Więcej słodkich przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Receptury siostry Anastazji to już prawdziwa klasyka wśród polskich kulinariów. W obszernym przepiśniku znajdziemy zarówno dania obiadowe, ciekawe pomysły na sałatki, jak smaczne, domowe wypieki. Szczególną uwagę warto poświęcić wielkanocnym ciastom, które nie tylko obłędnie smakują, ale też pięknie prezentują się na świątecznym stole.
Wielkanocny serowiec z wiśniami z receptury siostry Anastazji
Święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami, co za tym idzie, ruszyły już poszukiwania idealnych przepisów i receptur. Na stole poza tradycyjnymi jajkami, sałatkami, żurkiem czy swojskimi wędlinami nie może zabraknąć słodkich ciast i wypieków. Siostra Anastazja poleca serowiec z wiśniami, który nie tylko obłędnie smakuje, ale i zaskakuje estetyczną formą.
Serowiec z wiśniami to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego sernika. Sekretem wilgotnego i kremowego wypieku jest dodanie twarogu w trakcie zagniatania ciasta. Wówczas osiągniemy idealną teksturę i niebanalny smak. Słodkim dodatkiem są wiśnie, które świetnie komponują z nabiałem i pozostałymi składnikami.
Zobacz wideo Przepis na sernik zebra truskawkowo-kakaowy
Przepis siostry Anastazji na serowiec z wiśniami
Składniki na ciasto:
- 300 g zmielonego twarogu,
- 12 łyżek mleka,
- 5 żółtek,
- 150 g cukru pudru,
- 600 g mąki,
- 12 łyżek oleju,
- 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki na masę z wiśniami:
- 2 słoiki wiśni w syropie,
- 2 budynie bez cukru,
- łyżka mąki ziemniaczanej.
Dodatkowo:
- solidna łyżka masła,
- 100 g wiórków kokosowych,
- 2 łyżki cukru.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od ciasta - mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do dużej miski. Dodajemy zmielony ser, żółtka, cukier i zaczynamy wyrabiać ciasto. Stopniowo dolewamy mleko i olej, cały czas wyrabiając.
- Tak przygotowane ciasto dzielimy na dwie części - każdą z nich cienko rozwałkowujemy.
- Przechodzimy do owocowej masy - wiśnie wyciągamy ze słodkiej zalewy. Syrop uzupełniamy wodą do pół litra. Na tak przygotowanym rozcieńczonym syropie gotujemy budyń z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Ważne by masa była gładka, pozbawiona grudek. Na koniec dodajemy owoce i dokładnie wszystko mieszamy.
- Wierzch każdego płatu ciasta pokrywamy masą budyniowo-wiśniową. Z ciasta starannie zawijamy roladę, którą później przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
- Ciasto dekorujemy posypką przygotowaną z zagniecionego mała z cukrem i wiórkami, jednak wcześniej smarujemy je rozmąconym jajkiem.
- Pieczemy przez ok. 45-50 minut w temperaturze 180 st. C. Po tym czasie studzimy i estetycznie kroimy.