Żurek - kluczowym składnikiem jest zakwas. Prawidłowo zrobiony sprawia, że danie ma iście magiczny smak

Żurek to tradycyjna zupa, którą serwuje się podczas Wielkanocy. Klasyczny żur przygotowuje się z dodatkiem białej kiełbasy, na zakwasie. Dowiedz się, jak przyrządzić przepyszny żurek na święta. Podajemy prosty przepis krok po kroku.

Żurek wielkanocny - tradycyjny na zakwasie

Żurek wielkanocny to danie, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Żurek można podawać w głębokich talerzach lub w specjalnym okrągłym chlebie. Kluczowym składnikiem jest zakwas. Prawidłowo wykonany sprawia, że danie ma iście magiczny smak. Poniżej przepis na żurek w wersji klasycznej.

Żurek - przepis krok po kroku:

Składniki:

  • około półtora bulionu mięsnego
  • pół kilograma białej kiełbasy
  • zakwas (tu znajdziesz przepis na zakwas)
  • około 300-400 g wędzonych żeberek
  • 2-3 łyżki majeranku
  • kilka ząbków czosnku
  • 5 łyżek śmietany

Pyszny żurek z przepisu babci.Pyszny żurek z przepisu babci. Fot. zi3000 / iStock

Sposób przyrządzenia:

  1. Zagotuj bulion. Dodaj porcję wędzonych żeberek.
  2. Całość zagotuj przez około kwadrans.
  3. Dołóż kiełbasę. Zmniejsz intensywność ognia i gotuj przez kolejny kwadrans. Dodaj delikatnie uprażony czosnek i majeranek.
  4. Później dodaj zakwas i gotuj jeszcze przez chwilę.
  5. Odstaw żurek z ognia. Wyrównaj temperaturę, dodaj śmietanę. Wymieszaj.
  6. Opcjonalnie dodaj sól oraz pieprz.

*Kiełbasę możesz wyciągnąć z zupy, pokroić w plasterki, a następnie ponownie umieścić w garnku.

Zobacz wideo Żurek - przepis na Wielkanoc i nie tylko

Zakwas na żurek - sprawdź czy wiesz, jak go wykonać

Zakwas na żurek można zakupić w sklepie spożywczym, ale prawdą jest, że nie ma to, jak zakwas domowej roboty. Wykonanie go nie jest takie trudne. Przekonajcie się sami, jakie to proste. Tutaj znajdziecie przepis:

Składniki:

  • około 8 łyżek mąki żytniej
  • litr wody

Jak zrobić zakwas żytni? Wystarczą dwa składniki!Jak zrobić zakwas żytni? Wystarczą dwa składniki! Fot. iStock

Wykonanie:

  1. Przygotuj czysty, wyparzony słoik.
  2. Wsyp do niego mąkę.
  3. Następnie zalej wodą i dokładnie wymieszaj.
  4. Przykryj słoik bawełnianą ściereczką i przewiąż delikatnie lub załóż gumkę recepturkę.
  5. Tak przygotowany słoik umieść w ciepłym pomieszczeniu. Ważne, aby było ono przyciemnione.
  6. Długość przechowywania słoika jest uwarunkowana od tego, jaką mamy temperaturę w danym pomieszczeniu, ale i na dworze. Przeciętnie trzeba poczekać około 4-5 dni, aby zakwas był udany. W międzyczasie należy mieszać zakwas kilka razy. Ważne, aby wykonywać tę czynność czystą łyżką.
  7. Tak przygotowany zakwas przechowuj w lodówce.

Zobacz też: Boczek pieczony - sposób na wyśmienity obiad na Wielkanoc i nie tylko. Przepisy krok po kroku

Więcej o:
Copyright © Agora SA