Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
W domowym jadłospisie placki ziemniaczane uważane są za obiadową klasykę. Danie chętnie gości na naszych stołach, jest łatwe, smaczne, a składniki kosztują dosłownie grosze. Słodka wersja budzi sporo kontrowersji, jednak ten skład może równie dobrze smakować co tradycyjny przepis.
Placki z przepisu Gessler będą lepsze niż te od babci. Kluczowy jest ten składnik
Przepis na placki ziemniaczane z nietypowym składem
Placki ziemniaczane przygotowane z dodatkiem twarogu mogą brzmieć niedorzecznie, jednak w praktyce są obłędnie smaczne, ciekawe i pulchne. Nabiał sprawia, że wnętrze jest kremowe i delikatne, z kolei konsystencji jest o wiele ciekawsza niż ta standardowa. Nieco mniej kontrowersyjnym składnikiem jest śmietana, która również sprawi, że placki będą soczyste i kremowe.
Zobacz wideo
Placki ziemniaczane
Przepis na placki ziemniaczane z twarogiem
Składniki:
- 8 ziemniaków,
- jajko,
- 200 g twarogu mielonego,
- 3 łyżki kwaśnej śmietany,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- sól,
- pieprz,
- tłuszcz do smażenia np. masło klarowane.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od obrania i umycia ziemniaków. Następnie warzywa ścieramy na tarce o drobnych oczkach i starannie odsączamy je z nadmiaru płynu.
- Do masy warzywnej dodajemy zmielony twaróg. Wbijamy także jajko, śmietanę, wsypujemy mąkę, sól oraz pieprz. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, tak by powstał jednolita, kremowa masa.
- Placki smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Masę nakładamy łyżką, delikatnie równając wierzch.
- Smażymy z obu stron na złoty kolor.
- Placki ziemniaczane z twarogiem podajemy ze śmietaną z cukrem lub jogurtem naturalnym.
- Wariant - placki można przygotować także w wersji wytrawnej. Świetnie sprawdzi się wtedy dodatek cebuli i przypraw do masy.
Zapomnij o tarciu i smażeniu! Te placki ziemniaczane zrobisz bez kropli oleju