Placki ziemniaczane z nietypowym dodatkiem. Ten składnik budzi kontrowersje, jednak smakuje obłędnie

Przepis na placki ziemniaczane to obiadowa klasyka. Nie wiele osób serwuje je jednak na słodko. Receptura z dodatkiem tego nabiału to totalny game changer, który wywołuje sporo kontrowersji. Warto jednak wypróbować udoskonaloną recepturę i przekonać się do tej formy podania.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

W domowym jadłospisie placki ziemniaczane uważane są za obiadową klasykę. Danie chętnie gości na naszych stołach, jest łatwe, smaczne, a składniki kosztują dosłownie grosze. Słodka wersja budzi sporo kontrowersji, jednak ten skład może równie dobrze smakować co tradycyjny przepis. 

Przepis na placki ziemniaczane z nietypowym składem

Placki ziemniaczane przygotowane z dodatkiem twarogu mogą brzmieć niedorzecznie, jednak w praktyce są obłędnie smaczne, ciekawe i pulchne. Nabiał sprawia, że wnętrze jest kremowe i delikatne, z kolei konsystencji jest o wiele ciekawsza niż ta standardowa. Nieco mniej kontrowersyjnym składnikiem jest śmietana, która również sprawi, że placki będą soczyste i kremowe. 

Zobacz wideo Placki ziemniaczane

Przepis na placki ziemniaczane z twarogiem 

Składniki: 

  • 8 ziemniaków,
  • jajko,
  • 200 g twarogu mielonego,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • sól,
  • pieprz,
  • tłuszcz do smażenia np. masło klarowane. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od obrania i umycia ziemniaków. Następnie warzywa ścieramy na tarce o drobnych oczkach i starannie odsączamy je z nadmiaru płynu. 
  2. Do masy warzywnej dodajemy zmielony twaróg. Wbijamy także jajko, śmietanę, wsypujemy mąkę, sól oraz pieprz. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, tak by powstał jednolita, kremowa masa. 
  3. Placki smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Masę nakładamy łyżką, delikatnie równając wierzch. 
  4. Smażymy z obu stron na złoty kolor. 
  5. Placki ziemniaczane z twarogiem podajemy ze śmietaną z cukrem lub jogurtem naturalnym.
  6. Wariant - placki można przygotować także w wersji wytrawnej. Świetnie sprawdzi się wtedy dodatek cebuli i przypraw do masy. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.