Kiedy nastawić zakwas na żur, żeby zdążyć do Wielkanocy? Możesz nawet dziś, ale jest pewien haczyk

Do Wielkanocy zostało jeszcze trochę czasu, ale żeby mieć pewność, że ze wszystkim zdążymy, warto już powoli robić listę rzeczy do zrobienia. Kiedy nastawić zakwas na żurek? Dziś, jutro albo tydzień przed Wielkanocą. Jeśli jednak chcesz mieć zakwas z głowy i już dziś się nim zająć, uważaj na jeden błąd. Chodzi o temperaturę.

Więcej porad kulinarnych znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Żurek to król wielkanocnego stołu i nie ma wątpliwości, że najlepszy jest ten na domowym zakwasie. Samo zrobienie zakwasu to bułka z masłem, ale i tutaj można się potknąć, zwłaszcza jeśli zakwas robi się z dużym wyprzedzeniem. Jeśli to będzie twój pierwszy raz z zakwasem - koniecznie zapamiętaj naszą wskazówkę.

Zakwas dojrzewa w zależności od temperatury od 5 do 9 dni - im cieplej, tym szybciej. Jeśli pozostawimy go w cieple na dłużej, nawet po przelaniu do butelek, w najlepszym wypadku skwaśnieje tak, że będzie nadawał się tylko do zlewu (w gorszym wypadku wybuchnie, rozsadzając szkło i pozostawiając całą kuchnię do sprzątania). Zakwas możesz nastawić już dziś i na bieżąco sprawdzać, czy jest już dostatecznie kwaśny. Kiedy osiągnie już twoim zdaniem idealny poziom kwaśności, przelej go do butelek lub słoików i szczelnie zakręć. Następnie schowaj do lodówki lub piwnicy, gdzie jest ciemno i temperatura nie wzrasta powyżej 6-7 stopni Celsjusza. Tak przygotowany zakwas spokojnie wytrzyma do Wielkanocy, a proces zakwaszania zakończy chłodna temperatura.

Zakwas na żurek - przepis sprawdzony przez pokolenia

Składniki:

  • 1 l wody (najlepiej przegotowanej)
  • 8-10 łyżek mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 6 ząbków czosnku
  • 5 liści laurowych
  • 1 łyżka kulek ziela angielskiego
  • ponadto: duży, wyparzony słój, drewniana łyżka, gaza lub lniana ściereczka

Sposób wykonania:

  1. Do słoja wsyp mąkę, dodaj przyprawy, ząbki czosnku (wcześniej zgnieć je nożem). Wlej wodę i zamieszaj drewnianą łyżką - używaj jej już do końca przygotowywania zakwasu, metal źle reaguje z zakwasem.
  2. Słoik przykryj gazą lub ściereczką i połóż go w ciepłym miejscu. Może być na kuchennym blacie.
  3. Następnego dnia zamieszaj zakwas i tę czynność powtarzaj przez pięć dni. Piątego dnia spróbuj, czy poziom kwaśności jest dla ciebie odpowiedni. Jeśli nie, pozostaw słoik na kolejne 3 dni. 
  4. Gdy zakwas ma już odpowiedni smak, wymieszaj go i przelej do butelek lub mniejszych słoików. Szczelnie je zakręć i schowaj w chłodne miejsce.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.