Żurek śląski, czyli regionalna zupa, która kusi aromatem. Kluczowy jest zakwas i ta mięsna wkładka

Klasyczny śląski żurek to regionalny przysmak idealny na wiosenny obiad. Sekret smaku tkwi w swojskiej recepturze, która bazuje na zakwasie i solidnej wkładce mięsnej. Smak zupy podkreślą także kolorowe warzywa i dodatki - tu króluje prostota i aromat.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Jak polska długa i szeroka tyle lokalnych dóbr, regionalnych przepisów i swojskich wyrobów. Na Podhalu króluje kwaśnica i oscypki, na Kaszubach śledzie, z kolei na Śląsku kluski i żur. Przepis na tradycyjną zupę na zakwasie warto znać - smakuje obłędnie, a na talerzu prezentuje się jeszcze lepiej. 

Śląski żurek - tradycyjna zupa z kolorowymi dodatkami 

Domowe menu bogate jest w swojskie smak i kultowe dania z rodzimej kuchni polskiej. Na piedestale królują najrozmaitsze zupy - od klasycznego rosołu i pomidorowej po nieco bardziej regionalne przepisy. Żurek śląski to danie, które smakuje obłędnie szczególnie wiosną, jak i na święta. Tradycyjna receptura bazuje na zakwasie, mięsnej wkładce i kolorowych warzywach. 

Żur śląski różni się od żurku wielkanocnego, tym, że jest kwaśniejszy. Zupa jest także o wiele bardziej treściwa i nieco tłustsza. Smak jest jednak nie do podrobienia, a wszystko dzięki wędzonce, grzybom, zakwasowi, chrzanowi i dodatkach takich jak jajko czy misie zrobionej z chleba. 

Zobacz wideo Ekspresowy zakwas na żurek Ani Starmach

Przepis na śląski zurek - klasyka w konkretnym wydaniu 

Składniki: 

  • 300 g wędzonych żeberek,
  • 200 g kiełbasy swojskiej,
  • pietruszka,
  • marchew,
  • pól selera,
  • pół pora,
  • 600 ml zakwasu,
  • 2 łyżki stołowe chrzanu,
  • 4 liście laurowe,
  • 4 ziela angielskie,
  • pieprz,
  • sól,
  • ząbek czosnku,
  • majeranek,
  • 5 jajek
  • opcjonalnie: misa z chleba. 

Sposób przygotowania:

  1. Do dużego garnka wkładamy oczyszczone i pokrojone żeberka, pokrojoną w talarki kiełbasę, pokrojoną marchew, seler, pietruszkę, ziele angielskie, liście laurowe i ziarenka pieprzu. Składniki zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem przez godzinę. 
  2. W osobnym naczyniu gotujemy jaja na twardo. 
  3. Gdy czas minie, obieramy mięso i usuwamy kości - całośc pozostawiamy jednak w garnku. Następnie wlewamy zakwas oraz dodajemy chrzan i przeciśnięty przez praskę czosnek. 
  4. Zupę dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Na koniec dodajemy natkę pietruszki i przelewamy zupę do talerzy lub odpowiedni przygotowanych chlebków. Podajemy z jajkiem i świeżym pieczywem. 
  5. Wskazówka - jeśli żurek wyjdzie nam za rzadki, możemy go zagęścić rozrobioną w zupie mąką. Ciekawym dodatkiem może być także śmietana - nabiał jednak trzeba przed dodaniem do garnka zahartować. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.