Więcej przepisów na pyszne ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Ciasto cytrynowiec jest idealne pod każdym względem - chciałoby się rzecz kultowe "dobre, takie nie za słodkie" i to absolutna prawda. Cytrynowiec jest delikatny, puszysty i mimo solidnej warstwy kremu budyniowego nie jest mulący, dlatego jak ciasto pojawia się na stole, nikt nie odmówi sobie drugiego lub trzeciego kawałka. Najtrudniej przygotować jest krem i jeśli dopiero stawiasz swoje pierwsze cukiernicze kroki, mamy ważną radę - mieszaj i nie odchodź od rondelka. Inaczej zamiast pysznego kremu będzie budyniowa klapa i z cytrynowca zostanie ci sam, smutny biszkopt...
Cytrynowiec - dobry, taki nie za słodki
Składniki:
Spód biszkoptowy:
- 200 g masła
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 150 g cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 1 cukier waniliowy
- skórka z cytryny starta na tarce o drobnych oczkach
Krem budyniowy:
- 1,5 szklanki mleka
- 1 budyń waniliowy
- 130 ml soku z cytryny
- 125 g masła
- 50-60 z cukru
Warstwa śmietanowa:
- 0,5 l śmietanki kremówki (musi być dobrze schłodzona)
- 2-3 łyżki cukru pudru
- opcjonalnie 2 opakowania fixu do śmietany, by się nie rozpływała
Dodatkowo: herbatniki na wierzch, likier cytrynowy do namoczenia biszkoptu oraz lukier
Sposób wykonania:
- Zacznij od przygotowania biszkoptu. Możesz zrobić go dzień wcześniej. Do miski włóż miękkie masło, dodaj cukier puder oraz cukier waniliowy i za pomocą miksera utrzyj całość na puch. Cały czas maskując, dodawaj jajko po jajku. Kiedy masa się już połączy, przesiej do niej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i skórkę z cytryny. Wymieszaj do połączenia składników.
- Piekarnik nastaw do temperatury 180 stopni. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i przelej do niej ciasto. Wyrównaj wierzch i piecz przez 20-25 minut. Kiedy ciasto ostygnie, nasącz je likierem cytrynowym lub ponczem.
- Teraz czas na krem budyniowy - weź trzy głębokie wdechy i do dzieła. Do rondelka wlej mleko, dodaj cukier puder, dokładnie wymieszaj i zagotuj na wolnym ogniu. W pozostałym mleku rozpuść proszek budyniowy, dodaj sok z cytryny i cienką strużką wlewaj do gotującego się mleka, cały czas mieszając.
- Kiedy masa zacznie robić się gęsta, zdejmij ją z palnika i pozostaw do ostygnięcia. Najlepiej przykryj rondelek folią, by na powierzchni nie utworzyła się "budyniowa skorupka". W misce utrzyj masło na puch i stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj ostudzony budyń. Kiedy masa będzie już gotowa, przełóż ją na nasączony spód.
- Porządnie schłodzoną śmietankę wlej do miski, najlepiej metalowej i również zimnej (śmietanka wówczas szybciej się ubije) i dodaj cukier puder. Ubij całość na sztywno i pod koniec dodaj śmietankowe fixy, by bita śmietana nie podchodziła wodą i była bardziej sprężysta. Warstwę bitej śmietany wyłóż na krem budyniowy.
- Wierz ciasta przykryj warstwą herbatników i polej je cytrynowym lukrem (2 szklanki cukru pudru plus sok wyciśnięty z jednej cytryny).
Tak przygotowany cytrynowiec włóż do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, by wszystkie warstwy stężały.