Mazurki można mrozić. Przygotuj świąteczne ciasto już dziś, zyskasz więcej wolnego czasu przed świętami

Marzą Ci się pyszne mazurki? Przepisy to kluczowa kwestia podczas wielkanocnych przygotowań. Mazurki można przyrządzić w różnorodny sposób. Z orzechami, kajmakiem, czekoladą lub bakaliami. Ile pomysłów tyle wykonań. Poznaj przepisy na znakomite mazurki.

Mazurek - przepisy na Wielkanoc. Zainspiruj się i przygotuj wystrzałowe ciasto na święta

Przepisy na mazurki są bardzo różnorodne, zwłaszcza jeżeli idzie o przygotowanie nadzienia. Mazurki można wzbogacać o warstwę dżemu, konfitur, ozdabiać migdałami lub płatkami róży. To kilka z wielu dostępnych opcji. W dalszej części artykułu przedstawimy Wam przepisy na mazurki, które warto wykonać na święta. Ich smak to "niebo w gębie". Przekonajcie się sami, jakie są pyszne i proste.

Przepis na mazurki - z orzechami czy bez? Wybierz wariant, który lubisz najbardziej!

Przepis na mazurki z orzechami cieszy się dużą popularnością. Mazurki to absolutne "must have" jeżeli chodzi o Wielkanoc. Smak i chrupkość orzechów sprawia, że ciasto jest smaczniejsze. Aromatyczna kawa, piękny wielkanocny obrus, bliscy i chrupiący mazurek. Zrobiło się smacznie, prawda? Przejdźmy do przepisu.

Składniki na spód:

  • pół szklanki zmielonych orzechów laskowych
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 g cukru trzcinowego
  • 100 g zimnego masła
  •  żółtko z jajka kurzego

Składniki na krem orzechowy:

  • 200 g czekolady z całymi orzechami
  • 2 łyżki śmietanki - kremówki
  • 4-5 łyżek jogurtu naturalnego

Składniki dodatkowe:

  • 5 łyżek kwaśnego dżemu
  • 100 g borówek
Mazurek. Przepis tradycyjny
Mazurek. Przepis tradycyjny Krzysztof Slusarczyk / Shutterstock

 Wykonanie:

  1. Połącz ze sobą składniki na ciasto. Oprócz żółtka. Wyrób z niego kruszonkę. Później dodaj żółtko i wykonaj jednolitą masę. Wykonaj kulkę.
  2. Przygotuj blaszkę. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Kulę pokrój na plastry i wyłóż nim formę. Na brzegach możesz wykonać zdobienia, na przykład za pomocą widelca.
  3. Wstaw spód do schłodzenia.
  4. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  5. Włóż formę ze spodem. Piecz przez około 25-30 minut.
  6. Po upieczeniu, wyjmij, ostudź i posmaruj dżemem.
  7. Przejdź do wykonania kremu.
  8. Połam czekoladę na małe kawałki i rozpuść je w śmietance.
  9. Dodawaj stopniowo jogurt, jednocześnie mieszając. Uważaj, aby krem się nie zważył.
  10. Krem wyłóż na ciasto i udekoruj borówkami. Wstaw ciasto do lodówki, aby masa zastygła.
Zobacz wideo Mazurek kajmakowy z czekoladą

Wielkanocne mazurki - przepisy, których smak zaskoczy niejednego łakomczucha

Przepisy na wielkanocne mazurki potrafią miło zaskoczyć. Zwłaszcza pozycja, którą chcemy Wam zaprezentować. Mazurek migdałowy z czekoladą już w samej swojej nazwie brzmi smakowicie, a co dopiero mówić o kosztowaniu. Tutaj znajdziecie przepis:

Składniki:

  • duży wafel tortowy
  • 6 dużych białek
  • 300 g zmielonych migdałów
  • około 3/4 szklanki cukru pudru + tyle samo zwykłego
  • aromat migdałowy
  • 200 g białej czekolady
  • 50 ml śmietanki kremówki
  • dodatkowo: płatki migdałowe oraz rodzynki
Mazurek / zdj. ilustracyjne
Mazurek / zdj. ilustracyjne Monika_1 /Shutterstock / zdj. ilustracyjne

Wykonanie:

  1. Zmiel migdały. Wymieszaj je z cukrem pudrem. Dodaj aromat i białka. Całość zmiksuj na gładką masę.
  2. Weź oddzielne naczynie i ubij na sztywno pozostałe białka. Dodawaj stopniowo cukier. Możesz dodać odrobinę soli, aby piana łatwiej się ubiła.
  3. Tak przygotowaną pianę połącz z masą migdałową. Mieszaj bardzo delikatnie. Masę wyłóż na wafel.
  4. Piecz całość przez 30-40 minut w temperaturze około 160-165 stopni. Po upieczeniu wystudź.
  5. W tym czasie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i połącz ją ze śmietanką.
  6. Polewę wylej na mazurek i wyrównaj.

Zobacz też: Biała kiełbasa - wielkanocne przepisy dla wyjątkowych gości. Olśnij rodzinę podczas świąt

Więcej o: