Zupa fasolowa na bogato. Zdziwisz się, na czym gotuje ją Ewa Wachowicz - ten składnik to wielkanocny must have

Zupa fasolowa powinna być gęsta, treściwa i sycąca, a ta z przepisu Ewy Wachowicz jest dodatkowo przepyszna. Lubiana Miss Polonia nie żałuje przypraw, a esencją smaku jest składnik, bez którego Wielkanoc nie istnieje. Chodzi oczywiście o białą kiełbasę.

Więcej przepisów na pyszne zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Zupa fasolowa jest uwielbiana przez Polaków i chętnie gotowana na codzienne obiady. Najczęściej fasolówkę gotujemy na żeberkach lub solidnej porcji wędzonki i taka jest pyszna, ale Ewa Wachowicz proponuje zamienić znaną wkładkę na białą kiełbasę. To zapewni nie tylko inny, wyjątkowy smak, ale także przyśpieszy gotowanie potrawy. Dołóż do tego mnóstwo przypraw i najlepsza fasolowa gotowa.

Zupa fasolowa - przepis Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 300 g białej kiełbasy
  • 300 g fasoli typu Piękny Jaś
  • 2 średnie cebule
  • 2 ziemniaki
  • włoszczyzna: marchewka, pietruszka, kawałek selera
  • sól, pieprz, majeranek, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie
  • masło klarowane
  • 1 łyżka mąki do zasmażki
  • natka pietruszki do dekoracji

Sposób wykonania:

  1. Dzień wcześniej wsyp fasolę do miski i zaleją ją zimną wodą, by napęczniała.
  2. Następnego dnia odcedź fasolę i ją przepłucz. 
  3. Przygotuj większy garnek i rozgrzej w nim solidną łyżkę masła klarowanego. Następnie dodaj posiekane cebule i podsmażaj, aż się zeszklą. 
  4. Do zeszklonej cebuli dorzuć włoszczyznę startą na tarce o grubych oczkach. Chwilę całość podsmażaj i dodaj posiekany czosnek (3 ząbki).
  5. Kiedy czosnek uwolni swój aromat, dorzuć ziemniaki pokrojone w kostkę oraz fasolę. Jeszcze chwile podsmażaj, następnie zalej całość wodą i dodaj białą kiełbasę (możesz pokroić ją w kostkę).
  6. Do garnka dorzuć przyprawy - łyżeczkę majeranku, dwa listki laurowe, kilka kulek ziela angielskiego, pieprz i sól. Gotuj na wolnym ogniu, aż fasola będzie całkiem miękka.
  7. Kiedy fasola będzie już miękka, przygotuj zasmażkę. Na patelni rozpuść łyżkę masła, następnie dodaj mąkę i chochelkę wywaru. Mieszaj energicznie łopatką, aż masa zgęstnieje.
  8. Zupę fasolową gotuj jeszcze przez chwilę. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.

Przepis pochodzi ze strony ewawachowicz.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA