Nie z ziemniakami, mięsem, czy kapustą. Takich pierogów nie robi nawet babcia. Idealne na Wielkanoc

Tradycyjne pierogi, po które najczęściej sięgamy to te z ziemniakami, twarogiem, mięsem lub kapustą. A co jeśli istnieje lepszy farsz, o którym mało kto wie? Ten przepis Jakuba Kuronia przewróci do góry nogami twoje całe pierogowe menu. Na Wielkanoc jest jak znalazł.

Zbliżające się Święta Wielkanocne to idealny czas na eksperymentowanie w kuchni i poznawanie nowych smaków. Przepis, który w tym wypadku sprawdzi się rewelacyjnie, to pierogi z rybnym farszem. Niewiele osób może znać takie połączenie składników, ale to dobrze. Dzięki temu przy świątecznym stole będziesz mógł zachwycić swoich gości.

Oprócz ryby, w nadzieniu znajduje się również włoszczyzna i przysmażony boczek. Te dodatki sprawiają, że smak nie jest nudny. Pierogi najlepiej smakują z wysmażoną cebulką lub swojskimi skwarkami.

Przepis na pierogi rybne Jakuba Kuronia

Składniki na ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki,
  • 1 jajko,
  • 125 ml wody,
  • sól.

Składniki na farsz:

  • 400 g filetów z dorsza,
  • 2 cebule,
  • 1 jajko,
  • natka pietruszki,
  • pęczek włoszczyzny,
  • 50 g wędzonego boczku,
  • sól,
  • pieprz.

Składniki dodatkowe:

  • olej,
  • bułka tarta.
Zobacz wideo Katarzyna Bosacka pokazuje swój przepis na pierogi. Jaki? "Najlepszy, bo szybki"

Sposób przygotowania farszu:

  1. Do garnka wlej wodę, umieść w niej oczyszczone filety z dorsza, a także obraną i pokrojoną w mniejsze kawałki włoszczyznę.
  2. Cebulę obierz i wraz z boczkiem pokrój w drobną kostkę. Podsmaż składniki na niewielkiej ilości oleju.
  3. Ugotowane filety i warzywa zmiel za pomocą maszynki do mięsa. Do masy dodaj żółtko, cebulę z boczkiem, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz.
  4. W osobnej misce ubij białko na sztywno, a następnie dodaj do pozostałych składników. Farsz dokładnie wymieszaj do połączenia produktów.

Sposób przygotowania ciasta:

  1. Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, jajko i ciepłą wodę. Wszystko dokładnie wymieszaj i zagnieć na jednolitą masę. Jeśli ciasto za bardzo się klei podsyp je niewielką ilością mąki.
  2. Gotowe ciasto podziel na części i każdą z nich rozwałkuj. Kolejnym krokiem będzie wycięcie kółek za pomocą szklanki.
  3. Na każdym wyciętym kawałku ułóż wcześniej zrobiony farsz i dokładnie zalep z sobą części ciasta.
  4. Tak przygotowane pierogi gotuj w osolonej wodzie przez około 3 minuty od wypłynięcia.
  5. Podawaj z podsmażoną cebulką, skwarkami lub boczkiem.

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.