Nie samym sernikiem i mazurkiem człowiek żyje w święta. To ciasto zniknie ze stołu szybciej niż każde inne

Każdego roku w święta lista wypieków jest dosłownie taka sama. Na niej znajdują się takie klasyki jak sernik, babka, czy mazurek. W tym roku nadaj trochę świeżości i wypróbuj przepis na to ciasto. Gwarantujemy, że nikt się go nie spodziewa i zrobi największą furorę na stole.

Ciasto marchewkowe nie jest typowym wypiekiem, które wykonuje się na święta wielkanocne. Jednak czasem warto odejść od reguły i tym samym zaskoczyć swoich gości. Z podanego przez nas przepisu wypiek ten będzie odpowiednio wilgotny, a przy świątecznym stole nie padną słowa wskazujące, że komuś on nie smakuje. Dodatek orzechów gwarantuje dodatkowe doznania smakowe. A śmietankowo-cytrynowy krem sprawi, że będzie on delikatnie orzeźwiający.

Przepis na ciasto marchewkowe z orzechami

Składniki na ciasto

  • 3 średnie marchewki,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżki cynamonu,
  • 250 g orzechów włoskich,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 100 g cukru białego,
  • 100 g cukru brązowego,
  • 100 ml oleju,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki na krem

  • 500 ml śmietanki 30%,
  • 250 g serka mascarpone,
  • opakowanie galaretki cytrynowej,
  • 150 ml wrzątku.
Zobacz wideo Muffiny buraczane pieczone w wafelkach

Sposób przygotowania

  1. Do miski wsyp cukier brązowy i biały. Wbij również jajka i całość dokładnie zmiksuj na średnich obrotach.
  2. Następnie stopniowo dodawaj mąkę, wrzuć cynamon, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Połącz składniki na jednolitą masę, a na koniec wlej olej, cały czas mieszając.
  3. Orzechy posiekaj na drobno, marchewki obierz, przemyj i zetrzyj na tarce o większych oczkach. Całość wrzuć do wyrobionego ciasta i wymieszaj dokładnie szpatułką.
  4. Powstałą masę przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 170°C i piecz w nim ciasto przez około 30-35 minut.
  5. W czasie pieczenia przygotuj krem. Do większej miski wlej śmietankę i ubij ją na sztywną pianę. Galaretkę rozpuść we wrzątku i pozostaw do ostudzenia.
  6. Następnie do piany dodaj serek mascarpone i zimną galaretkę. Całość miksuj do połączenia.
  7. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, ostudź i przetnij na dwa placki. Spód ponownie umieść w blaszce i wyłóż na nim połowę przygotowanego kremu. Następnie na wierzch ułóż drugą część ciasta i rozsmaruj ponownie krem.
  8. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na około 2 godziny.

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.