Chrzan na Wielkanoc - przepis tradycyjny i nietypowe dodatki, które podkręcą smak

Chrzan na Wielkanoc to absolutny must have. Co ważne, zrobienie pysznego domowego chrzanu nie jest trudne. A jak powszechnie wiadomo, chrzan domowej roboty ma znakomity smak. W artykule znajdziesz przepis na klasyczną wersję, ale i nieco zmodyfikowane receptury.

Chrzan na Wielkanoc - klasyczny przepis na domowy chrzan wielkanocny

Chrzan na Wielkanoc to obowiązkowa pozycja, jaka powinna znaleźć się w każdym wielkanocnym menu. Chrzan jest znakomitym dodatkiem do mięsa, jajek, wielkanocnych pasztetów, wędlin czy sałatek. Fani tego przysmaku sięgają po niego nie tylko podczas świąt, ale i na co dzień. Przepis na chrzan wielkanocny jest bardzo prosty i zawiera mało składników. Wykonanie zajmie tylko kilka minut. Jeżeli chcesz wiedzieć, jak się robi chrzan wielkanocny, to sprawdź koniecznie przygotowane przez nas przepisy.

Jajka w sosie tatarskim. Zdjęcie ilustracyjne Sos tatarski - tradycyjny przepis na wielkanocny sos. Doskonały do jajek i mięsa

Jak zrobić chrzan na Wielkanoc według domowej receptury? Oto sprawdzony przepis:

Składniki:

  • 2 dużej wielkości korzenie chrzanu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pół łyżeczki soli
  • 4 łyżki wrzącej wody
  • 1 łyżeczka cukru

Wykonanie:

  1. Obierz korzeń chrzanu, przepłucz wodą i umyj.
  2. Następnie zetrzyj go na tarce. Na drobnych oczkach.
  3. Do startego chrzanu dodaj przyprawy, sok z cytryny, cukier oraz sól. Na koniec wlej wrzącą wodę.
  4. Całość wymieszaj.
  5. Gotowy chrzan można przełożyć do słoiczka lub bezpośrednio do miseczki, jeżeli podajesz go na wielkanocnym stole.
Zobacz wideo Jajka faszerowane guacamole - prosty przepis

Chrzan wielkanocny - przepisy w różnych odsłonach. Opcja z koperkiem

Jak zrobić pikantny chrzan wielkanocny? Przepisy są bardzo różne. Receptura na chrzan z koperkiem, którą prezentujemy poniżej, przypadnie do gustu tym, którzy lubią ciekawe połączenia smakowe. Przepis jest pyszny, prosty i szybki. Potrzebne są tylko dwa składniki.

Składniki:

  • 200 g startego chrzanu
  • koperek

Wykonanie:

  1. Koperek dokładnie umyj, osusz i posiekaj na drobno.
  2. Dodaj starty chrzan.
  3. Dopraw opcjonalnie do smaku.
  4. Całość wymieszaj ręcznie lub za pomocą blendera.

Majonez domowy Magdy Gessler. Sprawdź przepis na kultowy majonez! Idealny na Wielkanoc. Zdjęcie ilustracyjne Majonez domowy Magdy Gessler - przepis. Trzeba pamiętać o jednej kluczowej zasadzie

Przepisy na chrzan wielkanocny - wersja z dodatkiem curry. Nietypowe świąteczne smaki na Twoim stole

Przepisy na chrzan wielkanocny nie muszą być standardowe. Ciekawe dodatki zawsze dobrze się sprawdzają. Przepis na chrzan z curry, może Was pozytywnie zaskoczyć. Oto receptura:

Składniki:

  • 1 słoiczek tartego chrzanu
  • 1-2 łyżeczki curry - sproszkowana wersja
  • 1-2 łyżeczki kurkumy

Wykonanie:

  1. Przygotuj składniki.
  2. Wymieszaj wszystkie składniki ze sobą.
  3. Zmiksuj na gładką masę.
  4. Opcjonalnie dopraw do smaku.

Zobacz też:

Więcej o: