Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Ziemniaki to niemalże piedestał wśród bazowych produktów kuchennych. Możemy przygotować z nich ciekawe przystawki, dania główne, zapiekanki, a nawet domowe wypieki. Na próżno jednak konkurować z plackami ziemniaczanymi z dodatkiem warzyw. Przepis to ciekawa alternatywa dla tradycyjnej wersji i jednocześnie bomba witaminowa.
Placki ziemniaczane - nowa odsłona klasycznej wersji
Placków ziemniaczanych chyba nikomu nie trzeba przedstawiać - kultowe w polskiej kuchni danie, króluje w domowym menu, na stołówkach czy w swojskich restauracjach. Klasyczna wersja może jednak pozostawiać lekki niedosyt lub znudzić się po jakimś czasie. Wówczas warto sięgnąć po udoskonaloną recepturę z dodatkiem warzyw i świeżej zieleniny.
Wystarczy do startych ziemniaków dodać ulubione warzywo - świetnie sprawdzi się cukinia lub marchewka. Danie warto wzbogacić także o świeżą pietruszkę czy koperek, ale i mieszankę przypraw. Taka wersja jest o wiele zdrowsza i bogatsza w smaki i aromaty.
Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii
Przepis na placki ziemniaczane z dodatkiem cukinii
Składniki:
- 500 g ziemniaków,
- 500 g cukinii,
- 2 jajka,
- pół pęczka świeżej zieleniny - pietruszka lub koperek,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- łyżeczka soli,
- grubo mielony pieprz,
- optymalnie - zioła prowansalskie.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od obrania i umycia ziemniaków. Bulwy ścieramy na tarce o małych oczkach i odciskamy z nadmiaru wody. Podobnie postępujemy z cukinią, którą dodajemy później do ziemniaków.
- Warzywa dokładnie ze sobą mieszamy. Następnie dodajemy jajka, mąki, drobno posiekaną natkę. Na koniec doprawiamy masę solą, pieprzem i ewentualnie ziołami. Całość ponownie dokładnie mieszamy.
- Na dobrze rozgrzany tłuszcz wykładamy porcje ciasta. Placki ziemniaczane z cukinią smażymy z obu stron do uzyskania złotego koloru i chrupiącej konsystencji.
- Placki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach i podajemy. Świetnie smakują z sosem jogurtowo-ziołowym lub kleksem śmietany.