Mazurek - przepisy na Wielkanoc. Zainspiruj się i przygotuj wystrzałowe ciasto na święta
Przepisy na mazurki są bardzo różnorodne, zwłaszcza jeżeli idzie o przygotowanie nadzienia. Mazurki można wzbogacać o warstwę dżemu, konfitur, ozdabiać migdałami lub płatkami róży. To kilka z wielu dostępnych opcji. W dalszej części artykułu przedstawimy Wam przepisy na mazurki, które warto wykonać na święta. Ich smak to "niebo w gębie". Przekonajcie się sami, jakie są pyszne i proste.
Przepis na mazurki - z orzechami czy bez? Wybierz wariant, który lubisz najbardziej!
Przepis na mazurki z orzechami cieszy się dużą popularnością. Mazurki to absolutne "must have" jeżeli chodzi o Wielkanoc. Smak i chrupkość orzechów sprawia, że ciasto jest smaczniejsze. Aromatyczna kawa, piękny wielkanocny obrus, bliscy i chrupiący mazurek. Zrobiło się smacznie, prawda? Przejdźmy do przepisu.
Składniki na spód:
- pół szklanki zmielonych orzechów laskowych
- pół szklanki mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 70 g cukru trzcinowego
- 100 g zimnego masła
- żółtko z jajka kurzego
Składniki na krem orzechowy:
- 200 g czekolady z całymi orzechami
- 2 łyżki śmietanki - kremówki
- 4-5 łyżek jogurtu naturalnego
Składniki dodatkowe:
- 5 łyżek kwaśnego dżemu
- 100 g borówek
Mazurek. Przepis tradycyjny Krzysztof Slusarczyk / Shutterstock
Wykonanie:
- Połącz ze sobą składniki na ciasto. Oprócz żółtka. Wyrób z niego kruszonkę. Później dodaj żółtko i wykonaj jednolitą masę. Wykonaj kulkę.
- Przygotuj blaszkę. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Kulę pokrój na plastry i wyłóż nim formę. Na brzegach możesz wykonać zdobienia, na przykład za pomocą widelca.
- Wstaw spód do schłodzenia.
- W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni.
- Włóż formę ze spodem. Piecz przez około 25-30 minut.
- Po upieczeniu, wyjmij, ostudź i posmaruj dżemem.
- Przejdź do wykonania kremu.
- Połam czekoladę na małe kawałki i rozpuść je w śmietance.
- Dodawaj stopniowo jogurt, jednocześnie mieszając. Uważaj, aby krem się nie zważył.
- Krem wyłóż na ciasto i udekoruj borówkami. Wstaw ciasto do lodówki, aby masa zastygła.
Zobacz wideo
Mazurek kajmakowy z czekoladą
Wielkanocne mazurki - przepisy, których smak zaskoczy niejednego łakomczucha
Przepisy na wielkanocne mazurki potrafią miło zaskoczyć. Zwłaszcza pozycja, którą chcemy Wam zaprezentować. Mazurek migdałowy z czekoladą już w samej swojej nazwie brzmi smakowicie, a co dopiero mówić o kosztowaniu. Tutaj znajdziecie przepis:
Składniki:
- duży wafel tortowy
- 6 dużych białek
- 300 g zmielonych migdałów
- około 3/4 szklanki cukru pudru + tyle samo zwykłego
- aromat migdałowy
- 200 g białej czekolady
- 50 ml śmietanki kremówki
- dodatkowo: płatki migdałowe oraz rodzynki
Mazurek / zdj. ilustracyjne Monika_1 /Shutterstock / zdj. ilustracyjne
Wykonanie:
- Zmiel migdały. Wymieszaj je z cukrem pudrem. Dodaj aromat i białka. Całość zmiksuj na gładką masę.
- Weź oddzielne naczynie i ubij na sztywno pozostałe białka. Dodawaj stopniowo cukier. Możesz dodać odrobinę soli, aby piana łatwiej się ubiła.
- Tak przygotowaną pianę połącz z masą migdałową. Mieszaj bardzo delikatnie. Masę wyłóż na wafel.
- Piecz całość przez 30-40 minut w temperaturze około 160-165 stopni. Po upieczeniu wystudź.
- W tym czasie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i połącz ją ze śmietanką.
- Polewę wylej na mazurek i wyrównaj.
Zobacz też: Biała kiełbasa - wielkanocne przepisy dla wyjątkowych gości. Olśnij rodzinę podczas świąt