-
Haps
-
Jak przygotować
- Dziadek robił to danie w najlepszym stylu. Cała rodzina zachwycała się smakiem, a babcia zazdrościła
Dziadek robił to danie w najlepszym stylu. Cała rodzina zachwycała się smakiem, a babcia zazdrościła
Rodzinne obiady kojarzą się nie tylko z dobrą atmosferą, a także wyśmienitym jedzeniem. Przepis dziadka na to danie było hitem świąt i imprez, dlatego warto go znać. Potrzebuje czasu i cierpliwości, ale smak rekompensuje wszystko.
Rodzinne receptury przekazywane są z pokolenia na pokolenie i nie każdy chce się nimi dalej dzielić. Jednak udało nam się przekonać dziadka, aby nie zostawiał tak pysznej receptury tylko dla siebie. Przecież smaczne i pożywne dania muszą ujrzeć światło dzienne. Aby potrawa ta wyszła, musisz w nią włożyć dużo serca, a także cierpliwości. Bez tego zmarnujesz tylko czas i produkty. Wykonaj to danie na wielkanocny stół, a okaże się hitem Wielkanocy.
Przepis na pieczeń wieprzową w sosie własnym
Składniki na mięso
- 1 kg karkówki,
- 4 ząbki czosnku,
- cebula,
- tymianek,
- majeranek,
- sól,
- pieprz,
- olej.
Składniki na sos
- płyn powstały z pieczonego mięsa,
- 1/3 szklanki wody,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- łyżka kwaśnej śmietany,
- suszony czosnek,
- sól,
- pieprz.
Zobacz wideo Pieczeń rzymska
Sposób przygotowania
- Na kawałku mięsa zrób niewielkie nacięcia i włóż do nich kawałki pokrojonego czosnku.
- Cebulę pokrój w piórka i umieść w większej misce. Dodaj tymianek, majeranek, sól, pieprz oraz kilka łyżek oleju. Wymieszaj składniki.
- Mięso dokładnie wymieszaj powstałą mieszanką. Następnie umieść je w naczyniu żaroodpornym i włóż do lodówki na całą noc.
- Po tym czasie wyjmij naczynie i pozostaw do osiągnięcia temperatury pokojowej. Następnie wstaw mięso do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez około 1,5 godziny.
- Gdy pieczeń będzie gotowa wyłóż ją na deskę i pokrój w plastry. Płyn, który wytworzył się w czasie pieczenia przelej do rondelka.
- Do rondelka wlej również wodę i całość zagotuj na wolnym ogniu. Z garnuszka odlej chochlę płynu i dokładnie wymieszaj w niej mąkę.
- Powstałą mieszankę przelej do rondelka i ponownie odlej chochlę płynu. Teraz dodaj do niej śmietanę i również wlej ją do reszty sosu.
- Na koniec dopraw sos solą, pieprzem i suszonym czosnkiem. Podawaj z ciepłym mięsem oraz ugotowaną kaszą.
OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl