Dodaj sodę do mięsa i zapomnij o łykowatym jedzeniu. Ten banalny składnik ma wiele ciekawych zastosowań

Marynowanie mięsa to ważny etap w przygotowaniu idealnego dania. Niewiele osób zna jednak patent z odrobiną sody - kuchenny proszek wpływa korzystnie nie tylko na smak, ale i teksturę. Zapomnij więc o twardym, łykowatym i suchym mięsie. Ważne są jednak proporcje i odpowiednie przyprawy.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Domowe menu pełne jest tradycyjnych smaków, babcinych przepisów i dań mięsnych. Niezbędne jest często także przygotowanie odpowiedniej marynaty, która gwarantuje obłędny smak i aromat, ale i soczysty efekt. Jak się okazuje, dodatek sody może w tym bardzo pomóc. 

Marynata do mięsa z dodatkiem sody 

Sukces smaku danej potrawy w dużej mierze zależny jest od idealnie przygotowanego mięsa. Zarówno polskie, jak i nieco bardziej egzotyczne potrawy lubują się we wcześniejszym zamarynowaniu. Warto jednak poznać bliżej zastosowanie sody, która wpłynie nie tylko na idealną teksturę, ale i obłędny smak. 

Marynowanie mięsa ma wiele zalet, jednak przede wszystkim chodzi o smak, aromat i uniknięcie twardych porcji, które nie smakują najlepiej. Jak doskonale wiemy twardy jak podeszwa kotlet, czy sucha pieczeń na nikim nie zrobi wrażenia. Warto zatem sięgnąć po sodę, która zniweluje wszystkie mankamenty dotychczasowych przepisów. Przygotowanie jest banalnie proste - wystarczy wymieszać ją z pozostałymi składnikami, połączyć z mięsem i pozostawić w lodówce na kilka godzin, a najlepiej całą noc leżakowania. 

Zobacz wideo Trzy przepisy na pyszną lemoniadę

Soda oczyszczona w marynacie do mięsa - sprawdzona, babcina metoda 

Dołączając sodę do klasycznej marynaty, możemy mieć pewność, że efekt będzie rozpływał się w ustach. Kuchenny proszek możemy dodać do każdego rodzaju mięsa - kurczaka, indyka, karczku, schabu, szynki czy innych partii. 

To jednak niejedyny sposób na wykorzystanie sody w duecie z mięsem. Równie dobrze sprawdzi się w innych postaciach - przydatna będzie do mięsa smażonego, a nawet gotowanego. Wówczas wystarczy dodać pół łyżeczki na litr wody. Warto też pamiętać, że soda nie wpływa na smak potrawy, jednak jej dodatek sprawi, że produkt będzie bardziej soczysty i miękki. Jak zatem wykorzystać ją podczas smażenia? Wystarczy natrzeć soda np. kotlety i pozostawić na kilka godzin leżakowania. Później mięso osuszamy, panierujemy i smażymy. Efekt...palce lizać!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.