-
Haps
-
Jak przygotować
- Jajka faszerowane w skorupkach - wielkanocny hit, na który warto czekać cały rok
Jajka faszerowane w skorupkach - wielkanocny hit, na który warto czekać cały rok
Jajka faszerowane w skorupkach to z całą pewnością wielkanocny hit! Wiele osób czeka cały rok, aby skosztować tego przysmaku. Smażone, zapiekane, z ziołami, z szynką, grzybami - opcji jest całe mnóstwo. Sprawdź przepisy i zrób je na Wielkanoc.
Jaja faszerowane w skorupkach - smażone z ziołami
Jaja faszerowane w skorupkach nie od dziś robią furorę na wielkanocnym stole. Jajka to nieodłączny element podczas świąt. Przysmak kochają zarówno młodzi, jak i starsi. Sprawdź koniecznie, jak przyrządzić specjalne jajka faszerowane w skorupce z dodatkiem ziół. Przepis znajdziesz poniżej.
Składniki:
- 5-6 jajek
- 2-3 łyżki masła
- drobno posiekany szczypiorek
- sól, pieprz
- około 4-5 łyżek bułki tartej
- natka pietruszki - do ozdoby
Wykonanie:
- Ugotuj jaja na twardo. Pozostaw do wystudzenia. Osusz.
- Przekrój jaja na pół, nie obieraj ze skorupki.
- Wydrąż środek jaja. Rozgnieć widelcem. Wymieszaj z odrobiną masła.
- Umyj szczypior, posiekaj na drobno.
- Dodaj do masy jajecznej.
- Dopraw do smaku przyprawami.
- Umieść masę jajeczną w skorupkach.
- Posyp wierzch jaja bułką tartą.
- Rozgrzej delikatnie masło na patelni. Ułóż na patelni jajka (strona z bułką tartą w dół).
- Delikatnie podsmaż. Uważaj, aby temperatura nie była zbyt wysoka.
- Ściągnij z ognia i podawaj.
Zobacz wideo Faszerowane jaja w skorupkach - najlepszy przepis
Przepis na jajka faszerowane w skorupkach z papryką
Przepis na jajka faszerowane w skorupkach z dodatkiem papryki to receptura cechująca się dużą wyrazistością. Prosty i szybkie przepis na jajka nadziewane papryką znajdziecie tutaj:
Jajka faszerowane w skorupkach - przepis krok po kroku:
Składniki:
- duże jaja kurze
- cebula
- papryka marynowana
- sól, pieprz
- odrobina oliwy z oliwek
- majonez
- szczypior
Wykonanie:
- Umyj jajka. Zagotuj je w osolonej wodzie w skorupkach. Przestudź.
- Delikatnie osusz, tak aby nie uszkodzić skorupki.
- Przekrój jajka na pół.
- Wydrąż jajka i rozgnieć je widelcem. Dodaj posiekaną cebulkę, szczypior oraz papryki.
- Dopraw do smaku.
- Dodaj majonez, odrobinę oleju. Wymieszaj z pozostałymi składnikami.
- Tak przygotowaną masę, nałóż do skorupek.
- Wielkanocne jaja gotowe!
Zobacz też: Sałatka na święta Ewy Wachowicz. Masz warzywa ze świątecznego rosołu? Wykorzystaj je do sałatki