Zupa ze smakowitym bonusem. Warzywny bulion wzbogacony tym soczystym dodatkiem to prawdziwa uczta

Zupy, rozgrzewające buliony i aromatyczne wywary to klasyka polskiej kuchni, która szczególnie smakuje w chłodne, ponure dni. Warto poznać jednak sposób na treściwy dodatek, który sprawi, że obiad będzie o niebo lepszy.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

W domowym jadłospisie króluje tradycja, prostota i swojskie smaki. Ważną rolę odgrywają także same zupy i buliony, które rozgrzewają i sycą. Jednak zupa zupie nie równa - warto zatem poznać banalną metodę, która sprawi, że danie nie tylko będzie kusić zapachem, pięknie się prezentować, ale i obłędnie smakować. 

Dodaje ten składnik do zupy - przepis na treściwe i kolorowe danie 

Wiele smacznych zup takich jak rosół, pomidorowa, czy ogórkowa króluje wśród codziennych obiadów. Niestety kuchenna monotonia nie wróży niczego dobrego - dania często się nudzą i przygotowane nawet w ten sam sposób nie są tak smaczne. Warto zatem nieco urozmaicić recepturę o kolorowe dodatki i mięsne rarytasy. 

Mowa tu o soczystych, malutkich pulpecikach, które sprawią, że każda zupa nabierze ciekawego wyrazu. Propozycja pięknie prezentuje się na talerzu, ale to nie koniec zalet. Przepis jest banalnie prosty, a przygotowując dużą porcję mięsnych kuleczek, możemy je śmiało zamrozić i przy kolejnym gotowaniu mieć w zasięgu ręki. 

Zobacz wideo 3 pomysły na super proste zupy

Przepis na warzywny bulion z pulpecikami 

Składniki: 

  • 1,5 l bulionu warzywnego (może być także rosół drobiowy),
  • pietruszka,
  • 3 ziemniaki,
  • marchewka,
  • kawałek selera,
  • garść szpinaku,
  • pół kilograma drobiowego mielonego mięsa, 
  • mała cebula,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • łyżka posiekanej natki lub koperku,
  • oliwa,
  • sól,
  • pieprz. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od przygotowania pulpetów - mielone mięso przekładamy do dużej miski i łączymy z bułką tartą, drobno posiekaną cebulą, zieleniną i przyprawami. Tak przygotowaną masę dokładnie wyrabiamy dłońmi, a następnie formujemy niewielkie kuleczki. 
  2. Pulpety odsmażamy na oleju, a później odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. 
  3. Przechodzimy do zupy - warzywa obieramy i myjemy. Na tarce ścieramy marchew, pietruszkę, a ziemniaki kroimy w niewielką kostkę. 
  4. Warzywa przekładamy do podgrzanego bulionu i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki szpinak i przyprawy. 
  5. Zupę przelewamy do miseczek i podajemy z porcją pulpetów. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA