Surówka Colesław jest znana i lubiana na całym świecie. Na jej popularność składa się kilka czynników, między innymi smak, prostota wykonania, tanie i łatwodostępne składniki oraz to, że pasuje do każdego dania. Jak zrobić najpopularniejszą surówkę świata? Oprócz soku z cytryny i majonezu przyda się jeszcze... odrobina syropu klonowego. Ten smak można opisać słowami "O mamuńciu, jakie to dobre!".
Maliflower73 /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Więcej przepisów na dodatki do obiadu znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
REKLAMA
Zobacz wideo
Surówka Colesław idealnie pasuje do steków, duszonej karkówki, zrazów i pikantnych skrzydełek. Jej wykonanie jest banalne i chociaż są różne szkoły przyrządzania tej surówki, my zdradzimy wam prawdopodobnie najlepszy przepis na Colesław, który idealnie łączy smaki słodki, słony i kwaśny, czyli wszystko, co Polak lubi. Naostrz nóż lub wyjmij z szafki schowaną mandolinę - zaczynamy ciachać kapustę.
Colesław - przepis na kultową surówkę do wszystkiego
Składniki:
pół główki białej kapusty
1 marchewka
1 cebula
2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
2-3 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego
1 łyżeczka syropu klonowego
sól, pieprz
sok z cytryny
Sposób wykonania:
Kapustę dość cienko poszatkuj i przełóż do miski. Następnie zasyp ją solą (ok. 1,5 łyżeczki) i porządnie ją wymasuj, by zwiędła i puściła sok, który po upływie ok. godziny należy odlać.
Marchewkę zetrzyj na tarce, a cebulę posiekaj i drobną kostkę. Warzywa dodaj do miski z kapustą. Dodaj majonez, jogurt sok z cytryny i syrop klonowy. Całość dokładnie wymieszaj.
Gotową surówkę dopraw do smaku pieprzem i ewentualnie większą ilością soli i soku z cytryny. Możesz udekorować ją posiekaną natką pietruszki.