Barszcz wielkanocny Ewy Wachowicz i nie tylko - bez niego nie ma świąt! Prosty przepis na zupę z tradycją

Barszcz wielkanocny to potrawa z bogatą tradycją. Wielkanoc kojarzy nam się z jajkami, palmą, ale i barszczem. Najlepiej ze swojską kiełbasą i gotowanymi jajkami. Poznaj historię dania i koniecznie sprawdź przepis.

Barszcz biały wielkanocny - zupa z historią

Barszcz biały wielkanocny to danie, które zawsze towarzyszy nam podczas świąt. Jest to zupa serwowana od pokoleń. Mało jednak kto wie, że w dawnych czasach zupa była serwowana nie tylko podczas samych świąt, ale także w trakcie Wielkiego Postu. Rzecz jasna - bez kiełbasy i jajka. Kolejną kulinarną ciekawostką jest fakt, iż barszcz serwowano jako pierwszą potrawę podczas Wielkanocy. Zupa miała symbolizować oficjalne zakończenie postu.

Tradycyjny barszcz wielkanocny - przepis, który warto poznać

Tradycyjny barszcz wielkanocny to prawdziwa uczta dla smakoszy. Oprócz jajek, dobrej jakości mięsa, warzyw i innych składników, ważne są także przyprawy. Zwłaszcza majeranek, który nadaje charakterystycznego smaku i aromatu. Gotując wielkanocną zupę, warto postawić na produkty dobrej jakości, najlepiej prosto od rolnika. Przejdźmy do sposobu przyrządzenia. Mamy nadzieję, że przypadnie Wam do gustu.

Barszcz wielkanocny - przepis krok po kroku:

Składniki:

  • pół kilograma mięsa wieprzowego z kością
  • pół kilograma białej surowej kiełbasy
  • 1-2 cebule
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • około 80-100 g kiełbasy lub boczku (można dodać dwa rodzaje mięsa jednocześnie)
  • odrobina suszonych borowików
  • przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól, majeranek
  • kilka ząbków czosnku
  • odrobina startego chrzanu
  • zakwas
  • szklanka śmietany 18-procentowej (ważne, aby była kwaśna i najlepiej swojska)
  • około 3 litrów wody - zimnej

Barszcz białyBarszcz biały Q77photo /Shutterstock

Wykonanie:

  1. Opłucz dokładnie mięso i pokrój je na mniejsze kawałki.
  2. Następnie wlej 3 litry zimnej wody. Posól do smaku. Przykryj i gotuj przez mniej więcej 30 minut.
  3. Przejdź do przygotowania włoszczyzny. Obierz warzywa, umyj pod bieżącą wodą.
  4. Dodaj je do garnka. Dorzuć warzywa, suszone borowiki oraz przyprawy. Bez majeranku.
  5. Zagotuj. W międzyczasie usuń szumowinę. Później zmniejsz ogień i gotuj przez mniej więcej 60 minut.
  6. W tym czasie opłucz białą kiełbasę i delikatnie ponakłuwaj ją. Dodaj ją do garnka i gotuj przez kilkanaście minut.
  7. Na koniec dorzuć rozgnieciony czosnek oraz chrzan.
  8. Odstaw na kwadrans. Przecedź zawartość zupy i umieść w czystym garnku. Dodaj zakwas i chwilę gotuj.
  9. Pokrój kiełbasę, na przykład na plasterki. Dodaj do zupy. Dopraw majerankiem.
  10. Zupę zapraw śmietaną. Pamiętaj o wyrównaniu temperatury, w przeciwnym razie może dojść do zważenia.
Zobacz wideo Żurek - przepis na Wielkanoc i nie tylko

Barszcz wielkanocny Ewy Wachowicz, czyli jak robi go kulinarna mistrzyni

Barszcz wielkanocny Ewy Wachowicz to z całą pewnością przepis, który jest poszukiwany przez wiele osób. Kulinarna ekspertka od wyjątkowych specjałów nieraz zachwyciła swoim doświadczeniem szerokie grono odbiorców. Chcecie wiedzieć, jak wykonać mistrzowski barszcz wielkanocny na zakwasie według Ewy Wachowicz? Proszę bardzo! Tutaj znajdziecie przepis:

Składniki:

  • 5 białych kiełbas
  • zakwas
  • 1-2 cebule
  • około 2-3 ząbków czosnku
  • łyżka masła
  • 1 suszony prawdziwek (kapelusz)
  • oliwa do smażenia
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, majeranek
  • natka pietruszki
  • przepiórcze jaja
  • woda

Barszcz biały wielkanocnyBarszcz biały wielkanocny less.talk/shutterstock.com

Sposób wykonania:

  1. Cebulę obierz i posiekaj na drobno.
  2. Następnie zeszklij ją na maśle. Dodaj posiekany czosnek.
  3. Smaż do czasu, aż się zarumieni. Podlej około 2 litrami wody.
  4. Dorzuć kapelusz grzyba oraz przyprawy. Mała podpowiedź: majeranek warto rozetrzeć w dłoniach.
  5. Dołóż kiełbasę. Przykryj.
  6. Całość zagotuj. W międzyczasie ugotuj przepiórcze jajka.
  7. Kiedy kiełbasa będzie miękka, przełóż ją na ciepły talerz.
  8. Wlej zakwas do garnka. Gotuj pod przykryciem.
  9. Kiełbasę pokrój w plastry. Przesmaż na oliwie.
  10. Przecedź zupę. Dopraw do smaku przyprawami. Dodaj podsmażoną kiełbasę i jajka.
  11. Zupę przystrój natką pietruszki.

Zobacz też: Obiad na Wielkanoc - łosoś pieczony w plastrach boczku w sosie na bazie musztardy i miodu

Więcej o:
Copyright © Agora SA