Mazurek kajmakowy to wielkanocny klasyk. Rozpływający się w ustach kajmak i chrupkość bakalii może oczarować nawet najbardziej wymagających. Sprawdźcie najlepsze przepisy na mazurek kajmakowy.
istock
REKLAMA
REKLAMA
Przepis na mazurek kajmakowy - krok po kroku
Przepis na mazurek kajmakowy nie jest trudny w wykonaniu. Zwłaszcza kiedy użyjemy gotowej masy kajmakowej. Pozwoli nam to znacząco skrócić czas naszej pracy. Mazurek kajmakowy można ozdobić w dowolny sposób. Dobrze sprawdzą się tutaj między innymi orzechy, migdały czy nawet wiórki kokosowe. Ile fantazji, tyle koncepcji wykonania. Przejdźmy jednak w tym momencie już do przepisu. Znajdziecie go poniżej.
REKLAMA
Mazurek kajmakowy - przepis na pyszny domowy mazurek:
Później dodać żółtka i ponownie zacznij wyrabiać ciasto.
Utwórz kulę, zawiń w folię i przechowuj w lodówce. Przez 60 minut.
Przygotuj formę.
Wyciągnij ciasto z lodówki, rozwałkuj i wyłóż na formie wyścielonej papierem do pieczenia. Wstaw ponownie na chwilę do lodówki. Ponakłuwaj dno ciasta.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Wstaw ciasto do pieczenia na około 20 minut.
W tym czasie wykonaj masę. Ubij masło na biały puch. Dodawaj stopniowo masę kajmakową. Ubijaj.
Gotowy krem ułóż na spodzie upieczonego i przestudzonego ciasta.
Zobacz wideo Mazurek kajmakowy z czekoladą
Mazurek kajmakowy - ciasto z nutką pomarańczy. Pychota!
Mazurek kajmakowy to ciasto, które zawsze się udaje. Brzmi dobrze? Zdecydowanie. Ten przepis jest zwłaszcza dla tych, którzy nie mieli okazji wykonywać samodzielnie wielkanocnego mazurka. Dodatek pomarańczy robi swoje.
Mazurek - przepis kajmakowy z pomarańczowym akcentem:
Składniki:
około 3 szklanek cukru + 1 cukier waniliowy
3 żółtka
4 szklanki mąki pszennej
300 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pomarańczowy aromat
1 puszka mleka skondensowanego
1 opakowanie płatków migdałowych
skórka pomarańczowa kandyzowana
1 czekolada gorzka
odrobina kakao
migdały do dekoracji
Mazurekzi3000 /Shutterstock
Wykonanie:
Połącz mąkę i dwa rodzaje cukrów. Dodaj żółtka oraz masło. Zostaw około 3-4 łyżek masła do masy.
Dodaj proszek do pieczenia i 3 łyżeczki aromatu pomarańczowego.
Piecz przez kwadrans w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.
W międzyczasie wykonaj masę kajmakową.
Wlej do garnka mleko skondensowane, dołóż 3-4 łyżki masła. Gotuj na małym ogniu przez pół godziny. Uważaj, aby masa się nie spaliła. Mieszaj. W międzyczasie dodaj kakao.
Ostudź ciasto. Wlej na nie przygotowaną masę kajmakową.