-
Haps
-
Jak przygotować
- Nie z ziemniakami, mięsem, czy kapustą. Takich pierogów nie robi nawet babcia. Idealne na Wielkanoc
Nie z ziemniakami, mięsem, czy kapustą. Takich pierogów nie robi nawet babcia. Idealne na Wielkanoc
Tradycyjne pierogi, po które najczęściej sięgamy to te z ziemniakami, twarogiem, mięsem lub kapustą. A co jeśli istnieje lepszy farsz, o którym mało kto wie? Ten przepis Jakuba Kuronia przewróci do góry nogami twoje całe pierogowe menu. Na Wielkanoc jest jak znalazł.
Zbliżające się Święta Wielkanocne to idealny czas na eksperymentowanie w kuchni i poznawanie nowych smaków. Przepis, który w tym wypadku sprawdzi się rewelacyjnie, to pierogi z rybnym farszem. Niewiele osób może znać takie połączenie składników, ale to dobrze. Dzięki temu przy świątecznym stole będziesz mógł zachwycić swoich gości.
Oprócz ryby, w nadzieniu znajduje się również włoszczyzna i przysmażony boczek. Te dodatki sprawiają, że smak nie jest nudny. Pierogi najlepiej smakują z wysmażoną cebulką lub swojskimi skwarkami.
Przepis na pierogi rybne Jakuba Kuronia
Składniki na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki,
- 1 jajko,
- 125 ml wody,
- sól.
Składniki na farsz:
- 400 g filetów z dorsza,
- 2 cebule,
- 1 jajko,
- natka pietruszki,
- pęczek włoszczyzny,
- 50 g wędzonego boczku,
- sól,
- pieprz.
Składniki dodatkowe:
Zobacz wideo Katarzyna Bosacka pokazuje swój przepis na pierogi. Jaki? "Najlepszy, bo szybki"
Sposób przygotowania farszu:
- Do garnka wlej wodę, umieść w niej oczyszczone filety z dorsza, a także obraną i pokrojoną w mniejsze kawałki włoszczyznę.
- Cebulę obierz i wraz z boczkiem pokrój w drobną kostkę. Podsmaż składniki na niewielkiej ilości oleju.
- Ugotowane filety i warzywa zmiel za pomocą maszynki do mięsa. Do masy dodaj żółtko, cebulę z boczkiem, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz.
- W osobnej misce ubij białko na sztywno, a następnie dodaj do pozostałych składników. Farsz dokładnie wymieszaj do połączenia produktów.
Sposób przygotowania ciasta:
- Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, jajko i ciepłą wodę. Wszystko dokładnie wymieszaj i zagnieć na jednolitą masę. Jeśli ciasto za bardzo się klei podsyp je niewielką ilością mąki.
- Gotowe ciasto podziel na części i każdą z nich rozwałkuj. Kolejnym krokiem będzie wycięcie kółek za pomocą szklanki.
- Na każdym wyciętym kawałku ułóż wcześniej zrobiony farsz i dokładnie zalep z sobą części ciasta.
- Tak przygotowane pierogi gotuj w osolonej wodzie przez około 3 minuty od wypłynięcia.
- Podawaj z podsmażoną cebulką, skwarkami lub boczkiem.
OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl