Każdego roku w święta lista wypieków jest dosłownie taka sama. Na niej znajdują się takie klasyki jak sernik, babka, czy mazurek. W tym roku nadaj trochę świeżości i wypróbuj przepis na to ciasto. Gwarantujemy, że nikt się go nie spodziewa i zrobi największą furorę na stole.
fot. Pixabay/ 4175959
REKLAMA
REKLAMA
Ciasto marchewkowe nie jest typowym wypiekiem, które wykonuje się na święta wielkanocne. Jednak czasem warto odejść od reguły i tym samym zaskoczyć swoich gości. Z podanego przez nas przepisu wypiek ten będzie odpowiednio wilgotny, a przy świątecznym stole nie padną słowa wskazujące, że komuś on nie smakuje. Dodatek orzechów gwarantuje dodatkowe doznania smakowe. A śmietankowo-cytrynowy krem sprawi, że będzie on delikatnie orzeźwiający.
REKLAMA
Przepis na ciasto marchewkowe z orzechami
Składniki na ciasto
3 średnie marchewki,
3 jajka,
2 łyżki cynamonu,
250 g orzechów włoskich,
1 szklanka mąki pszennej,
100 g cukru białego,
100 g cukru brązowego,
100 ml oleju,
pół łyżeczki sody oczyszczonej,
łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki na krem
500 ml śmietanki 30%,
250 g serka mascarpone,
opakowanie galaretki cytrynowej,
150 ml wrzątku.
Zobacz wideo Muffiny buraczane pieczone w wafelkach
Sposób przygotowania
Do miski wsyp cukier brązowy i biały. Wbij również jajka i całość dokładnie zmiksuj na średnich obrotach.
Następnie stopniowo dodawaj mąkę, wrzuć cynamon, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Połącz składniki na jednolitą masę, a na koniec wlej olej, cały czas mieszając.
Orzechy posiekaj na drobno, marchewki obierz, przemyj i zetrzyj na tarce o większych oczkach. Całość wrzuć do wyrobionego ciasta i wymieszaj dokładnie szpatułką.
Powstałą masę przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 170°C i piecz w nim ciasto przez około 30-35 minut.
W czasie pieczenia przygotuj krem. Do większej miski wlej śmietankę i ubij ją na sztywną pianę. Galaretkę rozpuść we wrzątku i pozostaw do ostudzenia.
Następnie do piany dodaj serek mascarpone i zimną galaretkę. Całość miksuj do połączenia.
Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, ostudź i przetnij na dwa placki. Spód ponownie umieść w blaszce i wyłóż na nim połowę przygotowanego kremu. Następnie na wierzch ułóż drugą część ciasta i rozsmaruj ponownie krem.
Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na około 2 godziny.