Dziadek robił to danie w najlepszym stylu. Cała rodzina zachwycała się smakiem, a babcia zazdrościła

Rodzinne obiady kojarzą się nie tylko z dobrą atmosferą, a także wyśmienitym jedzeniem. Przepis dziadka na to danie było hitem świąt i imprez, dlatego warto go znać. Potrzebuje czasu i cierpliwości, ale smak rekompensuje wszystko.

Rodzinne receptury przekazywane są z pokolenia na pokolenie i nie każdy chce się nimi dalej dzielić. Jednak udało nam się przekonać dziadka, aby nie zostawiał tak pysznej receptury tylko dla siebie. Przecież smaczne i pożywne dania muszą ujrzeć światło dzienne. Aby potrawa ta wyszła, musisz w nią włożyć dużo serca, a także cierpliwości. Bez tego zmarnujesz tylko czas i produkty. Wykonaj to danie na wielkanocny stół, a okaże się hitem Wielkanocy.

Przepis na pieczeń wieprzową w sosie własnym

Składniki na mięso

  • 1 kg karkówki,
  • 4 ząbki czosnku,
  • cebula,
  • tymianek,
  • majeranek,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej.

Składniki na sos

  • płyn powstały z pieczonego mięsa,
  • 1/3 szklanki wody,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • łyżka kwaśnej śmietany,
  • suszony czosnek,
  • sól,
  • pieprz.
Zobacz wideo Pieczeń rzymska

Sposób przygotowania

  1. Na kawałku mięsa zrób niewielkie nacięcia i włóż do nich kawałki pokrojonego czosnku.
  2. Cebulę pokrój w piórka i umieść w większej misce. Dodaj tymianek, majeranek, sól, pieprz oraz kilka łyżek oleju. Wymieszaj składniki.
  3. Mięso dokładnie wymieszaj powstałą mieszanką. Następnie umieść je w naczyniu żaroodpornym i włóż do lodówki na całą noc.
  4. Po tym czasie wyjmij naczynie i pozostaw do osiągnięcia temperatury pokojowej. Następnie wstaw mięso do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez około 1,5 godziny.
  5. Gdy pieczeń będzie gotowa wyłóż ją na deskę i pokrój w plastry. Płyn, który wytworzył się w czasie pieczenia przelej do rondelka.
  6. Do rondelka wlej również wodę i całość zagotuj na wolnym ogniu. Z garnuszka odlej chochlę płynu i dokładnie wymieszaj w niej mąkę.
  7. Powstałą mieszankę przelej do rondelka i ponownie odlej chochlę płynu. Teraz dodaj do niej śmietanę i również wlej ją do reszty sosu.
  8. Na koniec dopraw sos solą, pieprzem i suszonym czosnkiem. Podawaj z ciepłym mięsem oraz ugotowaną kaszą.

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: