Jajka faszerowane w skorupkach - wielkanocny hit, na który warto czekać cały rok

Jajka faszerowane w skorupkach to z całą pewnością wielkanocny hit! Wiele osób czeka cały rok, aby skosztować tego przysmaku. Smażone, zapiekane, z ziołami, z szynką, grzybami - opcji jest całe mnóstwo. Sprawdź przepisy i zrób je na Wielkanoc.

Jaja faszerowane w skorupkach - smażone z ziołami

Jaja faszerowane w skorupkach nie od dziś robią furorę na wielkanocnym stole. Jajka to nieodłączny element podczas świąt. Przysmak kochają zarówno młodzi, jak i starsi. Sprawdź koniecznie, jak przyrządzić specjalne jajka faszerowane w skorupce z dodatkiem ziół. Przepis znajdziesz poniżej. 

Składniki:

  • 5-6 jajek
  • 2-3 łyżki masła
  • drobno posiekany szczypiorek
  • sól, pieprz
  • około 4-5 łyżek bułki tartej
  • natka pietruszki - do ozdoby

Wykonanie:

  1. Ugotuj jaja na twardo. Pozostaw do wystudzenia. Osusz.
  2. Przekrój jaja na pół, nie obieraj ze skorupki.
  3. Wydrąż środek jaja. Rozgnieć widelcem. Wymieszaj z odrobiną masła.
  4. Umyj szczypior, posiekaj na drobno.
  5. Dodaj do masy jajecznej.
  6. Dopraw do smaku przyprawami.
  7. Umieść masę jajeczną w skorupkach.
  8. Posyp wierzch jaja bułką tartą.
  9. Rozgrzej delikatnie masło na patelni. Ułóż na patelni jajka (strona z bułką tartą w dół).
  10. Delikatnie podsmaż. Uważaj, aby temperatura nie była zbyt wysoka.
  11. Ściągnij z ognia i podawaj.
Zobacz wideo Faszerowane jaja w skorupkach - najlepszy przepis

Przepis na jajka faszerowane w skorupkach z papryką

Przepis na jajka faszerowane w skorupkach z dodatkiem papryki to receptura cechująca się dużą wyrazistością. Prosty i szybkie przepis na jajka nadziewane papryką znajdziecie tutaj:

Jajka faszerowane w skorupkach - przepis krok po kroku:

Składniki:

  • duże jaja kurze
  • cebula
  • papryka marynowana
  • sól, pieprz
  • odrobina oliwy z oliwek
  • majonez
  • szczypior

Wykonanie:

  1. Umyj jajka. Zagotuj je w osolonej wodzie w skorupkach. Przestudź.
  2. Delikatnie osusz, tak aby nie uszkodzić skorupki.
  3. Przekrój jajka na pół.
  4. Wydrąż jajka i rozgnieć je widelcem. Dodaj posiekaną cebulkę, szczypior oraz papryki.
  5. Dopraw do smaku.
  6. Dodaj majonez, odrobinę oleju. Wymieszaj z pozostałymi składnikami.
  7. Tak przygotowaną masę, nałóż do skorupek.
  8. Wielkanocne jaja gotowe!

Zobacz też: Sałatka na święta Ewy Wachowicz. Masz warzywa ze świątecznego rosołu? Wykorzystaj je do sałatki

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.