Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
W domowym jadłospisie króluje tradycja, prostota i swojskie smaki. Ważną rolę odgrywają także same zupy i buliony, które rozgrzewają i sycą. Jednak zupa zupie nie równa - warto zatem poznać banalną metodę, która sprawi, że danie nie tylko będzie kusić zapachem, pięknie się prezentować, ale i obłędnie smakować.
Dodaje ten składnik do zupy - przepis na treściwe i kolorowe danie
Wiele smacznych zup takich jak rosół, pomidorowa, czy ogórkowa króluje wśród codziennych obiadów. Niestety kuchenna monotonia nie wróży niczego dobrego - dania często się nudzą i przygotowane nawet w ten sam sposób nie są tak smaczne. Warto zatem nieco urozmaicić recepturę o kolorowe dodatki i mięsne rarytasy.
Mowa tu o soczystych, malutkich pulpecikach, które sprawią, że każda zupa nabierze ciekawego wyrazu. Propozycja pięknie prezentuje się na talerzu, ale to nie koniec zalet. Przepis jest banalnie prosty, a przygotowując dużą porcję mięsnych kuleczek, możemy je śmiało zamrozić i przy kolejnym gotowaniu mieć w zasięgu ręki.
Zobacz wideo 3 pomysły na super proste zupy
Przepis na warzywny bulion z pulpecikami
Składniki:
- 1,5 l bulionu warzywnego (może być także rosół drobiowy),
- pietruszka,
- 3 ziemniaki,
- marchewka,
- kawałek selera,
- garść szpinaku,
- pół kilograma drobiowego mielonego mięsa,
- mała cebula,
- 4 łyżki bułki tartej,
- łyżka posiekanej natki lub koperku,
- oliwa,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od przygotowania pulpetów - mielone mięso przekładamy do dużej miski i łączymy z bułką tartą, drobno posiekaną cebulą, zieleniną i przyprawami. Tak przygotowaną masę dokładnie wyrabiamy dłońmi, a następnie formujemy niewielkie kuleczki.
- Pulpety odsmażamy na oleju, a później odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Przechodzimy do zupy - warzywa obieramy i myjemy. Na tarce ścieramy marchew, pietruszkę, a ziemniaki kroimy w niewielką kostkę.
- Warzywa przekładamy do podgrzanego bulionu i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki szpinak i przyprawy.
- Zupę przelewamy do miseczek i podajemy z porcją pulpetów.