Zapomnisz o klasycznych pierogach, gdy poznasz ten przepis. Fiński przysmak jest wypełniony farszem po brzegi

W różnych zakątkach świata można odnaleźć odpowiedniki naszych tradycyjnych potraw. Istnieją również dania, które nazywają się tak podobnie, ale wyglądem i smakiem wcale nie przypominają klasyków. Przykładem pierogów, które mogą być konkurencją dla polskiego dania są fińskie pierożki karelskie. Są wprost palce lizać.

Pierożki karelskie to potrawa pochodząca z Finlandii. Oryginalnie nazywana jest karjalanpiirakat i to nic innego jak ciasto uformowane na kształt pieroga. Jego nadzienie jest ziemniaczane, ryżowe lub jęczmienne w zależności od upodobań. Wierzch posypany jest żółtym serem i tak przygotowany, zapieczony jest w piekarniku. Najczęściej podaje się je na ciepło wraz z tradycyjnym smarowidłem o nazwie munavoi - połączenie masła i jajek.

Katarzyna Bosacka postanowiła podzielić się przepisem na to fińskie danie i pokazała jak odpowiednio je przygotować. Dodatkowo podała przepis na jajeczny dodatek tak, aby zjeść potrawę poprawnie. Jak oszacowała, jedna porcja takiego pieroga to koszt jedynie 1,60 zł, z dodatkiem masła 2,63 zł. Natomiast wykonanie całego dania wyniosło ją 15,80 zł. Jest tak tanie, aż grzech go nie zrobić.

Przepis na fińskie pierogi karelskie według Katarzyny Bosackiej

Składniki na ciasto

  • 300 g mąki żytniej razowej,
  • 200 g białej mąki pszennej,
  • łyżeczka soli,
  • 200 ml gorącej wody.

Składniki na farsz ziemniaczany

  • 700 g ziemniaków,
  • 4 łyżki masła,
  • 4 łyżki masła,
  • sól,
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa,
  • cebula,
  • 50 g sera żółtego.
Zobacz wideo Katarzyna Bosacka pokazuje swój przepis na pierogi. Jaki? "Najlepszy, bo szybki"

Składniki na fińskie masło jajeczne

  • 100 g masła,
  • 3 jajka,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na dwóch łyżkach masła do uzyskania złotego koloru.
  2. Ziemniaki obierz, przemyj i pokrój na mniejsze kawałki. Umieść je w garnku z osoloną wodą. Ugotuj je do miękkości, odcedź i pozostaw do wystudzenia.
  3. Do zimnych kartofli dodaj podsmażoną cebulę. Wlej również mleko i lekko roztopione masło. Składniki dokładnie ubij tłuczkiem na purée. Na koniec dopraw całość solą i gałką muszkatołową do smaku.
  4. Do większej miski przesiej mąkę, dodaj sól i wlej ciepłą mąkę. Całość energicznie zagnieć do uzyskania jednolitej masy. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
  5. Gotowe ciasto zwiń w czystą ściereczkę i odstaw na bok na około 30 minut.
  6. Po tym czasie uformuj z masy walec, który pokrój na około dwucentymetrowe kawałki. Z pokrojonych części formuj kulki, które rozwałkuj na placki o wielkości około 10 cm.
  7. Na środku ciasta umieść przygotowany farsz. Boki ciasta zlep tak, aby nadzienie nie wypłynęło. Pierogi posyp tartym żółtym serem.
  8. Tak przygotowane wstaw do nagrzanego do 250°C piekarnika i piecz przez około 15-20 minut.
  9. W czasie pieczenia przygotuj tradycyjne fińskie masło jajeczne. Jajka ugotuj na twardo, następnie ostudź, obierz i drobno posiekaj. Umieść je w miseczce, wlej lekko roztopione masło, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Podawaj z jeszcze ciepłymi pierożkami.

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.