Przepis na placki ziemniaczane, czyli chrupiąca klasyka z dodatkiem warzyw. To połączenie to petarda

Tradycyjne placki ziemniaczane cię nudzą? Przepis z dodatkiem kolorowych warzyw gwarantuje obłędny smak - środek będzie wilgotny i soczysty, a brzegi idealnie chrupiące. Mała zmiana pozwoli stworzyć ciekawą odsłonę klasyka i przemycić do diety więcej witamin.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Ziemniaki to niemalże piedestał wśród bazowych produktów kuchennych. Możemy przygotować z nich ciekawe przystawki, dania główne, zapiekanki, a nawet domowe wypieki. Na próżno jednak konkurować z plackami ziemniaczanymi z dodatkiem warzyw. Przepis to ciekawa alternatywa dla tradycyjnej wersji i jednocześnie bomba witaminowa. 

Placki ziemniaczane - nowa odsłona klasycznej wersji 

Placków ziemniaczanych chyba nikomu nie trzeba przedstawiać - kultowe w polskiej kuchni danie, króluje w domowym menu, na stołówkach czy w swojskich restauracjach. Klasyczna wersja może jednak pozostawiać lekki niedosyt lub znudzić się po jakimś czasie. Wówczas warto sięgnąć po udoskonaloną recepturę z dodatkiem warzyw i świeżej zieleniny. 

Wystarczy do startych ziemniaków dodać ulubione warzywo - świetnie sprawdzi się cukinia lub marchewka. Danie warto wzbogacić także o świeżą pietruszkę czy koperek, ale i mieszankę przypraw. Taka wersja jest o wiele zdrowsza i bogatsza w smaki i aromaty. 

Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii

Przepis na placki ziemniaczane z dodatkiem cukinii

Składniki: 

  • 500 g ziemniaków,
  • 500 g cukinii,
  • 2 jajka,
  • pół pęczka świeżej zieleniny - pietruszka lub koperek,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • łyżeczka soli,
  • grubo mielony pieprz,
  • optymalnie - zioła prowansalskie.

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od obrania i umycia ziemniaków. Bulwy ścieramy na tarce o małych oczkach i odciskamy z nadmiaru wody. Podobnie postępujemy z cukinią, którą dodajemy później do ziemniaków. 
  2. Warzywa dokładnie ze sobą mieszamy. Następnie dodajemy jajka, mąki, drobno posiekaną natkę. Na koniec doprawiamy masę solą, pieprzem i ewentualnie ziołami. Całość ponownie dokładnie mieszamy. 
  3. Na dobrze rozgrzany tłuszcz wykładamy porcje ciasta. Placki ziemniaczane z cukinią smażymy z obu stron do uzyskania złotego koloru i chrupiącej konsystencji. 
  4. Placki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach i podajemy. Świetnie smakują z sosem jogurtowo-ziołowym lub kleksem śmietany. 
Więcej o: