-
Haps
-
Jak przygotować
- Zupa fasolowa na bogato. Zdziwisz się, na czym gotuje ją Ewa Wachowicz - ten składnik to wielkanocny must have
Zupa fasolowa na bogato. Zdziwisz się, na czym gotuje ją Ewa Wachowicz - ten składnik to wielkanocny must have
Zupa fasolowa powinna być gęsta, treściwa i sycąca, a ta z przepisu Ewy Wachowicz jest dodatkowo przepyszna. Lubiana Miss Polonia nie żałuje przypraw, a esencją smaku jest składnik, bez którego Wielkanoc nie istnieje. Chodzi oczywiście o białą kiełbasę.
Więcej przepisów na pyszne zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zupa fasolowa jest uwielbiana przez Polaków i chętnie gotowana na codzienne obiady. Najczęściej fasolówkę gotujemy na żeberkach lub solidnej porcji wędzonki i taka jest pyszna, ale Ewa Wachowicz proponuje zamienić znaną wkładkę na białą kiełbasę. To zapewni nie tylko inny, wyjątkowy smak, ale także przyśpieszy gotowanie potrawy. Dołóż do tego mnóstwo przypraw i najlepsza fasolowa gotowa.
Zupa fasolowa - przepis Ewy Wachowicz
Składniki:
- 300 g białej kiełbasy
- 300 g fasoli typu Piękny Jaś
- 2 średnie cebule
- 2 ziemniaki
- włoszczyzna: marchewka, pietruszka, kawałek selera
- sól, pieprz, majeranek, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie
- masło klarowane
- 1 łyżka mąki do zasmażki
- natka pietruszki do dekoracji
Sposób wykonania:
- Dzień wcześniej wsyp fasolę do miski i zaleją ją zimną wodą, by napęczniała.
- Następnego dnia odcedź fasolę i ją przepłucz.
- Przygotuj większy garnek i rozgrzej w nim solidną łyżkę masła klarowanego. Następnie dodaj posiekane cebule i podsmażaj, aż się zeszklą.
- Do zeszklonej cebuli dorzuć włoszczyznę startą na tarce o grubych oczkach. Chwilę całość podsmażaj i dodaj posiekany czosnek (3 ząbki).
- Kiedy czosnek uwolni swój aromat, dorzuć ziemniaki pokrojone w kostkę oraz fasolę. Jeszcze chwile podsmażaj, następnie zalej całość wodą i dodaj białą kiełbasę (możesz pokroić ją w kostkę).
- Do garnka dorzuć przyprawy - łyżeczkę majeranku, dwa listki laurowe, kilka kulek ziela angielskiego, pieprz i sól. Gotuj na wolnym ogniu, aż fasola będzie całkiem miękka.
- Kiedy fasola będzie już miękka, przygotuj zasmażkę. Na patelni rozpuść łyżkę masła, następnie dodaj mąkę i chochelkę wywaru. Mieszaj energicznie łopatką, aż masa zgęstnieje.
- Zupę fasolową gotuj jeszcze przez chwilę. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.
Przepis pochodzi ze strony ewawachowicz.pl