• Link został skopiowany

Tę surówkę kocha cały świat. Jak zrobić kultowy Colesław? Dodaj sekretny składnik znany z naleśników

Surówka Colesław jest znana i lubiana na całym świecie. Na jej popularność składa się kilka czynników, między innymi smak, prostota wykonania, tanie i łatwodostępne składniki oraz to, że pasuje do każdego dania. Jak zrobić najpopularniejszą surówkę świata? Oprócz soku z cytryny i majonezu przyda się jeszcze... odrobina syropu klonowego. Ten smak można opisać słowami "O mamuńciu, jakie to dobre!".
Surówka Colesław
Maliflower73 /Shutterstock

Więcej przepisów na dodatki do obiadu znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Surówka Colesław idealnie pasuje do steków, duszonej karkówki, zrazów i pikantnych skrzydełek. Jej wykonanie jest banalne i chociaż są różne szkoły przyrządzania tej surówki, my zdradzimy wam prawdopodobnie najlepszy przepis na Colesław, który idealnie łączy smaki słodki, słony i kwaśny, czyli wszystko, co Polak lubi. Naostrz nóż lub wyjmij z szafki schowaną mandolinę - zaczynamy ciachać kapustę.

Colesław - przepis na kultową surówkę do wszystkiego

Składniki:

  • pół główki białej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny

Sposób wykonania:

  1. Kapustę dość cienko poszatkuj i przełóż do miski. Następnie zasyp ją solą (ok. 1,5 łyżeczki) i porządnie ją wymasuj, by zwiędła i puściła sok, który po upływie ok. godziny należy odlać.
  2. Marchewkę zetrzyj na tarce, a cebulę posiekaj i drobną kostkę. Warzywa dodaj do miski z kapustą. Dodaj majonez, jogurt sok z cytryny i syrop klonowy. Całość dokładnie wymieszaj. 
  3. Gotową surówkę dopraw do smaku pieprzem i ewentualnie większą ilością soli i soku z cytryny. Możesz udekorować ją posiekaną natką pietruszki. 
Więcej o: