek pieczony - sposób na wyśmienity obiad na Wielkanoc i nie tylko. Przepisy krok po kroku