Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Jak polska długa i szeroka tyle lokalnych dóbr, regionalnych przepisów i swojskich wyrobów. Na Podhalu króluje kwaśnica i oscypki, na Kaszubach śledzie, z kolei na Śląsku kluski i żur. Przepis na tradycyjną zupę na zakwasie warto znać - smakuje obłędnie, a na talerzu prezentuje się jeszcze lepiej.
Śląski żurek - tradycyjna zupa z kolorowymi dodatkami
Domowe menu bogate jest w swojskie smak i kultowe dania z rodzimej kuchni polskiej. Na piedestale królują najrozmaitsze zupy - od klasycznego rosołu i pomidorowej po nieco bardziej regionalne przepisy. Żurek śląski to danie, które smakuje obłędnie szczególnie wiosną, jak i na święta. Tradycyjna receptura bazuje na zakwasie, mięsnej wkładce i kolorowych warzywach.
Żur śląski różni się od żurku wielkanocnego, tym, że jest kwaśniejszy. Zupa jest także o wiele bardziej treściwa i nieco tłustsza. Smak jest jednak nie do podrobienia, a wszystko dzięki wędzonce, grzybom, zakwasowi, chrzanowi i dodatkach takich jak jajko czy misie zrobionej z chleba.
Zobacz wideo Ekspresowy zakwas na żurek Ani Starmach
Przepis na śląski zurek - klasyka w konkretnym wydaniu
Składniki:
- 300 g wędzonych żeberek,
- 200 g kiełbasy swojskiej,
- pietruszka,
- marchew,
- pól selera,
- pół pora,
- 600 ml zakwasu,
- 2 łyżki stołowe chrzanu,
- 4 liście laurowe,
- 4 ziela angielskie,
- pieprz,
- sól,
- ząbek czosnku,
- majeranek,
- 5 jajek
- opcjonalnie: misa z chleba.
Sposób przygotowania:
- Do dużego garnka wkładamy oczyszczone i pokrojone żeberka, pokrojoną w talarki kiełbasę, pokrojoną marchew, seler, pietruszkę, ziele angielskie, liście laurowe i ziarenka pieprzu. Składniki zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem przez godzinę.
- W osobnym naczyniu gotujemy jaja na twardo.
- Gdy czas minie, obieramy mięso i usuwamy kości - całośc pozostawiamy jednak w garnku. Następnie wlewamy zakwas oraz dodajemy chrzan i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Zupę dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Na koniec dodajemy natkę pietruszki i przelewamy zupę do talerzy lub odpowiedni przygotowanych chlebków. Podajemy z jajkiem i świeżym pieczywem.
- Wskazówka - jeśli żurek wyjdzie nam za rzadki, możemy go zagęścić rozrobioną w zupie mąką. Ciekawym dodatkiem może być także śmietana - nabiał jednak trzeba przed dodaniem do garnka zahartować.