Chrzan na Wielkanoc - klasyczny przepis na domowy chrzan wielkanocny
Chrzan na Wielkanoc to obowiązkowa pozycja, jaka powinna znaleźć się w każdym wielkanocnym menu. Chrzan jest znakomitym dodatkiem do mięsa, jajek, wielkanocnych pasztetów, wędlin czy sałatek. Fani tego przysmaku sięgają po niego nie tylko podczas świąt, ale i na co dzień. Przepis na chrzan wielkanocny jest bardzo prosty i zawiera mało składników. Wykonanie zajmie tylko kilka minut. Jeżeli chcesz wiedzieć, jak się robi chrzan wielkanocny, to sprawdź koniecznie przygotowane przez nas przepisy.
Jak zrobić chrzan na Wielkanoc według domowej receptury? Oto sprawdzony przepis:
Składniki:
- 2 dużej wielkości korzenie chrzanu
- 2 łyżki soku z cytryny
- pół łyżeczki soli
- 4 łyżki wrzącej wody
- 1 łyżeczka cukru
Wykonanie:
- Obierz korzeń chrzanu, przepłucz wodą i umyj.
- Następnie zetrzyj go na tarce. Na drobnych oczkach.
- Do startego chrzanu dodaj przyprawy, sok z cytryny, cukier oraz sól. Na koniec wlej wrzącą wodę.
- Całość wymieszaj.
- Gotowy chrzan można przełożyć do słoiczka lub bezpośrednio do miseczki, jeżeli podajesz go na wielkanocnym stole.
Zobacz wideo
Jajka faszerowane guacamole - prosty przepis
Chrzan wielkanocny - przepisy w różnych odsłonach. Opcja z koperkiem
Jak zrobić pikantny chrzan wielkanocny? Przepisy są bardzo różne. Receptura na chrzan z koperkiem, którą prezentujemy poniżej, przypadnie do gustu tym, którzy lubią ciekawe połączenia smakowe. Przepis jest pyszny, prosty i szybki. Potrzebne są tylko dwa składniki.
Składniki:
- 200 g startego chrzanu
- koperek
Wykonanie:
- Koperek dokładnie umyj, osusz i posiekaj na drobno.
- Dodaj starty chrzan.
- Dopraw opcjonalnie do smaku.
- Całość wymieszaj ręcznie lub za pomocą blendera.
Przepisy na chrzan wielkanocny - wersja z dodatkiem curry. Nietypowe świąteczne smaki na Twoim stole
Przepisy na chrzan wielkanocny nie muszą być standardowe. Ciekawe dodatki zawsze dobrze się sprawdzają. Przepis na chrzan z curry, może Was pozytywnie zaskoczyć. Oto receptura:
Składniki:
- 1 słoiczek tartego chrzanu
- 1-2 łyżeczki curry - sproszkowana wersja
- 1-2 łyżeczki kurkumy
Wykonanie:
- Przygotuj składniki.
- Wymieszaj wszystkie składniki ze sobą.
- Zmiksuj na gładką masę.
- Opcjonalnie dopraw do smaku.
Zobacz też: