Przepis na ciasteczka pieguski. Po większość składników prawdopodobnie nawet nie musisz iść do sklepu

Ciastka pieguski to jeden z najpopularniejszych typów ciastek. W bardzo prosty i szybki sposób można je wykonać samemu w domu. Przepis na ciasteczka pieguski składa się bowiem z zaledwie siedmiu składników, z czego te podstawowe większość osób i tak ma już w szafkach i lodówkach.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Kruche ciasteczka z kawałkami czekolady to jeden z najlepszych sposobów na zaspokojenie drzemiącego w każdym z nas ciasteczkowego potwora. Smak nie jest jednak ich jedyną zaletą. Plusem takich ciastek jest również to, że wybitnie łatwo jest je zrobić. To tak naprawdę kwestia zmiksowania ze sobą kilku składników, a następnie upieczenia ich. Nie wierzycie, że to takie proste? Sprawdźcie sami nasz przepis na ciasteczka pieguski.

Przepis na ciasteczka pieguski

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 200 g miękkiego masła,
  • 120 g cukru pudru,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki śmietanki 36 proc.,
  • 150 g gorzkiej czekolady lub czekoladowych kropelek,
  • sól.
Zobacz wideo Zobacz też przepis Hapsa na ciasteczka amoniaczki

Sposób przygotowania:

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową, a masło powinno być miękkie. Cukier puder i masło ucieramy na gładką, puszystą masę. Dodajemy śmietankę i miksujemy składniki, aż się połączą. 

Do osobnego naczynia przesiewamy mąkę, dodajemy do niej sól oraz proszek do pieczenia i mieszamy. Do miski z mokrymi składnikami, czyli masłem utartym z cukrem oraz do śmietanki, wsypujemy suche. Mieszamy do momentu, aż ciasto nie będzie miało żadnych grudek.

Czekoladę siekamy na drobną kosteczkę i wsypujemy do ciasta. Jeśli używacie gotowych kropelek, nie musicie ich już kroić. Dokładnie mieszamy. 

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta odrywamy fragmenty i formujemy z nich nieduże kuleczki. Następnie zgniatamy je lekko w palcach (można też np. łyżką) i układamy na blaszce. Pamiętamy, by kłaść je w kilkucentymetrowych odstępach, żeby miały miejsce do rośnięcia i nie skleiły się ze sobą. Ciasteczka pieguski pieczemy przez około 15 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Więcej o:
Copyright © Agora SA