Przepis na mazurek kajmakowy - krok po kroku
Przepis na mazurek kajmakowy nie jest trudny w wykonaniu. Zwłaszcza kiedy użyjemy gotowej masy kajmakowej. Pozwoli nam to znacząco skrócić czas naszej pracy. Mazurek kajmakowy można ozdobić w dowolny sposób. Dobrze sprawdzą się tutaj między innymi orzechy, migdały czy nawet wiórki kokosowe. Ile fantazji, tyle koncepcji wykonania. Przejdźmy jednak w tym momencie już do przepisu. Znajdziecie go poniżej.
Mazurek kajmakowy - przepis na pyszny domowy mazurek:
Składniki na spód:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła
- pół szklanki cukru pudru
- 3 żółtka
- 1 cukier waniliowy
Składniki na masę kajmakową:
- 1 puszka gotowego kajmaku
- 150 g miękkiego masła
Mazurek. Przepis tradycyjny wideonet / Shutterstock
Wykonanie:
- Umieść mąkę w misce. Dodaj pokrojone masło. Dołóż cukier puder + cukier waniliowy.
- Wyrób dokładnie ciasto.
- Ciasto musi przybrać formę kruszonki.
- Później dodać żółtka i ponownie zacznij wyrabiać ciasto.
- Utwórz kulę, zawiń w folię i przechowuj w lodówce. Przez 60 minut.
- Przygotuj formę.
- Wyciągnij ciasto z lodówki, rozwałkuj i wyłóż na formie wyścielonej papierem do pieczenia. Wstaw ponownie na chwilę do lodówki. Ponakłuwaj dno ciasta.
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Wstaw ciasto do pieczenia na około 20 minut.
- W tym czasie wykonaj masę. Ubij masło na biały puch. Dodawaj stopniowo masę kajmakową. Ubijaj.
- Gotowy krem ułóż na spodzie upieczonego i przestudzonego ciasta.
Zobacz wideo
Mazurek kajmakowy z czekoladą
Mazurek kajmakowy - ciasto z nutką pomarańczy. Pychota!
Mazurek kajmakowy to ciasto, które zawsze się udaje. Brzmi dobrze? Zdecydowanie. Ten przepis jest zwłaszcza dla tych, którzy nie mieli okazji wykonywać samodzielnie wielkanocnego mazurka. Dodatek pomarańczy robi swoje.
Mazurek - przepis kajmakowy z pomarańczowym akcentem:
Składniki:
- około 3 szklanek cukru + 1 cukier waniliowy
- 3 żółtka
- 4 szklanki mąki pszennej
- 300 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pomarańczowy aromat
- 1 puszka mleka skondensowanego
- 1 opakowanie płatków migdałowych
- skórka pomarańczowa kandyzowana
- 1 czekolada gorzka
- odrobina kakao
- migdały do dekoracji
Mazurek zi3000 /Shutterstock
Wykonanie:
- Połącz mąkę i dwa rodzaje cukrów. Dodaj żółtka oraz masło. Zostaw około 3-4 łyżek masła do masy.
- Dodaj proszek do pieczenia i 3 łyżeczki aromatu pomarańczowego.
- Przygotuj blaszkę. Rozwałkuj ciasto. Wyklej formę.
- Piecz przez kwadrans w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.
- W międzyczasie wykonaj masę kajmakową.
- Wlej do garnka mleko skondensowane, dołóż 3-4 łyżki masła. Gotuj na małym ogniu przez pół godziny. Uważaj, aby masa się nie spaliła. Mieszaj. W międzyczasie dodaj kakao.
- Ostudź ciasto. Wlej na nie przygotowaną masę kajmakową.
- Wykonaj polewę.
- Rozpuść czekoladę, dodaj odrobinę masła. Połącz. Wylej płynną czekoladę.
- Wierzch udekoruj migdałami.
Zobacz też: Biała kiełbasa - wielkanocne przepisy dla wyjątkowych gości. Olśnij rodzinę podczas świąt