Najprostszy przepis na ciasto drożdżowe. Pięknie urośnie i będzie puszyste, dzięki babcinej radzie - chodzi o ręce

Ciasto drożdżowe spędza sen z powiek niejednej gospodyni (i gospodarza), ponieważ już od wielu, wielu lat uważa się, że odpowiednio wyrośnięte i puszyste ciasto drożdżowe wiele mówi o kulinarnych umiejętnościach piekącego. Na szczęście jesteśmy my i z chęcią zdradzimy najprostszy przepis na idealny drożdżowiec. Pomogą w tym wskazówki Babci Krysi - jedna dotyczy rąk. "Kto ma zimne ręce i serce, temu ciasto nie rośnie w podzięce".

Więcej przepisów na proste ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Moja babcia zawsze mówiła, że jak dziewczyna potrafi dobrze zrobić ciasto drożdżowe, rosół i kiszone ogórki, to już może szukać męża. O ile ta "mądrość" już dawno straciła na aktualności (o ile kiedykolwiek była brana do serca), tak trzeba przyznać babci rację w tym, że nie każdy "ma rękę" do tych rzeczy. Dziś na warsztat weźmiemy ciasto drożdżowe i udowodnimy, że do niego faktycznie trzeba mieć rękę, i to najlepiej ciepłą. Dlaczego to istotne? Ciasto drożdżowe lubi ciepło, dlatego zagniatanie go chłodnymi dłońmi sprawi, że drożdże słabiej uciągną mąkę. Reszta jest banalnie prosta. 

Prosty przepis na ciasto drożdżowe

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej (typ 500 sprawdzi się świetnie)
  • 250 ml zagrzanego mleka (powinno być ciepłe, ale nie gorące)
  • 1 kostka masła (200 g)
  • pół kostki świeżych drożdży
  • 2 całe jajka
  • 4 żółtka
  • 5 łyżek cukru
  • dodatkowo: rodzynki, kandyzowane owoce itp.

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania rozczynu. Do miski wkrusz drożdże i rozetrzyj je z dwiema łyżkami cukru. Następnie wlej ciepłe mleko oraz dodaj 3 łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj i odstaw by rozczyn zaczął pracować. 
  2. Kiedy rozczyn rośnie, w rondelku roztop masło i pozostaw do ostygnięcia. W tym samym czasie utrzyj żółtka z cukrem na jasny kogel-mogel.
  3. Do większej miski przesiej mąkę, dodaj podrośnięty rozczyn, wbij jajka i dodaj utarte żółtka. Ciepłymi dłońmi (bez ozdób i pierścionków) zacznij zagniatać ciasto, stopniowo wlewając roztopione i lekko przestudzone masło. 
  4. Kiedy ciasto zacznie już odklejać się od dłoni, uklep je, by wbić pęcherzyki powietrza. Następnie przykryj miskę z ciastem czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów.
  5. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, zagnieć je jeszcze raz i dodaj ulubione dodatki (jeśli chcesz mieć ciasto z dodatkami). Następnie przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw jeszcze na 15 minut pod ściereczką. 
  6. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym białkiem lub posyp kruszonką. Do nagrzanego piekarnika włóż blaszkę z ciastem i piecz je przez ok. godzinę, aż na wierzchu zrobi się jasnobrązowe. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.