Gofry to sposób na błyskawiczną poprawę humoru, okazanie czułości najbliższym (bo jak ktoś kocha, to robi gofry - proste), a niektórzy uważają, że puszyste i chrupiące wafle mają moc leczenia złamanego serca. Jedno jest pewne, dzisiejszy przepis na gofry nie ma sobie równych, a to dzięki sekretnemu składnikowi. Wystarczy odlać połowę mleka i w jego miejsce wlać kefir - będą najpyszniejsze na świecie.
Inna Vlasova / Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Więcej przepisów na pyszne słodkości znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
REKLAMA
Zobacz wideo
Gofry nie pytają - gofry rozumieją. Z racji tego, że nie ma na świecie osoby, która pogardziłaby delikatnym i chrupiącym waflem z mnóstwem pysznych dodatków, mamy dla was taki przepis, który dosłownie wystrzeli wasze kubki smakowe na orbitę. Jak zrobić gofry życia? Jeśli masz mąkę, mleko i trochę kefiru, to jesteśmy w domu. Lepiej już nagrzewaj gofrownicę - będzie pysznie.
Najlepsze gofry - przepis
Składniki:
150 g mąki pszennej (polecam typ 500 lub 650)
100 ml mleka
100 ml kefiru
pół kostki masła
1 jajko
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
3-4 łyżki cukru pudru w zależności od upodobania
1 łyżeczka cukru waniliowego
ulubione dodatki do podania
Sposób wykonania:
Na samym początku upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Następnie włóż do rondelka masło i rozpuść je.
Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj.
Do drugiej miski wbij jajko, dodaj oba cukry i mikserem na wysokich obrotach utrzyj całość na kogel-mogel. Następnie dodaj mleko i kefir. Ponownie wymieszaj na gładką masę.
Cały czas miksując, dodawaj mąkę i kiedy uzyskasz już gładkie ciasto, stopniowo wlej roztopione masło. Miskę z ciastem odłóż na kilka minut, by odpoczęło, ale jeśli masz większy apetyt, nie jest to konieczne.
Blaszki gofrownicy natłuść masłem i za pomocą chochelki nakładaj porcje ciasta na gofry. Smaż na złoty kolor w zależności od mocy gofrownicy przez 3-4 minuty.
Usmażone gofry podawaj tak jak lubisz - z bitą śmietaną i owocami lub kremem czekoladowym.